Heavy Metal Konsept Albüm Dosyası – Bölüm 3
-
Serkan Özay
- Müzik
- 2 Ekim 2014
Belki tek bir şarkı, hayatın onca gürültüsünü aşarak size hikayesini anlatmakta güçlük çekiyor olabilir. Ancak bir albüm dolusu parça aynı hikayeden bahsediyorsa ne kadar süre kayıtsız kalabilirsiniz ki?
Şarkılarını fantastik ve bilim-kurgu öğelerle bezeyen heavy metal grupları, şüphesiz biz alt kültür takipçilerinin ilgisini hemen çekecek türden içeriğe sahip konsept albümleri onyıllardır yapmaya devam ediyor.
Grup isimlerine göre alfabetik olarak derlediğim bu yazı dizisine bir önceki yazıda kaldığımız yerden devam ediyoruz!
Eğer önceki bölümü okumadıysanız, yazının sonunda linklerini bulabilirsiniz.
7. Iced Earth – Dark Saga
Al Simmons, yüksek seviyeli bir C.I.A ajanıdır. İşinde son derece uzman olan Simmons, hayatı boyunca vatanı için elini kirletmekten çekinmemiş, olabilecek en pis görevleri bile soğukkanlılıkla yerine getirmiştir. Ancak hizmet ettiği kuruluşun amaçlarını sorgulamaya başladığında, patronu Jason Wynn tarafından ipi çekilir. İnfazını yapan ise Simmons’un silah arkadaşı Chapel’dir.
Al Simmons, yaşamı boyunca yaptıklarının bedeli olarak cehenneme gider. Ancak öldürüldüğü anda bile aklında sadece biricik karısı Wanda vardır. Simmons’un eşine olan tutkusunu kendi çıkarları için kullanmaya karar veren Malebolgia adlı bir iblis, Simmons’a ruhu karşılığında Wanda’ya tekrar kavuşabileceğini vaad eder. Simmons kabul eder ve gerçekten de dünyaya geri gönderilir. Ama hangi koşullarda?
Elbette Malebolgia elbete Simmons’u kandırmıştır. Zira Simmons’u dünyaya ölümünden 5 yıl sonrasında göndermiştir. Wanda hayatına devam etmiş, Simmons’un en yakın arkadaşıyla evlenmiş, hatta çocuk bile yapmıştır. Simmons’un hafızası bölük pörçük, vücudu ise tamamen yanıktır. Ayrıca henüz nasıl kullanacağını pek kestiremediği süper güçlerle donatılmıştır…
Evet, bahsi geçen hikaye, 90’lı yıllarda çizgi roman endüstrisi deprem yaşarken yükselen Image Comics’ten yayınlanan, Todd McFarlane’in eseri Spawn’dan başkasına ait değil!
Koyu bir Spawn okuyucusu olan Iced Earth’ün kurucusu ve gitaristi olan Jon Schaffer, önceki albümlerine nazaran çok daha sadeleştirilmiş, tematik parçalar besteleyerek albümü bir araya getirmiştir. Oldukça iyi bir kayıt kalitesine sahip olan albüm boyunca hiçbir enstrüman gereğinden bir tek nota bile fazlasını çalmaz. Öyle ki; sadece tek bir parçada gitar solusu vardır. Grubun vokalisti Matthew Barlow, parçaları söylerken sizi vokalin bizzat Spawn tarafından yapıldığına ikna edebilecek kadar iyi kullanmıştır sesini.
Albümde anlatılan hikaye, ağırlıklı oalrak Spawn’ın ilk dönemlerini anlatır. Dünyaya geldiği ilk zamanlardaki kafa karışıklıkları, Wanda’ya olan aşkı, Violator’la karşılaşması ve cennetten onu öldürmesi için yollanan melek Angela derken albüm sizi içine alıverir.
Son olarak; albümün kapak çizimini Spawn’ın McFarlane’den sonraki en ünlü çizeri olan Greg Capullo’nun üstlendiğini de not düşmeyi unutmamak gerekir.
Dikkat Çeken Parçalar:
- Dark Saga
- I Died for You
- Violate
- The Hunter
- A Question of Heaven
8. Iron Maiden – Seventh Son of a Seventh Son
Seventh Son of a Seventh Son, Orson Scott Card’ın kaleme aldığı Seventh Son adlı romanından esinlenilerek hazırlanmıştır. Card, Avrupa’da yaygın olan bir halk söylencesini romanında ana fikir olarak kullanmıştır: Yedinci oğlun yedinci oğlunun özel güçlerle doğacak olması.
Hikayede geleceği görebilen bir kahinin güçlerini anlamaya çabalaması konu alınır. Yaşadığı kasabada hayatı boyunca yaptığı tuhaflıklardan ötürü insanlar ona güvenmemektedir. Oysa ki O, yaklaşan kıyamet konusunda insanları uyarmaya çalışmaktadır…
Grubun vokalisti Bruce Dickinson, Seventh Son of a Seventh Son yayınlandıktan sonra Queensryche’ın Operation: Mindcrime albümünü dinlemiş ve şu yorumu yapmıştır: “Bizim yapmak istediğimizi bizden daha iyi yapmışlar!”
