Kardeşi Kardeşe Düşüren Kutu Oyunu! Drakon

İhtiyar ejder Drakon, inine girip altınlarını çalmayı deneyecek kadar ahmak maceracıları iş üstünde yakalar. Ancak onları hemen mideye indirmek yerine biraz eğlenmeye karar verir. Maceracıları büyülü bir dehlize atar ve ilk 10 altın toplayanı serbest bırakacağını, kalanları ise yiyeceğini söyler. Hikayemiz burada başlıyor…

Yüksek kalitede kutu, kart ve rol yapma oyunları üreten Fantasy Flight Games, Drakon ile alışıldık kalite çizgisinden zerre sapmadan yoluna devam etmiş. 2006 yılında piyasaya sürülen Drakon, ülkemizde de ithal edilerek Türkçe kural kitapçığı ile birlikte satışa sunuldu.

2 ila 6 oyuncu ile oynanabilen Drakon’da oyuncular ejderin rehin aldığı maceracıları canlandırıyor. Bilindik fantezi rol yapma oyunu karakterlerinden esinlenilmiş bu maceracılar; Amazon, Barbar, Büyücü, Cüce, Hırsız ve Şövalye’den oluşuyor. Oyunu standart kurallarıyla oynadığınızda, karakterlerin birbirinden farklı görünüşte minyatürleri olması dışında oyun mekanikleri yönünden hiç bir farkları yok. Ancak isteğe bağlı kuralları devreye sokarsanız seçtiğiniz karaktere göre bazı avantajlarınız oluyor. Buna daha sonra tekrar döneceğim.

Oyunu kazanmak için üstünde altın ikonu olan parçalara giderek ya da diğer oyuncuları soyarak toplam 10 altın biriktirmelisiniz. Altınlar kasadan rastgele çekiliyor ve değerleri 1 ila 3 arasında değişiyor.

Oyunun başları. Henüz işler kızışmaya başlamamış.

Oyunun başları. Henüz işler kızışmaya başlamamış.

Sabit Olmayan Oyun Alanı

Drakon’u pek çok kutu oyunundan ayıran en önemli özelliği; sabit bir oyun alanı olmaması! Oyuncular, tıpkı bir kart oyununda olduğu gibi, maceracıların kurtulmaya çalıştığı dehlizin parçalarına sahip. Sırası gelen oyuncu ya karakterini bir kare ilerletmek, ya da elindeki parçalardan birini masaya yerleştirerek oyun alanının oluşturulmasına katkıda bulunmak durumunda.

Yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi, her parçanın dört kenarı var, ancak sadece ok olan kenarlarda karakterler yönünde eğer bir sonraki adımda bir parça varsa ilerlenebiliyor. Bir diğer kural ise; yan yana yerleştirilecek iki parçayı, okları birbirine bakmayacak şekilde yerleştirme zorunluluğu! Bazı kartların 3, bazılarının 2, bazılarının ise sadece bir kenarında ok var.  Oyunun uzaması durumunda masa oyun alanına dönüşüyor.

Oyunda tam 72 parçadan oluşan bir deste var. Oyunculara dörder adet parça dağıtılarak oyuna başlıyor. Bazı parçalar sadece üstlerinde ok barındıran sade parçalarken bir kısmı ise üstünde oyuncuların toplaması için altın barındırıyor. Kalanlar ise üstlerinde özel güçler taşıyan parçalar. Bunlar arasında; ışınlanmak, masadaki bir parçayı yok etmek, yandaki oyuncudan bir altın çalmak veya başka bir oyuncuya zihin kontrolü yapmak gibi pek çok farklı ve eğlenceli güçler var. Bu güçleri aktif hale getirmek için, türüne göre ya o parçanın üstüne karakterinizle gelmeli ya da masaya yerleştirdiğiniz anda aktive etmelisiniz.

drakon1

“Drakon’u kim çağırdı?”

Birbirinin Kuyusunu Kazmak

Oyun mekanikleri, tamamen maceracıları birbirine düşürmeyi amaçlıyor. Rakip oyuncuların önlerine kötü özellikleri olan parçalar koyabilir, onları tuzağa çekebilir, Drakon’u üstüne salabilir ya da altınlarını çalabilirsiniz.

Masadaki oyuncuların birbirine yakınlık seviyesi hiçbir şey değiştirmiyor! Eninde sonunda burun buruna geleceğiniz bir durum mutlaka oluşuyor.

İsteğe Bağlı Kurallar

Şüphesiz en güzel isteğe bağlı kural, “Heroes!” kuralı. Her karakterin oyun süresince bir kereliğine kullanabileceği özel güçleri olabiliyor:

  • Amazon, bir parça fazladan gidebiliyor.
  • Barbar, aynı parça üstünde duran oyuncuyu başka kareye itebiliyor.
  • Büyücü, ok yönüne bakmaksızın istediği yöne gidebiliyor.
  • Cüce, oyuncunun elindeki parçaları parça destesinden yenileriyle değiştirmesini sağlıyor.
  • Hırsız, aynı karede durduğu birinden rastgele bir altın çalıyor.
  • Şövalye, kendisinden altın çalma teşebbüsünü engelliyor.

Elbette bu güçler tüm oyun boyunca sadece bir kere kullanılabiliyor. Tabi oyun akışı üstünde yerine göre dramatik değişiklik yaptıklarını söyleyebilirim.

Bir diğer eğlenceli isteğe bağlı kural ise; takım oyunu! 4 ya da 6 kiş oynuyorsanız ikili takım halinde oynayabiliyorsunuz. Her oyuncu tam karşısında oturan oyuncuyla takım oluyor ve sahip oldukları altınların toplamı 20 olduğunda oyunu kazanabiliyorlar. Elbette birbirlerinin karakterlerinin işine yarayacak parçaları kullanmaları ve ortak strateji oluşturmaları da cabası!

drakon3

Sonuç

Drakon, hem kaotik oyun kuralları, hem de oyuncuları birbirine düşürecek seviyede iyi tasarlanmış mekaniklere sahip olması açısından çok farklı bir oyun. Ülkemizde de yayınlanmış olması da cabası. Kutu oyunlarına eğilimi olan herkesin arşivinde bulunması gereken bir eser!

Unutmadan! Minyatürleri boyamanızı tavsiye ederim. Renkli olarak çok daha güzel görünüyorlar.

Yayıncı: Fantasy Flight Games
Yıl: 2006
Oyuncu Sayısı: 2-6
Kurulum: 5 dakika civarı.
Oyun Süresi: Oyuncu sayısına ve oyuncuların ne kadar taktiksel oynadıklarına göre farklılık gösteriyor. Ancak 1 saat civarında ortalama bir oyun tamamlanıyor.

Yorumlar