Onitama – Kaya Gibi Durarak mı? Irmak Gibi Çağlayarak mı?
Bir şeyin kusursuz hale geldiği noktanın, artık daha fazla sadeleşemeyeceği nokta olduğu söylenir. Onitama bu tarz oyunlardan; kuralları çok sade, öğrenmesi kolay, ustalaşması ise zor. Modern kutu oyunları tasarlarken, tasarımcılar derinlik katmak için kamyon kamyon etkileşim ve oyun mekaniği dökme eğiliminde oluyorlar. Oysa çok zaman sade kuralları olan oyunlar daha başarılı oluyor… Japonya’nın sisli dağlarının arasına gizlenmiş Onitama tapınağına hoş geldiniz! Diyarın önde gelen ustaları her yıl burada toplanır ve hangi ustanın en usta olduğuna dövüş sanatlarındaki maharetlerini sergiledikleri bir turnuva sonucunda karar verirler (Mortal Kombat ve Kan Sporu arası bir konusu var yani).
Oyun Shimpei Sato tarafından tasarlanmış, dağıtımını Arcane Wonders gerçekleştiriyor. Kurallarının kolaylığı sebebiyle aile oyunu kategorisinde sayılıyor. Buna karşılık iyi oynamak için kendinizi vermenizi gerektiren bir yapısı var, aile oyunu denince yaş farkı gözetmeden ve çok zorlanmadan oynanabilecek oyunlar zihnimde canlandığı için bu kategoridedir demeye tam dilim varmıyor. Fikri faaliyet olarak, dama ile satrancın orta noktasında buluşuyor desem, sizi doğru yönlendirmiş olurum sanırım.
Oyun Mekanikleri
Onitama, belirli bir tabla üzerinde hareket ve el yönetimi mekaniklerini kullanıyor. 5 kareye 5 kare bir tabla üzerinde oynuyorsunuz ve 4’ü öğrenci, biri usta olmak üzere toplam 5 tane taşınız var. Tablanın bir tarafına siz diziliyorsunuz, karşı tarafa da rakibiniz. Sıranızın ortasına ustayı yerleştiriyorsunuz sağına ve soluna da 2’şer öğrenciyi. Ustanızın başladığı kare dojonuzun kalbi oluyor. Hareket kabiliyeti ve dövüşme açısından usta ve öğrencinin bir farkı yok aslında, ama ustanın başına gelenler veya başardıkları oyunun sonucunu etkiliyor.
Oyunu iki farklı şekilde kazanabilirsiniz, ırmağın yolunu tercih edersiniz ustanızı rakip dojonun kalbine yürütmeniz gerekiyor. Kayanın yolunu seçerseniz, rakip ustayı dövüşte alt etmeniz (herhangi bir taşınızla almanız) gerekiyor. Oyunun başında bu dövüşe etki edecek hayvan ruhları/dövüş teknikleri destesinden 5 tane kart çekiyorsunuz, ikisi sizin, diğer ikisi rakibinizin önüne açık olarak konuluyor, 1 tanesi de yine açık olarak ortada kalıyor. Taşlarınızı bu dövüş tekniği kartlarını kullanarak hareket ettiriyorsunuz. Hareketi yaptıktan sonra oynadığınız kartı ortadakiyle değiştiriyorsunuz. Böylece 5 kart sürekli olarak el değiştirerek rakipler arasında kullanılıyor. Oyunu etkileyebilecek tüm bilgiye sahipsiniz, hiçbir sürpriz veya rastgele unsur yok. Dolayısıyla oyun kurulduktan sonra sıkı bir hesap kitap başlıyor, yapabileceğiniz hamleler, rakibinizin yapabileceği hamleler, ortadan gelecek kart, hepsinin değişmesi derken harika bir mücadele yaşanıyor.
Bileşenler
Onitama’nın bileşen kalitesi oldukça iyi. Soyut strateji oyunlarında bazen pek de uğraşmıyor yapımcılar bileşenlerle, ama Onitama bu konuyu ciddiye almış ve dövüş sanatları turnuvası temasını çok güzel yansıtıyor. Katlanıp rulo olan tablası, her biri oyulmuş piyonlardan mütevellit taşları, temalarını çok güzel yansıtan hayvan ruhu/dövüş tekniği kartları (hepsinde özlü sözler filan da var) ile göze hitap eden bir yapısı var. Taşlarının renkleri de biraz daha canlı olsaymış tam olarak patlarmış masa üstünde. İki tane eklenti paketi mevcut, “Sensei’s Path” ve “Way of the Wind”. Sensei’s Path dövüş tekniği kartı ekliyor oyuna, ben bu sebeple orijinal oyunu alırken direk almıştım, çeşitliliği arttırmak için.
Diğer eklenti paketi iki tarafın da hükmedebildiği ve kendi hareketleri olan bir hava elementi ekliyor oyuna. Test etme şansım olmadı ama oyunun sadeliğini övdüğüm mekaniklerini değiştiren bir yaklaşımı olduğundan mesafeliyim kendisine, sizin tecrübeniz olduysa ve yorumlarınızı aşağıya yazabilirseniz sevinirim. Onitama’nın güzel bir mobil aplikasyonu da var, telefondan oynadığım tek oyun olma statüsüne sahip.
Onitama kafa açan, satranç gibi hem kendi hamlelerini hem de rakibin muhtemel hamlelerini hesaplaya hesaplaya oynamaktan hoşlanan oyuncuların beğeneceği türde bir oyun. Temposu yüksek bir yandan da, saha dar olduğundan hemen etkileşim başlıyor sanal tekmeler yumruklar havada uçuşuyor. Soyut strateji meraklılarına tavsiye ederim, kısa sürmesi sebebiyle satranç tipi oyunlara iyi bir alternatif. Onitama favori iki kişilik oyunlarımdan biri, ama ciddiye almadan oynamaya pek fırsat bırakmadığı için hitap edeceği oyuncu kitlesi Santorini veya Raptor kadar geniş olmayabilir.