En Çok Beğenilen 10 Tematik Kutu Oyunu – Bölüm 1

Catan ile başlayan kutu oyunlarının ABD’yi fetih sürecinde, tema ağırlıklı yerli Ameritrash oyunların, okyanus ötesinden gelen mekanik ağırlıklı Eurogame’ler ile çarpışması kaçınılmazdı. Toz bulutu zaman içinde ortadan kalktığında, oyuncuları bir sürpriz bekliyordu: her iki yaklaşımın da güzel taraflarını içeren yepyeni oyunlar! İki bölüm olarak yayınlanacak bu yazımızda, hikayesi ile olduğu kadar oynanışıyla da gönüllerde taht kurmuş 10 tematik oyunu tanıtacağız. Geri sayım başlıyooooor…

chaos

10. Chaos in the Old World (2009)

3-4 Oyuncu | 90 dak. | Seviye*: 3.1

Listemizdeki ilk oyun, Fantasy Flight Games (FFG)’den. Fantastik Warhammer evreninde geçen, Eric Lang imzalı bir strateji oyunu olan Chaos in the Old World’ta, oyuncular, oyun dünyasının karanlık tanrıları rolündeler. Müritlerinden aldıkları destek ve sahip oldukları özel yetenekler sayesinde ortaya çıkan şeytani güçlerini, Eski Dünya üzerindeki tehdit seviyelerini arttırmak için kullanıyorlar. Aslında bu çok yumuşatılmış bir ifade oldu; bir de şöyle deneyelim: oyuncular olarak insanlığı yok ederek puan kazanmaya çalışıyorsunuz. Oyun haritasının bile tellerle gerdirilmiş deri üzerine çizilmiş olduğunu söylersek, sanırım oyunun ne kadar karanlık bir temaya sahip olduğu konusunda doğru bir fikir vermiş oluruz.

4 kişiye kadar oynanabilen oyunda, asimetrik fakat dengeli bir oynanış sunan 4 farklı tanrı var: Kafatası avcısı, kan tanrısı Khorne, savaş ve ölümler ile besleniyor; kötülüklerin babası, salgınların lordu Nurgle, pislik ve hastalıkların arasında gücüne güç katıyor;  büyük komplocu Tzeentch, evrenin kaderini çiziyor ve son olarak vahşi arzuların lordu, zevk ve acının prensi Slaanesh, iradesi en kuvvetli olanları dahi yoldan çıkarabiliyor.

Oyun haritası ve minyatürler

Oyun haritası ve minyatürler

Oyuncular, rakip tanrılar ile olan hakimiyet mücadelesinin yanı sıra, kendilerini, Eski Dünya’dan Kaos Krallığı’na geri def etmek için çabalayan Eski Dünya sakinleri ile de baş etmek zorundalar. Bunu yaparken de, kültist, savaşçı ve şeytani yaratıklardan oluşan minyatür ordularına ve kendilerine özel yetenek kartı destelerine güveniyorlar.

Oynanış temel olarak bölge kontrol mekaniğine dayanıyor. Oyun haritası üzerindeki bölgelerde, belli bir tehdit seviyesine erişildiğinde, bölge yok edilmiş oluyor ve oyuncular bu şekilde puan kazanıyorlar. Bölgelerde üstünlük sağlamak üzere, minyatür ordularınızı bölgelere gönderip rakiplerle kapışabiliyorsunuz; bu savaşların sonucunu belirlemek için ise zarlar kullanılıyor.

Ciddi deredece karanlık olan tema sizin için sorun değilse, başarılı eurogame mekaniklerine sahip bir oyun olan Chaos in the Old World, size farklı bir deneyim sunacaktır. Yeter ki; oyun sonunda gücün aydınlık tarafına geçmeyi unutmayın 🙂

descent

9. Descent: Journeys in the Dark (2. Baskı) (2012)

2-5 Oyuncu | 120 dak. | Seviye*: 3.2

Cesur kahramanlarımız bu kez karanlıklar lorduna karşı. Lordun haince planlarına engel olmak için çıkılacak zorlu görevler, kahramanlarımızı ürkütücü mağaralardan, antik harabelere, karanlık zindanlardan lanetli ormanlara varıncaya dek bir çok farklı yere sürüklüyor.

