Star Wars Rebellion: Galaksinin Efendisi Kim?

“Galaksiye kargaşa hakim olmuştu. İmparatorluğun kolayca bastırılacağını düşündüğü isyan git gide daha çok destek topluyordu. Üretim tesisleri bir bir sabote ediliyordu. Naboo’daki asi kuvvetleri Darth Vader’in güçlü ordusuyla yok edilmişti. Kashyyyk’da çıkan isyan bir tabur imparatorluk kuvvetini yok etmişti. Mon Calamari’ye gizli bir görev için giden Leia Organa kelle avcısı Boba Fett tarafından ele geçirilmiş, liderlerinin esir düşmesi asilerde büyük umutsuzluk yaratmıştı.”

Bunlar Rebellion oyunu sırasında yaşanabileceklerden sadece bir kısmı. Aslında her oyunda yeni bir Star Wars serüveni yazıyor gibiyiz. Ne şans! Kendimizi George Lucas gibi hissedebilmenin tadını çıkarmadan önce gelin oyunu biraz inceleyelim.

Asiler İmparatorluğa Karşı 

Rebellion filmin orijinal üçleme dönemindeki, asiler ve imparatorluk kuvvetleri arasındaki derin çekişmeyi sonuna kadar heyecanla yaşayabileceğiniz taktik bir strateji oyunu.

Geniş bir galaktik harita üzerinde, imparatorluk tarafı, haşmetli ordusunun tüm imkanları ve karakterleri ile dehşet saçarak, asi üssü bulup yok etmeye çalışıyor. Asiler ise iyi planlanmış vur kaç taktikleriyle, casusluk ve gizlilik esasına dayanarak gizli üslerini saklayarak galakside daha çok destek bulmaya uğraşıyor.

Oyunun, oynayan iki tarafın da oyun boyunca sürekli tetikte kalmasını sağlayan çok dinamik bir mekaniği var. 16 tur sonunda imparatorluk, asilerin üssünü bulup yerle bir edemezse asiler oyunu kazanıyor. Tam burada oyunun çok şık bir kuralı var, asiler görevlerini yerine getirdikçe galakside itibar kazanıyorlar ve kazandıkları her bir itibar puanı onları tur sayacının sonundan ters yönde ilerletiyor ve imparatorluğun kazanması için gereken tur sayısını azaltıp cendereyi daraltıyor. Bu mekanik sayesinde oyun, iki tarafı da hiç kopmadan son hamleye kadar taktik düşünmeye zorluyor.

Boyanınca daha da cici olmuş bu figürler

Tüm Fantasy Flight Games oyunlarında olduğu gibi Star Wars Rebellion da uzaktan epey karmaşık görünen bir kurulum ve kurallar bütününe sahip görünüyor. Yarattığı bu intiba oyunu aldıktan 7 ay sonra oynamaya cesaret etmemize sebep oldu. Kuralları öğrendikten sonra da o kadar sardı ki, karmaşık görüntüsünden korkup ertelediğimiz için pişman olduğumuzu söylemeliyim.

Oyun hakkında benim kapıldığım bu yanlış intibaya kapılmamanız için sizlere oyundan ayrıntılı olarak bahsetmek ve durumu basitleştirmek istiyorum. 

Nasıl Oynanır?

Rebellion içinde 32 sistemin bulunduğu geniş bir galaktik haritada oynanıyor. Bu sistemler arasında belirli bir nüfusa ve üretim tesislerine sahip olanlar da var üretim yapılamayan uydular da.

Büyük bir masa üzerinde enfes bir oyun

Taraflar hamle sıraları geldiğinde gezegenleri kendilerine sadık üretim üslerine çevirmeye çalışıp galaksideki hakimiyet alanlarını genişletmeye çalışırken, imparatorluk sık sık gezegenleri işgal edip demir yumruğuyla yönetmeyi tercih edebiliyor. 

Oyunun başında asiler gizli üslerini galaksinin derinliklerinde bir yere kuruyorlar. Bunun için probe denilen desteden üs için seçtikleri sistemin yazdığı kartı alıp kalan desteyi oyun tahtasındaki yerine koyuyorlar.

İmparatorluk tarafı hamlelerinde bu desteden kart aldıkça asi üssünün nerede “olmadığını” öğrenerek, oyun ilerledikçe üssün gerçek yeri hakkında fikir sahibi olmaya başlıyor. Oyuncu ya da oyuncular bu desteden oyun boyunca her tur sonunda iki kart çekiyor ama eline gelen ekstra objektiflerle daha fazla çekme hakkı kazanabiliyor. İlk turlarda sistem sayısı çok fazla olduğu için kartlar çok bir fikir vermese de birkaç turun sonunda imparatorluğun ilgisi bütün galaksiden birkaç sisteme düşecek şekilde daralıyor, gizli üssü bulmaya yavaş yavaş yaklaşıyor. 

ne tatlı dizilmişler yan yana

Kim Vader ile Görev Yapmak İstemez ki?

