Demir Taht İçin Masaüstü Mücadele: Game of Thrones Kutu Oyunu

HBO tarafından dizisi yapılalı beri yaygın olarak bilinir hale gelen Game of Thrones evreni aslında diziden önce de sadece kitapları takip eden epeyce büyük bir fan kitlesine sahipti ve daha o dönemden çeşitli yan ürünleri yapılıyordu. Dizi yayınlanmaya başlamadan önce 2003 yılında Fantasy Flight Games tarafından yapılan ve dizinin popülerliği ile birlikte ikinci versiyonu çıkan Game of Thrones kutu oyunu bu haftaki konumuz.

Oyun masası biraz kalabalık ama 2-3 tur içinde kendinizi Westeros'un karmaşasına kaptırıyorsunuz.

Oyun masası biraz kalabalık ama 2-3 tur içinde kendinizi Westeros’un karmaşasına kaptırıyorsunuz.

GoT oyununda yedi krallıktan altısını kontrol eden 3-6 arası oyuncu bir yandan ordularını hareket ettirip haritada zaferler kazanmaya çalışırken, bir yandan da politik güçleri ile taht mücadelesini devam ettiriyorlar. Geçici ittifaklar avantaj sağlasa da sonuçta taht oyununun doğasından dolayı doğru zamanda anlaşmayı bozanlar genelde karlı çıkıyorlar.

got2

Bizde kimsenin borcu kalmaz abicim.

Oyundaki politik mücadele için topraklarınız ve kalelerinizden elde ettiğiniz güç puanlarını kullanıyorsunuz. Kılıç, Kuzgun ve Demir Taht ile gösterilen üç politik alanda yapılan mücadelede gizlice harcadığınız politik puanlar, söz konusu alandaki sıranızı gösteriyor.

Demir Taht: Burdaki sıranız tur içinde oynama sıranız oluyor. Birinci aynı zamanda bazı beraberliklerde kimin kazandığını seçiyor.
Kılıç: Burdaki sıranız savaş sırasında beraberlik olursa kimin kazanacağını belirliyor. Birinci her tur bir savaşına fazladan destek verebiliyor.
Kuzgun: Burdaki sıranız kaç tane yıldızlı emir oynayabileceğinizi gösteriyor. Yıldızlı emirler sıradan emirlerden daha iyi sonuçlar veriyorlar. Ayrıca bu alanda birinci olan her tur emirler açıldıktan sonra bir emrini değiştirebiliyor ve Wildling destesinin tepesine bakabiliyor.

got4

Taht, Kılıç ve Kuzgun

Her turun başında elinizdeki bölgelere ve askerlere kapalı olarak emir veriyor ve aynı anda açıyorsunuz. Özellikle destek emri ile sadece kendi askerlerinize değil yan karede bulunan istediğiniz rakibinizin savunma veya saldırısına destek olabiliyorsunuz. Ayrıca yağma emri ile yan karedeki bir rakibi oyalayıp üstündeki emirleri iptal edebiliyor, hatta güç toplama emirlerinde toplanan gücü kendinize alabiliyorsunuz.

Donanma ve ordular sınırlı sayıda üretiliyorlar ve oyunda en dikkat etmeniz gereken konulardan biri bu orduları beslemek oluyor. Besleyebileceğiniz asker sayısı topraklarınızdaki ikmal kaynaklarına bağlı ve düzgün ikmal, yapılmayan ordular patır patır dökülüyorlar.

Savaşlarda orduların gücü önemli olsa da oyuncuların oynadığı karakter kartları ve şans da savaşın sonucunu değiştiriyor. Her ailenin güçlü ve güçsüz karakterleri var ve bir karakteri bir savaşta oynadıktan sonra tekrar kartı elinize geri alabilmek için kalan bütün karakterleri oynamanız gerekiyor.

got1

Kitap ve diziyi takip edenler için karakterler tanıdık.

Oyunda ayrıca kuzey duvarını aşmaya çalışan “Wildling”ler de bütün oyuncuların ilgilenmesi gereken bir sorun olarak duruyor. Wildlingler duvara saldırdığında her oyuncu duvara gizli miktarda yardım gönderiyor. Eğer mücadele kazanılırsa en yüksek yardımı yapan bir avantaj kazanırken, kaybedilirse Wildlingler bütü kıtada sorunlara sebep oluyor ve herkes (ama en çok en düşük yardımı gönderen) zarar görüyor.

Oyun 10 tur içinde veya bir oyuncu 7 kale ele geçirdiğinde bitiyor. En çok kaleye sahip olan oyuncu oyunu kazanıyor. Oyun süre olarak 2-4 saat arası sürüyor ve özellikle 5-6 kişi ile zevkli oluyor. Oyunun en güzel artılarından birisi Türkçe versiyonu olması ve kargo ile getirtmeye gerek kalmaması.

Boardgamegeek Puanı: 7.83 (36. Sıra)
Benim Puanım: 9

Türkçe Versiyon Satış Linki

Yorumlar