7 Wonders – Harikalar Yaratacağınız Oyun

7 Wonders 3 etaptan oluşmakta ve her etapta oyuncular dağıtılan kartlarını kullanarak şehirlerini inşa etmekteler. Oyunun mekanizması komşuluk esasına göre tasarlanmış. Her oyuncu ticaretini de savaşını da iki yanında yer alan komşusu ile yapmakta. 7 Wonders’da oyuncular 3 birim para ve 7 kartlık desteyle oyuna başlıyor ve 6 tur boyunca seçtiği kartı kullanıp, kalan desteyi de yanındaki oyuncuya vererek şehrini yavaş yavaş inşa ediyor. Destelerin bu şekilde elden ele dolaşıyor olması, oyunculara etap sonuna kadar kartların çoğunu görme ve seçme imkanı sağlıyor.

Her etap sonunda oyuncular, oyun boyunca kartlarla elde ettikleri askeri güçlerini komşularıyla karşılaştırıyorlar. Askeri gücü komşusundan güçlü olan artı puan, güçsüz olan da eksi puanı alıyor. Bu şekilde 3 tur sonunda da askeri karşılaştırma oluyor . Kaybeden her etapta -1 puan alırken kazananlar sırasıyla artı 1-3 ve 5 puan alıyor. Anlayacağınız oyun ilerledikçe, askeri güç daha önemli hale geliyor.

Bu elle oyunu kazanması zor bu arkadaşın

Bu elle oyunu kazanması zor bu arkadaşın

Oyunda her tur, tüm oyuncular seçtikleri kartla aynı anda hamle yaparak istedikleri aksiyonu gerçekleştiriyorlar. Kartların üzerinde betimlenen binayı inşa edebilecekleri gibi, şehir tahtasında bulunan dünya harikasını inşa edebilirler ya da kartı 3 para karşılığı oyun dışı bırakabilirler.

Oyuncu dünya harikasını inşa etmek için gerekli kaynak miktarını karşıladığı zaman, kartı kapalı bir şekilde harikanın altına koyarak inşa edebilmekte ve harikanın özelliklerinden faydalanabilmekte. İnşa edilebilen binaları ayrıca belirtmek gerekirse, önce kaynak kartlarından başlamak gerek. Oyunda iki tip kaynak tarzı bulunmakta. İlki kahverengi renge sahip olan temel kaynaklar ki bunlar, tahta, taş, tuğla ve maden. İkinci tip kaynakların kartları gri renkli ve bunlar teknolojik ihtiyaçları karşılamak için gerekli olan, cam, papirüs ve ipek. Bu kaynakları bedava olarak inşa edebildiğiniz gibi, daha sonra avantaj sağlayacak çiftli kombolara sahip olanlarını bir para karşılığı inşa edebiliyor ve kaynak çeşitliliğine hakim olabiliyorsunuz.

Bu kaynaklar kullanılarak beş tip bina inşa edilebiliyor. Tıpkı kaynak binalarında olduğu gibi bu binalar da renklerine göre ayrılıyor. Binalarda refere sistemi var. İnşa edilen bina kartlarının altında ileride inşa edilebilecek bina isimleri bulunmakta. Bu sistem sonraki etapta refere edilen bina kartını bedelini ödemeden, ücretsiz inşa etmenizi sağlıyor. Gelin binaların özelliklerini ayrıntılı inceleyelim.

Kocamsın da ilk depremde dizlerden gitmişsin be abi

Kocamansın da ilk depremde dizlerden gitmişsin be abi

  • Mavi renkli sivil ihtiyaç binaları. Genelde tapınak, hamam, bahçe gibi isimlere sahip olan mavi binalar direk puan kazandırıyorlar. İlk etaptaki binalar bedava ya da ucuza inşa edilirken, ilerleyen etaplarda kazandırdığı puanlarla beraber inşa bedelleri de bir hayli yükseliyor. Bu sebeple refere sistemini takip etmek önemli.
  • Sarı renkli ticari binalar. Bu binalar genel olarak komşularınızla yapacağınız ticarette indirim ya da direk para kazandırıyor. Yeri gelmişken ticaretten de bahsetmek lazım. Bir bina inşa ederken elinizde olmayan kaynakları, komşularınız üretiyor ise 2 birim para karşılığında istediğinizde satın alabiliyorsunuz. Sarı binalar tam da bu esnada bu konuda yardımınıza koşuyor. Aralarında komşularınızdan ürünleri bir birim ucuza almanızı sağlayan ticari binalar var. Parayı elinizde tutmak önemli, oyun sonunda her 3 birim para 1 puan ediyor.
  • Kırmızı renkli askeri binalar. Bu binalar oyundaki askeri gücü temsil ediyorlar. Etaplarda sırasıyla 1-2-3 birim askeri güç kazanmanızı sağlayan kartlar bulunmakta. Bunları inşa ederek askeri gücünüzü oluşturabilir, etap sonlarında komşularınıza kan kusturabilirsiniz.
  • Yeşil renkli teknoloji binaları. Teknoloji binaları Antik Çağ’ın şartlarına göre üç alana ayrılmışlar. Makineyi temsilen çark, yazıyı temsilen tablet ve mimariyi temsilen gönye pergel. Bu binalar ilk etapta ucuza inşa edilirken ilerleyen etaplarda epey pahalıya inşa edilebiliyorlar.
  • Mor renkli lonca binaları. Bu binalar 3. etapta ortaya çıkıyor ve her tur oyuncu sayısına göre desteye rastgele şekilde ekleniyor. Pahalı olan bu binalar türlere göre çeşitli puan kombolarıyla oyunun sonunda kazananı belirlemekte önemli bir yer teşkil ediyor.

7 kişilk oyun için ideal oturma düzenini bulmuşlar

7 Wonders 3 etap sonunnda bütün renklerdeki binaların getirdiği puanların, savaş sonucu alınan puanların, dünya harikasının inşa edilen bölümlerinin kazandırdığı puanların ve paraların getirdiği puanların toplamı sonucunda kazananı belirliyor. Adından da anlaşılabileceği gibi en fazla 7 oyuncu ile oynanabiliyor. Lakin etkileşimi komşularınızla yaptığınız için 5 oyuncu ve fazlasıyla oynandığında, komşularınız dışındakilerden kopabiliyorsunuz.

Oyunda elinizdeki desteyi yanınızdaki oyuncuya vereceğiniz için, hem refere sistemini hem de komşunuza yarayacak kartları takip etmek gerekiyor. Kartları dünya harikasını inşa ederken kullanmak ya da para için elinden çıkarmak onları komşuna yar etmemek için iyi bir yöntem.

7 Wonders Kennerspiel des Jahres  ödülünün 2011 yılı kazananı. Başlangıç seviyesindeki oyuncular için özellikle önerebileceğim, anlaşılması kolay, oynaması basit bir hayli de hızlı bir oyun. Deneyimli gruplar için de ısınma ya da ara geçiş oyunu olarak tercih edilebilir. Oyunu denememiş oyuncular için rehber niteliğinde olan bu yazıyla umarım Heredot’un antik kavimler için yaratmış olduğu turistik ilgiyi ben de okuyucularda yaratabilmişimdir.

Yorumlar