Oyunun amacı asilerin üssünü bulmak, lakin oyun yapısına bakıldığında, Star Wars Rebellion temel olarak bir işçi yerleştirme oyunu. Taraflar ellerinde bulunan liderleri görevlere göndermek, askeri manevralarda kullanmak ya da rakibin hamlelerine karşılık vermek üzere kullanıyor. Tüm işçi yerleştirme oyunlarında olduğu gibi, hamlelerdeki taktik derinlik bu oyunda da ana unsur. Lider dediğime bakmayın siz, ortalık İmparator’dan Darth Vader’a, Prenses Leia’dan Han Solo’ya tanıdık yüzlerden geçilmiyor.

Oyuna başlarken iki tarafın da 4 lideri var, ilerleyen hamlelerde lider arttırma şansına sahibiz ama ilk turlarda taraflar güçlü liderlerle safları sıklaştırıyor.

Bu karakterleri kritik görevlerde kullanıyoruz. İki tarafında oyun boyunca kullandığı sabit 4 adet objektif kartı bulunmakta. Bu temel objektifler dışında her tur iki taraf da yeni objektif kartları çekerek yapabilecek hamle çeşitliliğini arttırabiliyor.

Demir yumruk nefes aldırmamış

İmparatorluk tarafı genel olarak asi üssünü aramaya, asi liderlerini yakalayıp sorgulamaya, ya da üretimi arttırmaya yönelik kartlara sahip. Bunlara ek olarak, imparatorluğa özel Death Star ve Super Star Destroyer gibi dehşet makineleri üretmeyi ya da Death Star ile gezegenleri küle dönüştürmeyi sağlayan proje destesini kullanıp o görev kartlarını da kullanma imkanına sahip.

Asiler ise daha çok gerilla savaşı uygulayıp, ani baskınlar yapıp, üssünü gizli tutmaya, sabotaj yapıp imparatorluğun üretim çarklarını durdurmaya, tüm galakside sempati toplamaya ya da ortaya çıkma ihtimali artarsa üssünü başka sisteme taşımaya yarayan kartlara sahip. Tabi asilerin bu objektifleri dışında gerçekleştirmeye çalıştığı görevleri de var. Kısıtlı kaynakla gerçekleştirmesi zor olan bu görevleri gerçekleştirdikçe galakside sempati kazanıp imparatorluğun demir yumruğunun çatırdamasına sebep oluyorlar.

Tatlı minik Alderaan yok olacak galiba

Zarlar Kimin İçin Geliyor

Galaksi büyük, imparatorluk da bu büyük galaksiyi yönetmek için güçlü bir orduya sahip olmak zorunda. Büyük ve güçlü orduları üretmek için geniş alanlara hakim olmak gerekiyor. Yani aslında galaksilerin üzerindeki üretim tesisleri ordunun öğelerini üretmeye yarıyor. Kontrol edilen her sistem farklı türde bir ordu birimi üretme imkanı sağlıyor.

Oyunda tabii ki savaş da var. Genelde kritik birimleri üreten sistemlerin kontrolünü ele geçirmek ya da elde tutmak için yapılıyor savaşlar ve uzay ve yer savaşı olarak ikiye ayrılıyorlar. Her karşılaşmada ilk olarak uzay ardından yer savaşı yapılıyor. Üniteler de Star Wars severleri tatmin edecek şekilde efsane filmle aynı çeşitlilikte. Savaş zar atarak ve liderlerle ilerletiliyor.

SW Rebellion karmaşık yapısının altında bir çok farklı mekaniği barındırdığı için kompleks bir oyun ama oyuncu oyuna ısındıktan sonra da bırakmayı pek istemiyor çünkü oyunculara Star Wars havasına sokuyor ve imparator ile ne denli dehşet saçabileceğinizi düşünmek muazzam bir duygu.

Küçükken ne tatlı değil mi?

Oynaması Biraz Uzun Ama Çok Eğlenceli Bir Oyun

Oyun biraz uzun sürebiliyor, sadece iki taraf olduğu için ikiden fazla kişiyle oynarsanız takımlar oluşturmanız lazım, bu da dinamizmi artırıyor. Ama iki kişiyle oynarsanız da çok zevk alacağınızdan emin olabilirsiniz. Oynamak için Star Wars fanı olmanıza da gerek yok, oyunun kendi dinamiği bir çok benzer oyundan daha zekice kurulmuş çünkü ama tabii eğer bir de fansanız da ekstra tatmin edici kesinlikle. 

Hatta oynarken arkaya orijinal üçlemeden bir film açarsanız, hem daha çok gaza gelebilir hem de yaptığınız birçok hamlenin filmle nasıl benzer olduğunu görebilirsiniz.

Birkaç saat için de olsa kendinizi George Lucas’ın yerine koymak şahane değil mi? 

Güç sizinle olsun.

Yorumlar