Elbette Dickinson’ın bahsettiği şey; bir konsept albümde olması beklenen şarkılar arasındaki bütünlük, parça aralarına serpiştirilen ses efektleri ve hikayenin derinliği gibi konulardır. Yoksa sözkonusu albüm, her ne kadar yayınlandığı dönemlerde gereğinden fazla klavye kullanılmış olması ve Adrian Smith’in gitar synthleri yüzünden eleştirilmiş olsa da, günümüzde müzikal açıdan gelmiş geçmiş en iyi Iron Maiden albümlerinden biri olarak kabul edilir. Grubun gitaristi Dave Murray’e göre Seventh Son of a Seventh Son “büyülü bir albümdür”!
Albüm, açıkça kitaptaki olayları birebir takip etmiyor gibi görünmektedir, ancak duygusal iniş çıkışlar kitapla oldukça paralellik göstermektedir.
Dikkat Çeken Parçalar:
-
- Moonchild
- Infinite Dreams
- Can I Play With Madness
- The Evil That Man Do
- Seventh Son of a Seventh Son
- The Clairvoyant
9. Kamelot – Epica
Tanrı, cennetteki tüm meleklere dünyada insanların hizmetine girmelerini buyurur. Ancak Mephisto sadece Tanrı’nın kensinden emir alacağını söyleyerek itaat etmez ve bu yüzden cehenneme sürülür. Ancak bir süre sonra Tanrı, Mephisto’ya geri dönebilmesi için bir şans tanır: Eğer Mephisto, Tanrı’nın en sevdiği kulu Ariel adlı simyacının ruhuna sahip olabilirse cennete geri dönebilecektir. Aksi taktirde sonsuza kadar cehennemde kalacaktır.
Ariel ise, bu esnada dünyada yaşamın amacını sorgulamaktadır. Vardığı sonuç; ne dinin ne de bilimin bu cevabı veremeyeceğidir. Yaşadığı yeri ve sevgilisi Helena’yı geride bırakarak yıllar boyunca yabanda gezmeye başlayan Ariel, sonunda halüsinojenlerin etkisindeyken intihar etmeye karar verir. Tam o anda Mephisto çıkagelir ve Ariel’e aradığı cevapları bulmakta yardım etmeyi önerir. Karşılığında ise öldüğünde onun ruhuna sahip olacaktır. Ariel ruhunu ancak, eğer yaşadığı bir mutluluk anının sonsuza kadar sürmesini dileyecek olursa vereceğini söyler.
Ariel, Mephisto ile anlaştıktan sonra yıllar önce geride bıraktığı Helena’ya döner. Birlikte zaman geçirirler. Ancak Ariel, bir süre sonra her ne kadar Helena’yı geride bırakmak istemese de arayışına dönmek istemektedir. “Aşk benim için hiç bir şey ifade etmiyor, daha yüksekte ulaşmam gereken bir yer var!” diyerek Helena’ya veda eder.
Ayrılık acısına dayanamayan Helena, nehrin kendini sulara bırakarak intihar eder. Karnında Ariel’in doğmamış çocuğu da onunla beraber ölür. Helena’nın bedeni kasabalılarca bulunur ve çığırtkanlar sayesinde haber Ariel’in kulağına kadar gider. Helena’nın ölüm sebebinin intihar olduğunu ve karnındaki bebeği öğrenen Ariel, Helena’nın öldüğü nehre gidip uzun süre ağlar…
Ariel, olanlardan Tanrı’yı sorumlu tutmaktadır ve artık arayışını da sorgulamaya başlamıştır. Ancak Mephisto, Ariel’i duyguların insanların laneti olduğuna, aradığı cevapları bulması gerektiğine ikna eder. Helena, cennetten Ariel’in arayışına devam ederken gitgide Mephisto’nun etkisine girmesini seyretmektedir…
Epica, kendinden sonra kaydedilen “Black Halo” adlı albümle birlikte, Goethe’nin “Faust” adlı eserini anlatmaktadır. Faust, iki bölümden oluşur. Epica ilk, Black Halo ise ikinci bölümünü anlatmaktadır.
Albümün sözleri, müziklerinden önce yazılmıştır. Oysa genellikle durumun rock gruplarında tam tersi olduğu söylenir. Grubun vokalisti Roy Khan ve konuk vokalist Mari Youngblood harika performans sergilemektedir. Parçalarda Ariel ve Mephisto’yu Roy Khan, Helena’yı ise Mari canlandırmaktadır.
Epica adlı grup, isimlerini seçerken bu albümden esinlenmiştir.
Dikkat Çeken Parçalar:
- Center of the Universe
- Farewell
- Descent of the Archangel
- The Mourning After
- III Ways to Epica