Hızlı ve Eğlenceli Bir Parti Oyunu: Mascarade
Gizli kimlik, ihanet ve blöf mekaniklerine sahip kutu oyunları, eskiden kalma çok başarılı örneklere sahip olsalar da, son 2-3 yıldır çıkan Coup, Resistance, Secret Hitler gibi oyunlar, bu türü çok daha popüler hale getirdiler. Bu hafta, bu yeni nesil oyunların ilk örneklerinden ve en başarılılarından olan Mascarade’i tanıtacağız.
Mascarade, 2-13 kişi ile oynanabilen ve yaklaşık 30 dakika süren bir oyun. 6-8 kişi ile oynanmasının en zevkli olacağını düşünsem de 4 kişilik küçük ve 10+ kişilik büyük grupların da oyundan gayet zevk alacağına inanıyorum. Dil gereksinimi olmaması ve yeni oyuncuları hobiye çekmek için müsait olması da oyunun artılarından.
Oyunda kişi sayısına bağlı olarak belli rol kartları kişilere açık dağıtılıyor. Her oyuncu sayısında, hangi rol kartlarının oyunda olduğuna kitapçıktan bakabileceğiniz gibi, oyunu anladıktan sonra istediğiniz rol kartlarını siz de seçebilirsiniz. Rol kartları sayesinde kullanabileceğiniz yetenekler dengeli değil ve bu da oyunun stratejisine tatlı bir derinlik katıyor. Kimde hangi kart olduğu görüldükten sonra kartlar kapatılıyor ve oyun başlıyor.
6 para ile başlayan oyuncuların amacı 13 paraya ulaşarak oyunu kazanmak. Her tur 3 farklı aksiyondan birini seçerek oynayabiliyorsunuz:
- Kart Değiştirmek: Bu aksiyonda rakipten veya ortadaki kartlardan birini ve kendi kartınızı masanın altında veya görünmeyen bir yerde bir araya getiriyorsunuz. Bu noktada kartları değiştirebilir veya aynen geri koyabilirsiniz. Oyunun ilk 4 turunda ve kendi turunuzdan 1 tur önce kartınız açığa çıktıysa bu hamleyi yapmak zorundasınız. Kartların değişip değişmediğini bir tek siz biliyor olduğunuzdan rakipleriniz iki olasılığı da düşünmek zorunda.
- Karta Bakmak: Önünüzde kapalı olan karta bakabilmenizi sağlayan bu hamle, özellikle rakibinizin sizin kartınızı değiştirip değiştirmediğine emin olmadığınız zamanlarda çok işe yarıyor.
- Kendini Açık Etmek: Bu hamleyi yaparsanız önünüzde olduğunu düşündüğünüz kartın ismini söylüyorsunuz. Sizden sonraki oyuncuların sıra ile aynı kartın ismini söyleme hakları var. İsmi verilen kartın kendisinde olduğunu iddia eden herkes kartlarını açıyor ve doğru söyleyen kişi(ler) o kartın yeteneğini kullanma hakkı kazanıyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken konu bu hamle oynandığında tur sizin olmasa bile eğer önünüzdeki kartı doğru açık ettiyseniz o kartın yeteneğini kullanabilmeniz.
Yanlış açılan kartların sahipleri ise ortadaki mahkeme kısmına 1 para ödüyorlar. Eğer kartını açık etmeyi seçen kişi dışında kimse iddiada bulunmamışsa o kişi kartını hiç açık etmeden o kartın yeteneğini kullanabiliyor. Bu da blöf yapmak için muhteşem bir fırsat demek oluyor zira başka kimse o kartın adını söylemezse, sizde olmayan bir kartın ismini söyleyerek yeteneğini kullanabiliyorsunuz.
Oyun dikkat ve takip gerektiriyor ama bir noktada herkesin dikkati dağıldığından karşınızdakinin blöf yaptığını sezebilmek daha önemli hale geliyor. Ayrıca oyunun kilitlenebildiği ve kilidi kırabilmek için oyunculardan birinin kendini feda etmesi gerken durumlar olabiliyor. Bunun dışında gayet eğlenceli, hızlı ve yeni başlayanlarla rahtlıkla oynanabilecek bir oyun.
Oyunun parça kalitesi ise uzun süredir görmediğim seviyede yüksek. Kendine has muhteşem çizimli kartları ve kaliteli parça/kutusu ile göz dolduruyor. Türkiye’de Biguen firmasında bulabileceğiniz bu oyun, bu tarz oyunları sevenler için arşive katılmalık.
Yazarın skoru: 8
BGG skoru: 6.8 (711. Sıra)