Tokaido – Yoldur İnsanın İçine Uzanan…

Yol bu, adımınızı attınız mı alır götürür insanı, nereye bırakacağı da belli olmaz. Kah sevindirir, kah dövündürür ama başladığınız insan olarak bitiremezsiniz hiçbir yolculuğu. Tokaido bir yol oyunu, Kyoto’dan yola çıkan yolcularımız Edo’ya (Tokyo) ulaşmaya çalışıyorlar. Birbirleri ile bir yarış içindeler, ama bu son noktaya en önce varma yarışı değil, yol boyunca en çok şeyi deneyimleme yarışı. Oyunun tasarımcısı Antoine Bauza, dağıtımını FunForge yapıyor. 2-5 kişi arasında oynanıyor. Kaç kişi oynadığınıza bağlı olarak 1-1,5 saat sürebiliyor.

Uzun İnce Bir Yol

Tokaido ismini ve temasını Osaka ve Kyoto ile Tokyo’yu birbirine bağlayan tarihi yoldan alıyor (Tōkaidō: Doğu kıyısı yolu). 488 km uzunluğundaki bu yol zamane Japon derebeyliklerinin başkentlerini birbirine bağladığı için hem kültürel, hem de ticari olarak büyük öneme sahipmiş. Sık sık kullanılırmış ve sürekli bakımına özen gösterilirmiş. Tokiado’nun üzerinde 53 tane uğrak noktası varmış ki, buralar yolculara barınma, yiyecek ve hediyelik eşya sağlayan yerlerden oluşurmuş. Ağırlıklı olarak tabanvay yapılırmış Tokaido yolculuğu, pek öyle at arabası filan olmazmış.

Tokaido bir puan toplama oyunu; bir noktadan diğerine hareket etme, set biriktirme ve farklı oyuncu özellikleri mekaniklerini kullanıyor. Oyun tipi olarak da aile oyunu kategorisinde sayılabilir. Yolcularımız, Tokaido boyunca kah tapınaklara giderek, kah iç açan manzaralara bakarak, kah yoldaki yabancılarla tanışıp sohbet ederek, kah hatıra eşyaları toplayarak deneyimlerini arttırıyorlar (puan topluyorlar). “Yediğin içtiğin senin olsun, gezdiğini gördüğünü anlat” deriz ya biz, Tokaido’da tam öyle olmuyor, yediğimiz içtiğimizden de puan topluyoruz. Yolda başımıza gelen her şey yanımıza kar kalıyor, puanlarımızı arttırıyor diyebiliriz. Tokaido çok barışçıl giden bir oyun, en çok bir diğer oyuncuyu gidebileceği bir noktadan mahrum edebiliyorsunuz, yoksa öyle elemek, oynatmamak, seçeneksiz bırakmak filan yok. Herkes, Doğu Kıyısı Yolu’nun ve onu çevreleyen güzelliklerin tadını çıkartabiliyor.

Oyun gerçek bir zen deneyimi sunmak amacıyla tasarlanmış. Tablası, manzara setleri, sağda solda gördükleriniz, tanıdıklarınız hep iç açıcı renklerde ve çok hoş tasarlanmış kartlarda sunuluyor. Tabanda tertemiz beyaz bir fon kullanıldığı için tüm renkler daha da çok nüfuz ediyor gözlerinize. Resmen oyuna bakıp bakıp içiniz açılıyor. Hatta yolculuk havasına daha iyi girebilmeniz için 1 saatlik bir müzik derlemesi bile hazırlanmış. Arka planda o müzikler çalarken, beyaz-pembe vişne çiçekleri, sahile usul usul vuran dalgalar gözünüzde canlanıveriyor.

Tokaido, daha önce de dediğim gibi bir Aile oyunu, kuralları son derece sade, bir mekana piyonunuzu yürütüyorsunuz ve oranın puanını alıyorsunuz. Müthiş derin strateji ve hesaplara pek yer vermiyor, ince ince oynuyorsunuz ve rakiplerinizin yolda doldurduğu yerlere bakarak taktik kararlar veriyorsunuz. Yolcuların her birinin farklı olması ve farklı şekillerde ekstra puanlar toplamaları oyun deneyiminin yavanlaşmasının önüne geçiyor. Zira, karakterinizin aldığı ekstra puanlara göre yolculuk rotanızın değiştiriyorsunuz. Yaşlı dede ile kaplıcalarda kemiklerinizi ısındırmayı önceliklendirirken, iyi müşteri hanımefendi ile hediyelik eşya dükkanlarını tercih ediyorsunuz, vs.

Genişleme Paketleri

Tokaido’nun Crossroads ve Matsuri isimli iki tane genişleme paketi var. Crossroads gittiğiniz her mekanda seçebileceğiniz ikinci bir puan kaynağı yaratıyor, oyunda bir seferlik kullanılabilecek özel güçler ekliyor ve yeni karakterler katıyor. Oyundaki puan toplama seçeneklerini ikiye katladığı için oyun biraz daha teferruatlı ve strateji yapmaya biraz daha açık hale geliyor. Çok daha zor bir hale gelmiyor ama oyun oynama deneyimi çok olmayan kişilerle oynuyorsanız Corssroads’u eklemenizi (ilk aşamada) tavsiye etmem. Tokaido sadeliği ve güzel görüntüsü ile deneyimlenmesi gereken bir oyun, çok fazla seçenek arasında en verimliyi bulma telaşesi oyunun zen duygusunu (özellikle oyun deneyimi az olan oyuncular açısından) gölgeleyecektir. Deneyimli bir grup iseniz bir kere mekaniklere aşina olduktan sonra rahatlıkla ekleyebilirsiniz Crossroads’u oyunlarınıza. Matsuri’yi edinmedim o nedenle pek yorum yapamayacağım, ancak Matsuri’nin Crossroads’un üzerine eklenen bir genişleme paketi olduğunu belirteyim, sadece Tokaido ve Matsuri olmuyor, illa Crossroads da lazım.

Tokaido hafif siklette oyun mekanikleri ve çekici görüntüsüyle çok güzel bir Aile ve Geçiş (Gateway) oyunu. Sade haliyle, hobiye yeni başlayanlarla oynamak için çok başarılı bir oyun. Genişleme paketleri ile daha deneyimli oyuncular için de biraz dişe dokunur hale gelebiliyor. Havası ve iç açıçı tasarımıyla herkesin gönlünü kazanmaya kesinlikle aday ama. Keyifli yolculuklar dilerim!

Yorumlar