Through the Ages: Başarılı Bir Civilization Uyarlaması

Politik hamle kartları ile çok stratejik getirilere sahip olan topraklarda kolonize olunabiliyor. Kolonizasyon için ihale usulü oyuncular askeri güçlerini, kolonizasyon kartları ile de destekleyerek yarıştırıyor. Bunun dışında tüm oyunculara üretip yaptırabilen, askeri yönden en güçlü ya da en zayıfa etkileri olan kartlar da bulunuyor.

Askeri kartlarla yapılabilen stratejik saldırı ve savaş hamleleri de var.  Stratejik saldırı, politik hamle turunda oynanan ve seçilen bir rakibe saldırı yapılıyor. Eğer oyuncu askeri gücünü savunma kartları ile destekleyerek bu saldırıyı savuşturabiliyor ise kendini kurtarıyor, yoksa saldıran oyuncu kartta yazan getiriye sahip oluyor.

Bir oyuncuya savaş açmak ise daha geniş kapsamlı bir konu. Politik hamle turunda bir oyuncuya savaş açıldığında, stratejik saldırıda olduğu gibi, çatışma anında gerçekleşmiyor. Savaş ilan edildikten sonra oyuncular oyunlarını oynamaya, tur tekrar savaşı açan oyuncuya gelene kadar, devam ediyor. Anlayacağınız savaş ilan edildiğinde savaşın iki tarafı da askeri yönden kendilerini hazırlayabiliyorlar. Sıra savaşı ilan eden oyuncuya geri geldiği zaman, taraflar askeri yönden karşılaştırılıyor ve kazanan taraf savaşın getirilenine sahip oluyor.

Askeri kartlar ile pakt ve taktikler de oynanabiliyor. Paktlar iki oyuncu arasında geçerli oluyor ve ikisine de minik getirileri oluyor. Açıkçası pakt ile oyunda fark yaratıldığına bu güne kadar pek rastlamadım. Taktikler ise askeri ünitelere farklı kombinasyonlarla bonus getiren kartlar.

maxresdefault (1)

Bu Medeniyeti Bir de Yönetmek Gerek

Tüm bu hamlelerinizi yapmanızı belirleyen bir faktör de yönetim biçiminiz. Despotizm ile başlan oyunda her oyuncunun dört sivil hamlesi iki de askeri hamlesi bulunmakta. Ayrıca yönetim biçiminiz, kamu binalarında çalıştırabileceğiniz işçi limitini de belirliyor. Askeri hamleler ile işçilerinizi bedelini ödeyerek askere çevirebilir, askerleri lağvedebilir, taktik kartı oynayabilir, askeri kart çekebilir ya da politik hamleler için kullanabilirsiniz. Ayrıca askeri hamle miktarınız, elinizde tutabileceğiniz en fazla askeri kart miktarını da belirliyor.

Askeri hamleler dışında kalan bütün işler için sivil hamleler kullanılıyor. Kart çekmek, işçiyi madene ya da kamu binasına çalışmak üzere görevlendirmek, bir lideri oyuna sokmak, kart oynamak, çocuk doğurmak sivil hamleler ile yapılabiliyor. Ayrıca elinizde tutabileceğiniz kart miktarını da yine sivil hamle miktarı belirliyor. Yani anlayacağınız sivil hamle miktarı oynayacağınız alanı belirliyor. Yönetim binaları geliştikçe sivil ve askeri aksiyon sayılarını artırdıkları gibi, mutluluktan kültüre başka bonuslar da içerebiliyor. Taktiğinize göre bir yönetim belirlemek gerekiyor anlayacağınız.

Harikaları Olmayan Bir Dünya mı?

Through the Ages’da oyunu değiştiren etmenlerden söz edip de dünya harikalarından bahsetmemek olmaz. Her çağ inşa edilebilecek birbirinden farklı, birbirinden leziz dünya harikası ile dolu. Yerden alındığı gibi oyuncunun önünde inşa edilmeyi bekler bir şekilde gelen dünya harikaları, bir kaç aşamada tamamlanıyor.

Dünya harikaları, kültürden mutluluğa, sivil aksiyondan askeri güce kadar çok değişik katkılarla oyuncuların elini güçlendiriyor. Oyunu kazanmanın yollarından biri de, doğru dünya harikalarını inşa etmekten geçiyor.

Oyunun yeni versiyonunda bir çok sevimli görsel detay var.

Oyunun yeni versiyonunda bir çok sevimli görsel detay var.

Kontrolsüz Güç, Güç Değildir

Medeniyetinizi yönetirken liderlerin sağladığı bonuslardan vazgeçmemek gerekiyor. Oyunda lider kartlarını almak zorunlu değil ama aldığınız liderler, her çağın gereksinimine göre oyuncunun ihtiyaçlarını karşılayabilmekte.

TTA, yaptığım bu kısaca tanıtımdan da anlayabileceğiniz gibi çok yönlü bir oyun. Bu sebeple, oyunu kazanabilecek onlarca farklı taktik ve kombinasyon bulunmakta. Örneğin James Cook liderliğinde bir çok kolonizasyon kurup erken çağlarda puanları kapabileceğiniz gibi, Cengiz Han ile atlı bir ordu kurarak oyunun tozunu attırabilirsiniz.

Vlaada Chvátil, 2015 yılında TTA için yeni bir versiyon olan A New Story of Civilization’u çıkardı. Bu yazıyı yazmadan önce ne yazık ki, ANSoC oynama imkanım olmadığı için, sadece okuduklarım ve duyduklarıma dayanarak karşılaştırmaya sokmak istemedim. Umarım yakın zamanda oynama imkanı bulur, bu yeni oyunu da sizlerle tanıştırabilirim.

Yorumlar