Imperial 2030 – Dünya Yanarken Ellerini Ovuşturan Adamlar

Burada, daha iyi kavramanız için oyunda ülkelerin seçebileceği rolleri anlayacağım, ancak fazla içine girmek istemiyorsanız bu bölümü pas geçiniz.

 

Fabrika: Fabrika aksiyonunu yapan ülke, ülke kasasından büyük bir meblağ harcayarak kendi topraklarına bir fabrika diker ve böylece bir sonraki tüm üretim hamlelerinde ekstra bir ünite daha çıkartır.

Üretim: Ülkeye ait tüm fabrikalar birer ünite çıkartır. Bu hamle için para harcanmaz.

Manevra: Ülkenin tüm üniteleri birer kere komşu bölgelere geçebilir. Gemiler de aynı şekilde sınırı olan denizlere gidebilir (önce gemiler hareket eder). Kara üniteleri gemileri kullanarak deniz ötesi bölgelere de gidebilir ama bir gemi bir manevrada sadece bir ünite taşıyabilir. Üniteler başka ülkelerin üniteleriyle aynı bölgeye girerse isteğe göre savaşabilir ve her ünite bir diğer üniteyi götürür.

Yatırım: Ülke, kasasından tüm yatırımcılarına hisseleri oranında pay dağıtır. Ayrıca herhangi bir ülke bu hamleyi seçtiğinde ya da üzerinden geçtiğinde elinde yatırımcı kartı olan oyuncu 1 hisse alabilir ve yatırımcı kartını yanındaki oyuncuya verir.

İthalat: Ülkenin yeterli aktif fabrikası yoksa, ya da fazladan üretim yapmak istiyorsa para ile ünite satın alabilir.

Vergi: Ülke fabrikaları ve kontrol ettiği bölgeler oranında vergi alır, ancak ülkeye ait her ünite bu vergiyi düşürür. Ayrıca ülke, fabrika ve genişliği oranında puan kazanır. Bu puan, ülkenin oyun sonu değerini artırdığı gibi, şu an ülkeyi yöneten oyuncuya bir miktar da para kazandırır.

Kim ne derse desin 6 kişi en zevklisi.

Kim ne derse desin 6 kişi en zevklisi.

Anlayacağınız ülkeleri birbirine kırdırıp sömürüyoruz. Ve evet, oyunun bir noktasına bir sürü ülkede yatırımımız olacak ve bu ülkeler birbiriyle savaşacak. Oyun bittiğinde, yatırımlarınız ülkenin değerleri ile çarpılıyor ve üzerine de nakit paranız eklenerek oyun sonu puanınız hesaplanıyor. En değerli ülkelerde en çok yatırımı olan oyuncu en çok puanı kazanıyor.

Oyunda asıl savaş, ülkelere ait olmayan bölgelerin hakimiyeti üzerine geçiyor ama ülkeleri de boş bırakamıyorsunuz, zira kontrol ettiğiniz ülkeye giren bir düşman ünitesi, fabrikalarınızı kilitleyebiliyor (ve hatta yıkabiliyor), lojistiğinizi tıkıyor ve alacağınız vergileri törpülüyor.

Elbette her bölgeyi korumak yerine, diğer oyuncularla anlaşmak yoluna da gidebilirsiniz, ancak anlaşmalar asla bağlayıcı değil, isteyen istediği zaman bozabiliyor.

Oyunda bir çok strateji var. Burada belirtmeliyim ki, bir ülkeye bağlı kalıp o ülkeyi yüceltmeye çalışan oyuncu her zaman tehlikededir. Aslında elbette bunu başarırsanız en etkin strateji budur, çünkü çok değerli bir ülkede bolca hisseniz olur, ama bunu gören rakipleriniz ülkenizi çökertecektir. Bunun yerine o an kontrol ettiğiniz bir ülkeyi agresifçe ve umarsızca büyütüp, parasını sonuna kadar sömürüp sonra da savunmasız kalıp kalmadığını umursamadan kazanılan parayla başka ülkeye yatırım yapmak, hatta tam zamanında başka bir ülkenin kontrolünü ele geçirip onunla bu deminki ülkenin savunmasız bıraktığınız topraklarına girip onu da aynı şekilde sömürmek, hem sizi galibiyete götürüyor, hem de inanın ki çok zevkli.

Bu da eski Imperial haritası. Gördüğünüz gibi Rusya fazla güvende.

Bu da eski Imperial haritası. Gördüğünüz gibi Rusya fazla güvende.

Ayrıca bunların dışında hiçbir ülkeyi kontrol etmeden sinsice oynamak da mümkün. Hiç bir ülkeyi kontrol etmeyen oyuncu, para sıkıntısı çekebilir ama bolca yatırım hakkı elde eder. Bu yüzden de o an değer kazanan ülkeye hızla yatırım yapabilir.

Ancak herkes bu stratejilerden birini yapmaya çalışınca ortalık karışıyor. Burada sadece stratejisini en doğru kuran değil, en sinsi davranan ve en iyi yalan söyleyen de kazanıyor. Mesela, tek bir ülkeyi yeşertiyormuş gibi yapıp, ona yatırımcı toplayıp sonra o ülkeden kaçıp başka ülkeye yatırım yapmak gayet mümkün. Komşu ülkenizle anlaşıp, 3. bir ülkeyi un ufak edip, sonra da onu arkasından vurmanız da öyle.

Rusya ile Çin’in bir sürü bölgesine girip, Çin’i kontrol eden oyuncuyu fabrikalarını patlatmakla tehdit ederek zorla Hindistan’a saldırtabilirsiniz. Kazandığınız sürece kimse sizi yargılamayacak.

Imperial’ı yalnızca savaş oyunu sevenlere tavsiye etmiyorum. Eğer çok boyutlu düşünmeyi seviyorsanız, kıran kırana pazarlıklarla saatler harcamakla ilgili sorununuz yoksa ve oyun masasındaki ihanetler arkadaşlığınızı bozmayacaksa bu oyun, size büyük eğlenceler vaat ediyor. Bu klasiği sakın es geçmeyin.

Boardgamegeek’te 93. ve 120. sırada olan Imperial ve Imperial 2030, 2 ila 6 oyuncu ile oynanıyor ve öğrenmek hariç 3 saat kadar sürüyor.

Yorumlar