Oyunculardan birinin karanlık lordu oynadığı oyunda, diğer oyuncular büyücü, savaşçı, izci ve şifacı olmak üzere 4 farklı karakter arasından seçtikleri kahramanları canlandırıyorlar. Her karakter için farklı avantajlar sağlayan 2 farklı sınıf mevcut; örneğin, savaşçıysanız asil bir şövalye ya da iki dakika sakin duramayan bir barbar olabilirsiniz. Oyuncular, karakterleri seviye atladıkça, seçtikleri sınıfa ait destelerden yeni özellikler kazanıyorlar. Benzer şekilde, lordu oynayan oyuncu da, kendi destesinden seçeceği kartlar ile, oyun stilini şekillendirebiliyor.

Descent’in oyun kitapçığında, her biri ortalama 1-2 saat süren 20’ye yakın görev mevcut. Görevler tek başına oynanabildiği gibi, sonuçları sonraki aşamaları etkileyen uzun soluklu bir kampanya oyunu halinde de oynayabiliyor.

Kahramanlarımız minik(!) yaratıklara karşı

Kahramanlarımız minik(!) yaratıklara karşı

Görevler, çift-taraflı modüler harita parçalarının birleştirilmesiyle oluşturulan haritalar üzerinde oynanıyor. Farklı mekanları kurgulayabileceğiniz bu parçaların sayısı 50’yi buluyor. Harita üzerinde ise, oyuncuların karakterlerini ve lordun askerlerini simgeleyen, 40 kadar oldukça detaylı plastik minyatür kullanılıyor.

Taktiksel bir oynanışa sahip oyunda, iyi ile kötünün mücadelesinin sonucunu, atılan saldırı ve savunma zarları belirliyor. Karakter, sınıf ve ekipmanların özelliklerine göre, kullanılacak zarlar değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca zar sonuçları, sahip olunan ekipmanlara göre farklı bonuslar da getirebiliyor.

Fantasy Flight Games’in, 10 yıl önce yayınladığı ilk versiyondan itibaren en popüler oyunlarından birisi haline gelen Descent için, yayınlanmış bir çok geliştirme ve minyatür paketi bulunduğunu da söyleyelim. Kısacası, FFG’den beklendiği üzere, her yönüyle oldukça kaliteli bir yapım Descent.

stawr

8. Star Wars: Imperial Assault (2014)

2-5 Oyuncu | 90 dak. | Seviye*: 3.2

Fantasy Flight Games’ten bu kez Star Wars hayranlarını mest eden bir taktik savaş oyunu var karşımızda: Imperial Assault. Bu oyun için, listede bir önceki oyun olan Descent’te gördüğümüz başarılı konseptin Star Wars evrenine uyarlanmış versiyonu diyebiliriz.

Imperial Assault, Ölüm Yıldızı’nın Yavin 4 üzerinde yok edilişinden sonraki Galaktik Sivil Savaş döneminde geçen bir kampanyanın yanı sıra, birebir taktiksel kapışmayı da içeren iki farklı oyun modu sunuyor. Kampanya oyununda, oyunculardan biri galaktik imparatorluğun sonu hiç gelmeyecekmiş gibi saldıran ordularını kontrol ederken, diğer tarafta ise 4 kişiye kadar oyuncu, imparatorluğun planlarına engel olmak için gizli görevlere çıkan asi birliğinden karakterleri canlandırıyorlar.

Seçilebilecek karakterler arasında kaçakçılar, askerler, Wookie ve Jedi var. Kampanya boyunca yapılan görevlerle, hem her iki tarafın oyuncuları kazandıkları tecrübeler sayesinde karakterlerini geliştirebiliyor, hem de oyunun hikayesi ilerliyor. Hatta bazı görevlerde Luke Skywalker veya Han Solo gibi tanıdık isimlerle karşılaşmanız mümkün. Kapışma modunda ise, oyuncuların kendi savaşçı takımlarını kurdukları, birebir taktiksel savaş deneyimi sunuluyor.

