Üretim Bantları Arasında Robot Yarışı: Robo Rally

“Tamamen insansız çalışan bir fabrikayı yöneten bir grup yapay zeka programı bir gün gerçekten çok sıkılır ve hem eğlenmek, hem de birbirlerine en iyinin kim olduğunu göstermek için Robo Rally’i icat ederler.”

Bu yazıda tanıtacağımız oyunumuz, daha önce King of Tokyo/New York yazısında anlattığımız, Magic the Gathering ve birçok sevilen kutu/kart oyununun yapımcısı Richard Garfield elinden çıkma. Piyasada ilk çıktığı 94 senesinden beri sayısız ödül alan ve hala kutu oyuncuları tarafından zevkle oynanan Robo Rally 2-8 arası oyuncu ile oynanabiliyor.

Oyuncular aralarında kararlaştırdıkları bir yarış alanını masaya koyup yarış rotasını belirledikten sonra birer robot seçiyorlar. Robotlarımızın birbirinden sevimli ve şapşal olmak dışında aralarında pratik bir fark bulunmuyor. Robotlar karelerden oluşan yarış alanında başlama noktalarına konulduktan sonra oyuncular program kartlarını çekiyor ve önlerindeki tabloya yerleştirmeye başlıyorlar.

rr1

Robotlarımız yarışa hazır!

Program kartları, ileri git (1/2/3 kare), geri çekil, sola/sağa dön, U dönüşü yap gibi emirler ve bir sayı içeriyor ve oyuncular her tur çektikleri 9 program kartından 5ini istedikleri sıra ile yerleştiriyorlar. Programlama işlemi bitince kartlar açılıyor ve bütün robotlar aynı anda hamlelerini yapıyorlar. Eğer hamleler robotların çakışmasına sebep oluyorsa program kartı üzerindeki rakamı yüksek olan robot önce hareket ediyor. Her hareketin bitiminde robotlar direk ön hizalarında olan rakiplerine lazerle ateş açıp hasar veriyorlar.

rr2

İstediğiniz kadar iyi plan yapın, robotunuz istediğiniz noktaya gidemeyebilir. Zaten General Helmuth von Moltke ne demiş: Hiçbir plan düşmanla temastan sağlam kurtulamaz.

Robotunuzu programlarken yaşayacağınız sıkıntılar işte bu noktada başlıyor. Masadaki üretim bantları ve çarklar robotunuzu fazladan hareket ettiriyor ve genelde programlamanızı yaparken buna dikkat ediyorsunuz fakat rakip robotlar robotunuzu iterse veya ufak bir hesap hatası yaparsanız bir tur içerisinde kendinizi fabrikanın öteki tarafında veya daha kötüsü robotunuzun üç canından birisini kaybetmesine sebep olan bir çukurda bulabiliyorsunuz.

rr4

Her an robotunuz, arkadaşlarınızın kahkahaları eşliğinde saha dışına veya derin bir çukura gidebilir.

Robotlarınız hasar aldıkça tur başında çektiğiniz program kartı sayısı (ve doğal olarak hareket seçenekleriniz) azalıyor ve belli bir hasarın üzerinde 4. ve 5. program kartı bölümleriniz aynı programda kilitli kalıyor, bu da robotunuzu iyice zora sokuyor. Robotunuzu 1 tur boyunca kapatıp, ertesi tur başında bütün hasarı tamir edebilseniz de o tur olduğunuz yerde kalacağınız için rakipleriniz lazerle vurarak veya sizi bir çukura atıp yok edebilir.

Yoldaki tamir noktaları 5. hamle sonunda üstünde kalırsanız sizi tamir edebilirken, bazıları ayrıca size ekstra özellikler (upgrade) veriyor. Özellikle rakibinizin veya kendi robotunuzun program kartlarını değiştirebilen özellik kartları oyuna ekstra eğlence katıyor. Bütün ara noktalara (checkpoint) sırası ile basan ilk robot, oyunu kazanıyor.

rr3

Özellik karları robotunuza çok eğlenceli özellikler getiriyor.

İçinden bir sürü farklı yarış alanı çıkan bu oyun için, çok daha eğlenceli özel yapım yarış alanlarını netten bulmanız ve bastırmanız/satın almanız mümkün. 8 kişiyle bile oynanabilmesi açısından özellikle büyük oyun gruplarına önerdiğim bu oyun, kimlerle ve kaç kişiyle oynarsanız oynayın size büyük eğlence vadediyor.

BGG Puanı: 7.21 (217. Sıra)
Benim Puanım: 9
Kişi Sayısı: 2 – 8
Süre: 30 – 120 dak.

Yorumlar