Risk, Öngörü ve Taktiğin Birleşimi: Otokrat
2017 sonunda ülkemizdeki kutu oyunu takipçileri için en güzel haberlerden biri, Neotroy firmasının Türkçe olarak piyasaya sürdüğü bir dolu oyun oldu. İlerki haftalarda size tanıtacağımız bu oyunlardan ilki Norveç’ten geliyor: Otokrat.
2016 yılında “Capital Lux” ismi ile piyasaya sürülen Otokrat, elinizdeki 2-6 arası puanlanmış 4 farklı renkte meslek kartlarından oluşan elinizi önünüzdeki şehrinize veya ortadaki başkente oynamanız üzerine kurulmuş bir oyun. Üç el boyunca oynanan oyunda, her elde kendi şehrinizdeki renk puanlarını elinizden geldiğince arttırmaya çalışırken, bir yandan da başkentin renk puanlarını geçmemeye çalışıyorsunuz. Eğer el sonunda herhangi bir renkteki toplamınız başkentin o renkteki toplamını geçerse yandınız. Başkentteki kıskanç odaklar (ki burada otokrat olarak geçiyor) o renkteki bütün kartlarınızı çöpe yolluyor.
Oyunun kart tasarımları az sayıda olsa da çok başarılılar, insan yine de keşke her renk kart birden fazla çizim yapılmış olsaydı diyor. Kutu ve kart kalitesi gayet güzel ama tahtadan yapılmış kocaman paralar genel estetiğe çok uymamış. Oyunun yerli versiyonunun fiyatı özellikle dolar kurunun belimizi biktüğü günlerde oldukça uygun.
Oynanış
2-4 kişi ile oynanabilen Otokrat, bütün oyuncuların her el kart seçimi yapması ile başlıyor. Başlangıçta elinizde bulunan 5 veya 6 karttan 2 tane seçip kalanı yana verdikten sonra yandan gelen kartlardan iki tane daha alıp son kalan kart(lar)ı yana vererek kart seçim aşamasını bitiriyorsunuz. Bu aşama aynı zamanda o elde az çok hangi kartları göreceğinize dair size bir fikir de vermiş oluyor.
El içerisinde elinizdeki kartları sırayla önünüze veya başkente oynuyorsunuz. Önünüze oynadığınız kartlar, oyun sonuna kadar dayanabilirlerse size puan olarak dönecekleri için mümkün mertebe önünüze oynamak istiyorsunuz ama önünüzdeki kartların başkenti aşıp çöpe gitmemesi için başkente de bol bol kart oynamak zorunda kalıyorsunuz. Başkente oynanan kartlar bunun dışında rengine göre size ufak avantajlar veriyor:
- Sarı (Tüccar): Başkente oynanadığında size bir altın veriyor. Altın her el sonunda limiti aşan renklerinizin değerini geçici olarak indirmeye harcanabiliyor. Kullanılmayan altınlar oyun sonunda 1 puan ediyor.
- Yeşil (Bilim İnsanı): Başkente oynandığında desteden elinize yeni bir kart çekiyosunuz. Elin sonunda bir kişi bütün kartlarını bitirdiğinde kalan herkesin sadece bir kere oynama hakkı oluyor. Eğer başkente çok fazla yeşil oynamışsanız elinizde biriken bütün kartları önünüze oynamak zorunda kalabilirsiniz.
- Mavi (Polis / Ajan): Başkente oynandığında, üzerinde -1/+2/-3/+4 bonuslarından biri olan dört karttan birini rastgele seçip istediğiniz renge kapalı koyuyorsunuz. Başkentin değeri el sonunda o kadar değişiyor. Bu rakamı sırf siz bileceğiniz için büyük bir taktiksel avantaj oluşuyor.
- Pembe (Rahip): Başkente oynandığında kalan üç renkten biri seçiliyor. Başkentte seçilen renkteki en küçük değerli kartı alıp önünüze koyuyorsunuz. Özellikle rakiplerinizin çok yatırım yaptığı renklerde onların canını yakmak için çok efektif kullanılabiliyor.
Her elin sonunda başkenti aşan renkler çöpe yollanıyor ve o renkte en yüksek rakam toplamı olandan başlayarak başkentteki kartlar oyunculara birer tane veriliyor. Bu “ödül” kartları oyuncunun şehrine katılmıyor ve sadece oyunun sonunda puan veriyor.
Oyun üç elde bitiyor ve puan sayarken önünüzdeki kartların toplamı + ödüllerinizin toplamı + altınlarınız şeklinde bir formülle son puanınız bulunuyor. Son puanı en yüksek olan birinci oluyor.
Hızlı ve Keyifli
Yaklaşık 30 dakika süren Otokrat’ı öğrenmek çok kolay olsa da gerçekten anlamak 4-5 oyun alabiliyor. Akışı sürekli takip etmeniz gereken hızlı bir oyun olduğu için birileri çok yavaş oynamadıkça kesinlikle sıkılmıyorsunuz. Az sayıda kişi veya kısıtlı zaman aralıklarınız varsa size çok daha uygun bir oyun Otokrat. Giriş seviyesi dahil her seviyede oyuncuya kesinlikle öneriyorum, alın aldırın efendim.
Oyuncu sayısı: 2-4 (3 İdeal)
Süre: 30 dakika
BGG Puanı: 7.1 (1381. sıra)
Yazarın Puanı: 8.5