AT-ST ve diğerleri

AT-ST ve diğerleri

Oyun haritaları, Descent’te de olduğu üzere, çift taraflı harita parçalarının birleştirilmesi ile oluşturuluyor. Bu sayede, Yavin 4’ün balta girmemiş ormanlarından Tatooine’deki bir kantine, Nar Shaddaa’daki bir fabrikadan İmparatorluk üslerine varıncaya kadar bir çok farklı mekanı ziyaret edebiliyorsunuz.

Imperial Assault’un kutusunda minyatür severler için de birkaç numarası var. Asi kahramanlarımızın ve imparatorluk birliklerinin figürleri oldukça güzel. Tabii masanın üzerindeyken hiçbiri dev AT-ST kadar dikkat çekmeyecektir 🙂 Oyundaki minyatürlerin boyasız geldiğini de belirtelim. Eğer hobi olarak minyatür boyama ile de ilgileniyorsanız, Imperial Assault’un sizi uzunca bir süre meşgul edeceği kesin.

twill

7. Twilight Imperium (3. baskı) (2005)

3-6 Oyuncu | 180-240 dak. | Seviye*: 4.2

Yok, hayır, karıştırmadım; bu liste, Fantasy Flight Games’e özel bir Top 10 listesi değil, ama sıradaki oyun yine FFG’den. Firmanın yayınladığı ilk oyun olma özelliğini taşıyan ve elde edilen başarıyla FFG’yi FFG yapan, epik uzay mücadelesi oyunu Twilight Imperium’un bu üçüncü baskısı, listede 7. sırada karşımıza çıkıyor.

“…Gökadanın uyandığını hissediyorum. Sanki kadim bir varlık karanlık mağarasında gözlerini yeniden açtı. Yeni bir imparatorluğun doğacağı gün çok yakın. Hepimizin iyiliği için, yeni imparatorun tahtı ele geçirmenin de ötesinde, barışı da fethedecek kadar güçlü olduğunu umalım.  Aksi durumda, kopacak fırtına hepimizi yutacak” cümleleriyle son bulan oyun kitapçığındaki giriş yazısı, oyuncuları, saatlerce sürecek uzun bir savaş ve diplomasi maratonuna hazırlamakta.

Oyuncuların liderlik ettiği, farklı özelliklere sahip uzaylı ırkların evrende birbirlerine üstünlük sağlama çabasını masalarımıza taşıyan Twilight Imperium 3, başta Settlers of Catan ve Puerto Rico olmak üzere,  popüler oyunlardan alınan fikirlerin, orijinal TI ile harmanlanmış bir versiyonu aslında. Oyunun tasarımcısı C.T. Petersen, Amerikalıların tematik oyunlarıyla, 2000’li  yılların başlarında Amerika’da popülerlik kazanan Avrupa oyunlarının mekaniklerini bir araya getirmeyi hedeflemiş. Bunun sonucunda da; ortaya efsanevi bir 4X strateji oyunu çıkmış görünüyor.

Görüp görebileceğiniz en düzenli TI masası

Görüp görebileceğiniz en düzenli TI masası

Twilight Imperium 3’ün, 30×60 cm büyüklüğündeki 4 kg’lik dev kutusundan 350 civarı detaylı plastik gemi minyatürü, 400’den fazla kart, oyun haritasını oluşturan büyük boy altıgenler, ırkların özelliklerini gösteren oyuncu panelleri, 44 sayfalık kural kitapçığı ve daha birçok ıvır zıvır çıkıyor. Bu haliyle, oyun koleksiyonlarının fiziki olarak en dikkat çekici parçalarından biri olduğuna şüphe yok.

Uzun oyun süresi, yüksek maliyeti ve kompleks yapısı itibariyle, herkese her zaman hitap etmese de, Twilight Imperium 3, geçen 10 yılda ciddi bir hayran kitlesine ulaşmayı başardı. Özellikle, bilim-kurgu temalı 4X strateji oyunlarına karşı özel bir ilginiz varsa, dikkatli olun, sizin de aklınızı çelebilir.

