Soğuk Savaş Temalı Muhteşem Bir Kutu Oyunu: Twilight Struggle
Kutu oyunu hobisine biraz bulaşmış olanlar Boardgamegeek sitesini bilir, ama bilmeyenler için kısaca anlatmak gerekirse “kutu oyunlarının IMDB’si” denilebilir. İşte bu sitede bir kutu oyunu var ki; yıllardır oyuncuların verdiği puanlarla sıralamada birinci: Twilight Struggle!
Twilight Struggle, iki oyuncunun soğuk savaş yıllarında ABD ve Sovyetler Birliğini kontrol ederek dünyanın geri kalanını etki ve kontrol altına almaya çalıştıkları, kartlar ve işaretçilerle oynanan bir oyun. Başarısı, yüksek detay seviyesine rağmen çok karmaşık olmaması ve her kartında oyunculara aynı zamanda tarih dersi vermesinde yatan bu oyun, başka bir strateji şaheseri olan X:COM Enemy Unknown/Within’in de baştasarımcısı olan Ananda Gupta ve arkadaşı Jason Matthews tarafından tasarlanmış.
Bir Süper Güç Olmak
Oyundaki temel amacımız; harita üzerindeki ülkeleri etkimiz altına alıp çeşitli kartları doğru zamanda oynayarak kazanabildiğimiz kadar zafer puanı (VP) kazanmak. Bunu yaparken kartların üstündeki tarihi olaylarla açıklanmış efektleri kullanabilir veya kartların sol üstündeki operasyon puanının izin verdiği ölçüde başka bir ülkeyi etki altına alabilir veya rakip kontrolündeyse darbe yapmaya çalışabiliriz.
Oyunda 10 tur var ve bu turlar Erken, Orta ve Geç savaş olarak ayrılıyorlar. Turlar ilerledikçe oyun destesine Orta ve Geç savaş kartları katılıyor ve oyunun odağı Avrupa ve Orta Doğu hakimiyeti üzerinden yavaş yavaş bütün dünya hakimiyetine doğru kayıyor.
Nükleer Savaş
Oyundaki en güzel mekaniklerden birisi DEFCON seviyesi. Bu seviye ne kadar düşükse dünya nükleer savaşa o kadar yakın oluyor ve oyuncuların bazı hareketleri kısıtlanıyor. DEFCON her savaş ve darbe ile düşerken, tur başında ve çeşitli kartlarla yükseliyor. Oyun içerisindeki bazı mekanikler oyuncuları sürekli nükleer kıyametin dibinde tutmaya ayarlı ve Nükleer Savaşı başlatan taraf oyunu kaybetmiş sayılıyor.
Yine de oyun yapımcısının topladığı istatistiklere göre oyunların çoğu nükleer savaşın sınırında ilerlese de sadece %5 oranla nükleer savaş sonucu elde ediliyor. “Bu da benim insanlığa olan inancımı kuvvetlendiriyor.” diyor Ananda Gupta.
Uzay Yarışı
Oyunun verdiği hissiyatı kuvvetlendiren ve stratejik çeşitlilik sunan önemli mekaniklerden biri de uzay yarışı. Özellikle elden harcamak zorunda olunan ama karşı tarafa yarayan kartların güvenle kullanılabildiği bu bölümde rakibinizden önce uzaya uydu yollamak, Ay’a ayak basmak, uzay üssü kurmak gibi işleri yapabilirseniz hem VP hem de oyun içi avantaj kazanıyorsunuz. Sonuçta bugün McDonalds kadar ay üstünde bayrak ile duran astronotlar da Amerikan imajının bir parçası (Bilgi notu: “Amerikalılar Ay’a ayak basmadı!” diyen ilk 10 kişiyi üzerinde BİLİM yazan kızılcık odunu ile dövdüğümü biliyor muydunuz?).
Oyun Dengesi
Piyasada bulunan benzer bir çok oyunun aksine, Twilight Struggle tasarımcıları oyun dengesi kurmak için kalabalık excel tabloları doldurmadan içgüdülerine ve test oyunlarına güvenmişler. Tasarımda tarihi gerçekçiliği vurgulamak için Sovyetler başlangıçta ideolojik avantajları ile etkilerini yaymada üstünken, ABD orta ve geç oyunda daha kuvvetli liberal ekonomisi ile daha çok gelişme şansı buluyor. Yine de oyunun birçok oyuncu tarafından epeyce dengeli bulunduğunu söylemeliyiz.
Bir kutu oyunu sever olarak özellikle tarih ve büyük mücadeleleri seven strateji hastalarına bu oyunu kesinlikle öneriyorum. Oyunun orjinal kutusunu bulmak biraz zor, fakat orjinalite derdiniz yoksa internet üzerinden veya çakma üretimler ile oynayabilirsiniz.