Kendi Kültünü Oluşturan Kutu Oyunu: Settlers of Catan
Her hobinin belirli giriş yolları vardır. Rol yapma oyunlarına birçok kişi Dungeons & Dragons ile başlar, Metallica / Megadeth / Iron Maiden metale başlatır, epeyce bir maket-modelcinin ilk boyadığı figür Warhammer’a aittir, vs vs…
İşte Settlers of Catan da kutu oyuncularının hatırı sayılır bir yüzdesini bu dünyaya sokmuş olan, kolay öğrenilen ve tekrar oynanabilirliği epeyce yüksek bir kutu oyunu olarak bu haftaki tanıtım yazımızın konusu oluyor.
Vurdusuz Kırdısız Gelişim
Catan’ın girişte saydıklarımız özellikleri dışında ilk saymamız gereken özelliği, epeyce barışçıl bir biçimde kasaba ve şehirlerinizi aralarına yollar yaparak kurduğunuz bir oyun olması. Askerlerin sadece savunma amaçlı sayılabilecek bir bişimde eşkiyalara karşı kullanımı (gerçi eşkiyaları rakibin bölgesine ittiriyor olmanız gerçeği var) ve asıl odağın ticaret ve üretimde olması, bazı oyuncular için büyük bir artı. Kutu oyunları için altın rakam kabul edilen 2-4 arası oyuncuya uygun olması ve 45 ila 75 dakika arası kısa sayılabilecek oyun süresi de cabası.
Oyunda toplamanız gereken 5 tip kaynak var ve her harita diziliminde bunlar üstündeki sayılarla rastgele haritaya dağılıyorlar. Her zar atıldığında o zarın karşılığı olan sayıdaki kaynaktan komşu kasaba ve şehirler üretim yapıyorlar. Bu zar atımında 2 tane 6lık zar atılıp toplandığı için olasılıklar sayıdan sayıya değişiyor (7’ye yakın sayılar daha çok gelirken 2 ve 12 az geliyor).
Şehir, kasaba, yol yaparken ve oyunda çeşitli avantajlar getiren geliştirme kartlarını alırken bu beş kaynağı kullanıyorsunuz.
Bir Kayserililik Simülasyonu Olarak Catan
Şüphesiz Catan’ın en kritik kısmı ticaret. Her ne kadar oyunda banka ile ticaret yapabilseniz de, aynı tipte 4 kaynak verip başka bir kaynak almak hem zor hem de çok can acıtıcı bir durum. Bunu deniz kıyısında liman noktalarına kasaba ve şehir kurarak düşürebilseniz de deniz kıyısında daha az yere dokunduğunuz için daha az üretim yapmak gibi bir durum var. İşte bu noktada oyuncular arası kıyasıya bir ticaret pazarlığı başlıyor. Bazen önde giden oyuncuya ile kimse ticaret yapmıyor, bazen bir tane buğday ihtiyacınız yüzünden kendinizi iki tuğla, iki koyun ve bir taş gibi evlat acısı takaslar yaparken buluyorsunuz, bazen de ortak ihtiyaçlar doğrultusunda kaynaklar birebir değiştiriliyor. Burada önemli olan nokta, gözünüzün hep açık olması.
Oyunda puanlamanın ana kaynağı kurduğunuz kasaba ve şehirler olsa da en uzun yolu yapmış olmak, en büyük şövalye gücüne sahip olmak ve geliştirme kartlarından çıkan kasaba meydanı, üniversite ve kütüphane gibi geliştirmeler ile de rakibinizin önüne geçip ilk 10 puanı alan kişi olabiliyorsunuz.
Yıllarca peş peşe oyun fuarlarında yılın en iyi kutu oyunu seçilen, bir dönem yurdumuzda çılgıncasına bir sürü turnuvası yapılan, ancak bir süredir eski popülerliğini azcık da olsa yitirmiş olan bu oyunun, oyuncu sayısını ve oyun alanını arttıran ve yeni mekanikler getiren geliştirmeleri ve aynı isimle çıkarılmış ayrı bir kart oyunu bulunmakta. İç deniz ve gemi mekaniklerini ekleyen seafarers geliştirmesini özellikle öneriyorum.
Eğer siz de kutu oyunları ile ilgileniyor ama karmaşıklıktan dolayı çekiniyorsanız “Catan Sevme ve Sevdirme Derneği” olarak size de bu oyunu öğretmek ve kutu oyunlarının eğlenceli dünyasına adım atmanızı sağlamak isteriz.