Imhotep: Eski Mısır’da Ufak Tefek Şeytanlıklar

“Euro-game” tabir edilen ve mekanikleri ile ön plana çıkan oyunlarda son yıllarda aç olduğum bazı konular var. Birincisi tematik derinlik, ikincisi tamamen orijinal mekanikler ve üçüncüsü de kısa ama doyurucu oyunlar. Son yıllarda adını çok duyduğum ama bir kaç ay önce oynama fırsatı bulduğum Imhotep: Builder of Egypt, tüm bu arayışlarımı aynı anda giderecek türden. İlk oyunumdan bu yana her hafta oynuyorum, bağımlılık yaptı dersem yeridir. Hobiye yeni başlayan bir kaç arkadaşıma da anlattım; şimdilik gördüğüm en iyi “Gateway” yani giriş oyunu Imhotep.

Yaşasın Kötülük

Oyunun mekanikleri inanılmaz basit, o yüzden de anlatması ortalama 5 dakika sürüyor. Oynamak kolay da, ustalaşmak biraz zor, zira oyunu kazanmanın yolu kendiniz için en iyi hamleyi yapmaktan ziyade, diğer oyuncuları trollemekten geçiyor.

Kısaca oyundan bahsetmek gerekirse, Imhotep’te tüm oyuncular Mısır’lı birer yapı ustasını kontrol ediyor. Oyunun A ve B olmak üzere iki modu var, ben şimdilik A üzerinden anlatacağım. Oyunu, 4 inşaat alanı ve 1 market olmak üzere 5 lokasyona elinizdeki taşları göndermek suretiyle oynuyorsunuz. Bu gönderimi de şu 3 temel hamleden birini sırayla seçerek yapıyorsunuz. Deponuzdan kızağınıza üç taş koymak, kızağınızdan bir gemiye taş yüklemek ya da bir gemiyi seçtiğiniz bir lokasyona göndermek. Dikkat ettiyseniz oyunda temel olarak şu durum oluyor, taş yüklediğiniz geminin gideceği lokasyonu başkası seçiyor. İşin trolleme kısmı da burada yatıyor. Tabii ki doğru zamanda doğru hamlelerle kendinizi korumanız da mümkün.

Kızaklar, Gemiler ve Binalar

Her 4 gemi gönderildiğinde bir tur bitiyor ve 4 yeni gemi geliyor. Toplamda 6 turda oyun bitiyor. Amacınız en yüksek puanı kazanmak ve puan kazanmanın yolu da lokasyonlarda iyi pozisyonlara taş koymak. Lokasyonlara kısaca değinmek gerekirse, piramit, koyduğunuz anda puan veren bir bina. Bir gemi piramite yanaştığında taşlar sırayla iniyor ve farklı puan değerlerindeki hanelere yerleşiyor. Tahmin edeceğiniz gibi piramite yanaşan gemide sıra çok önemli.

Bir diğer lokasyon ise tapınak. Yüksek bir duvar formundaki tapınakta duvarın en üstünde taşı olan kişiler, taş başına her tur bir puan alıyor. Bir taş için bir puan iyi bir takas değil ama tapınağa 3 taş gönderip onları da bir şekilde 2-3 tur korursanız iyi şeyler oluyor. Burada dikkat edeceğiniz şey şu; tapınağa gidecek gemide sonlarda taşınız olmasına dikkat edin ki üzeri hızlı kapanmasın. Sonraki turlarda da ya en küçük gemileri buraya gönderin ya da hiç gemi gönderilmemesini sağlamaya çalışın. Aynı şekilde diğer oyuncuların da tapınağa hegamonya kurmasını engellemeye çalışın.

Üçüncü ve dördüncü lokasyonlarımız ise oyun sonunda puan veriyor. Dikilitaşlarda, basitçe en yüksek dikilitaşı olan (yani oyun boyunca buraya en çok puan göndermiş olan oyuncu) en yüksek puanı kapıyor. Mezarda ise amacınız birbirine değen en çok sayıda taşı koymak. Oyun sonunda 5 taşınız birbirine değiyorsa 15 puan kazandırıyor ki gayet sıkı.

Son lokasyon olan pazar yerinde ise pek çok farklı kart var. Bunlardan bazıları oyun sonu puanı veriyor, bazıları çift aksiyon gibi işleyen (bir gemiye taş koy ve gemiyi gönder gibi) özel aksiyonlar veriyor. Ben sadece çok biriktirmeye yüksek puan veren heykel kartlarını yararsız buldum, zira bu yöne gittiğinizi gören rakipleriniz kolayca sizi baltalayabiliyor.

Madalyonun Öteki Yüzü

Buraya kadar her şey fazla kolay geldiyse bir de lokasyonların B yüzlerini deneyin. Burada piramit ve tapınağa yerleşen taşlar özel bonuslar verirken, mezar ve dikilitaşların kuralları değişiyor. Markette ise 4 kareden birine 2 adet kapalı kart koyuluyor ve kalanını beğenmiyorsanız bu iki karta bakıp beğendiğinizi alabiliyorsunuz.

Imhotep genellikle yarım saat kadar süren oyunları ile, kolay öğrenilebilirliği ile ve de saran atmosferi ile çok iyi bir oyun. Oldukça dengeli sonuçlar alınabildiği için, oyunlar çok da rekabetçi geçiyor. Oyun aralarında oynamak için de, üst üste bir kaç el atmak için de iyi bir oyun, cüzdanınızı da zorlamayacağı için kesinlikle tavsiye ederim.

Yorumlar