Tzolk’in the Mayan Calendar – Tanrıların Dişlileri
Daha önce şehirlerin getirilerinden bahsetmiştim. Bunları biraz açmak gerekirse, yiyecek oyundaki para birimi gibi. İşçi göndermek, bazen işçi çekmek, ticaret yapmak yiyecekle oluyor. Yapı malzemeleri, malum, bina yapmaya yarıyor. İki tip bina var, normal binaların her biri size 1-2 aksiyon yapmış gibi getiriler sağlarken, anıt binaları oyun sonu için büyük puan bonusları sağlıyor. Oyun stilinize göre doğru anıtı dikmeniz puanınızı çok artırabilir. Uxmal’daki ticaret slotları birçok farklı değiş-tokuş imkanı sağlıyor ama asıl önemlisi, ekstra işçi almak da burada. Teknoloji ve puan için farklı birer paragraf açayım.
Teknoloji, oyun boyunca yaptığınız aksiyonlara ekstra getiriler sağlıyor, bu yüzden hem erken yapmak önemli, hem de doğru teknolojilere eğilerek maksimum karı sağlamayacaksanız boşa kürek çekmiş olmanız mümkün. Doğru teknoloji derken dört farklı teknoloji dalı var. Her bir dal bir ya da daha çok çark/şehir’de yapacağınız aksiyonlara bonus veriyor. Bu dallar; yiyecek (Palenque), yapı malzemesi (Yaxchilan ve sırf odun için Palenque), yapılaşma (Tikal ve Uxmal) ve tapınma (Chichen Itza ve Yaxchilan). Her dalın 3 farklı basamağı, üstüste eklenen 3 farklı bonus veriyor, 4. basamaklarında ise tekrar tekrar alınabilen birer ödül var.
Chichen Itza’da tapınarak iki farklı iş yapıyorsunuz. Birincisi burada elinizde kristal kafatası varsa doğrudan puan alabilirsiniz. Ayrıca buradaki her tapınmanız 3 farklı tapınaktan birinde 1 kademe atlamanızı sağlayacak. Bu kademelerin size çeşitli ufak getirileri olabileceği gibi, oyunda iki kere olmak üzere tapınaklar puanlanacak ve buraya yatırım yaptıysanız bolca puan alacaksınız.
Anlayacağınız, oyundaki hemen her şey erken davranmayı ödüllendiriyor. Erken tapınmak bol puan getirirken, erken teknoloji geliştirmek aksiyonlarınızı verimli hale getiriyor, erken işçi almak zaten paha biçilmez, tüm bunları yapmak için ise yiyecek lazım. Yapılaşma ise opsiyonel ama doğru kullanıldığında sizi şaha kaldırabiliyor.
Ancak bunları kafanızda şekillendirip bir plan dahilinde gitmek pek mümkün değil, çünkü işçi slotlarını kapışırken birçok zaman elinizde olanla yetinmek durumundasınız.
Oyun içinde neredeyse hiç şans faktörü yok ama oyuna başlarken çok ciddi iki başlangıç çekilişi var. Her oyuncu rastgele çektiği 4 başlangıç bonusunun 2sini seçiyor ve bu da oldukça farklı stratejilere yol açabiliyor. Bir de oyunun başında çekilen bina ve anıt kartları her seferinde değişiyor ve oyuncular bunları önce kapmak için farklı yollar izleyebiliyor.
Tzolk’in oyuncuya sürekli ilerleme hissiyatı verdiği için özellikle zevkli bir oyun ve birazcık detaylı olan kuralları öğrenmek zul gelmiyorsa ailece oynanabilecek bir oyun. Ancak söylemeliyim ki Tzolk’in’i oynamak ve iyi oynamak çok farklı şeyler. Hakkını vererek ve rekabetçi şekilde oynayabilmek için çok fazla hesap-kitap istiyor ve bu siz sınırlamazsanız zaman da alabiliyor. Ancak endişe etmeyin, Tzolk’in asla 3-5 kere oynanıp kenara atılacak oyunlardan değil, alışana kadar bolca oynayıp pratik yapabilirsiniz.
İşçi yerleştirme türünü seviyorsanız ve ya stratejik derinliği olan oyunlar arıyorsanız Tzolk’in gerçekten harika bir oyun. Ama söylediğim gibi, çok basit oyunları sevenlere göre değil.
Ayrıca oyunun Tribes & Prophecies adlı genişleme paketinde, her oyuncu oyun başında önemli ve farklı birer özelliği olan 13 kabileden birini seçebiliyor ki bu da her oyununuzu daha da farklılaştıracak. Bu genişleme pakedinde ayrıca görev gibi oyun içerisinde yapılabilen kehanet kartları da var. Bu paket oyunu gereğinden fazla karmaşıklaştırmıyor, Tzolk’in’i ilk kez oynayacaklara da gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
Boardgamegeek’te 20. sırada olan Tzolk’in: The Mayan Calendar, 2 ila 4 oyuncu ile oynanıyor ve öğrenmek hariç 2-3 saat kadar sürüyor.