bisgg

6. Battlestar Galactica (2008)

3-6 Oyuncu | 120-240 dak. | Seviye*: 3.2

Battlestar Galactica (BSG), aynı isimli popüler bilim-kurgu dizisinin lisanslı masaüstü oyunu olarak piyasaya sürüldü. Diziyi henüz izlememiş olanlar için, hikayesinden kısaca bahsedelim: İnsanların geliştirdikleri, yapay zekaya sahip sibernetik bir ırk olan Cylonlar, yaratıcılarına karşı isyan etmişler, gökyüzü büyük savaşlara sahne olmuştur. Savaşın ardından uzayın derinliklerinde ortadan kaybolan Cylonlardan uzunca bir süre ses çıkmamıştır. Aradan geçen 40 yılın sonunda, Cylonlar, insanların arasındaki ajanlarının da yardımlarıyla, haince bir saldırı gerçekleştirip 12 koloni olarak bilinen gezegenlerde yaşayan milyarlarca insanı katlederler.

Dizi, artık emekli edilip müzeye dönüştürülmek üzereyken bir anda insanoğlunun elinde kalan tek yıldız gemisi “Savaş Yıldızı Galactica”nın mürettebatı ve katliamdan kurtulan 50’bin civarı sivilin uzayda Cylonlar ile oynadıkları köşe kapmacayı konu ediyor.

Dikkat! Burada ufak bir spoiler geliyor: İnsanların durumları hiç olmadığı kadar umutsuz; çünkü, artık insan görünümlü Cylonlar var! Üstelik gemilerin güvertesinde, insanların arasında dolaşıyorlar. Oyun da, aslında çoğunlukla bu bilinmezlik durumunun yarattığı paranoya üzerine kurgulanmış. Oyuncuların W. Adama, L. Roslin, Starbuck, G. Baltar gibi dizideki karakterleri canlandırdığı oyunda, hayatta kalan birkaç bin insanın kaderini teslim ettiğiniz başkan, hatta tüm silahlı kuvvetlerin yönetimini teslim ettiğiniz amiral bile Cylon olabilir. İşin daha da ilginci, o an gelene kadar, o bile Cylon olduğunun farkında olmayabilir 🙂

Oyunculardan bir kısmının hain (Cylon ve Cylon sempatizanı) olduğu yarı-kooperatif bir yapıya sahip olan oyunda, her turda çekilen kriz kartlarının atlatılabilmesi için oyuncular gizli olarak kart oynarlar. Toplanan kartlar karıştırılarak açılır ve sayılır. Krizin atlatılması için gereken hedef sayıya ulaşılamadığında, insanlar, tükenen yakıt ve yiyecek kaynakları, düşen moral, azalan nüfus gibi çeşitli olumsuz sonuçlara katlanmak zorundadırlar.

İşaretimle sıçramaya hazır olun!

İşaretimle sıçramaya hazır olun!

Krizlerin dışında, oyuncular sıra kendilerindeyken, BSG ve Colonial gemileri üzerinde çeşitli bölümleri ziyaret edip Cylon olduğunu düşündükleri kişiyi hapse tıkma, başkanlık seçimi için oylamaya davet, hasar gören Viper’ların tamiratı gibi çeşitli aksiyonlar gerçekleştirebilirler. Hatta pilotluk kabiliyetiniz varsa, bir Viper’a atlayıp aksiyonun ortasına bile dalabilirsiniz.

Oynanışı ile ilgili daha detaylı bilgiyi buradaki yazımızda bulabileceğiniz BSG’yi yayınlayan firmanın Fantasy Flight Games olduğunu söylersem, sanırım şu aşamada kimse için sürpriz olmayacaktır 🙂

Rakipsiz Süper Kahraman Olur mu?

Böylece listenin yarısına gelmiş olduk. Burada şimdilik bir mola verelim. İkinci bölümde, en iyi 5 tematik oyunu listeleyeceğiz. Bakalım Fantasy Flight Games’in listemizdeki hegemonyasına son verecek bir yayıncı çıkacak mı?

*Seviye: Oyunun karmaşıklık seviyesini gösterir ve 5 puan üzerinden değerlendirilir. Yüksek seviye oyunlar ciddi bir zihin aktivitesi gerektirir :) Referanslar: Satranç (3.8), Catan (2.4), Monopoly (1.7).

Konuk Yazar: Serkan Akgündüz

Yorumlar