Heavy Metal Konsept Albüm Dosyası – Bölüm 4

Tek bir şarkı bile size koskoca bir hikaye anlatabiliyorsa, bir albüm dolusu şarkı nelere kadirdir siz düşünün!

Heavy metal gruplarının özene bözene bestelediği parçalardan oluşturup bilimkurgu ve fantastik öğelerle bezediği konsept albümleri mercek altına aldığım bu yazı dizisi, dördüncü bölümüyle devam ediyor!

Eğer yazı dizisinin önceki bölümlerini henüz okumadıysanız, yazının sonunda linkleri bulabilirsiniz.

10. King Diamond – Abigail

Albüm, Miriam Natias ve Johathan La’Fey adlı genç çiftin, Jonathan’a miras kalan konağa yerleşmeleriyle başlarına gelen tüyler ürpertici olayları onu alır.

1845 yazında, sözkonusu konağa yerleşmek üzere yola çıkan çift, yedi atlı tarafından konağa yerleşmemeleri konusunda uyarılırlar. Dediklerine göre; eğer bunu yaparlarsa “18, 9’a dönüşecek”tir. Elbette bu tuhaf uyarıyı kulak ardı eden çift, yollarına devam eder ve o gün konağa yerleşirler. Aynı günün gecesinde Jonathan, Count La’Fey adlı atalarından birinin hayaletiyle karşılaşır. Hayalet, Jonathan’a içinde Abigail adlı bebeğin cesedi olan bir tabut gösterir. Hayalet, Miriam’ın Abigail’in ruhunu taşıdığını, yakında doğuracağı çocuğun Abigail’in yeniden doğmuş hali olacağını söyler. Jonathan’a karısını öldürerek bu doğumu engellemesi gerektiğini söyler.

Count La’Fey, 7 Temmuz 1777’de karısını doğurduğu çocukla birlikte merdivenlerden aşağı yuvarlayarak boynunun kırılmasına, bebeğiyle birlikte ölmesine sebep olmuştur. Sebebi ise çocuğun babasının kendisi olmamasıdır.

Ertesi gün Miriam gözle görünür şekilde hamiledir! Fetüs, inaılmaz bir hızla büyümektedir. Jonathan eşini merdivenlerden itmeye kalkışır, hatta Miriam onu bunu yapması için teşvik etmiştir. Ancak Miriam Jonathan’ı kandırmaktadır. Kendi yerine Jonathan’ın merdivenlerden düşmesini sağlar. Bebeği doğuran Miriam, doğumu sağ atlatamaz. Bir kez daha doğan Abigail, yanlızdır. Yedi atlı ise Abigail’i bir kez daha öldürmek için gelmektedir…

kingDiamondAbigail

King Diamond hakkında bir yazı yazarken, “Fatal Portrait” ve “The Spider’s Lulaby” adlı albümleri haricinde tüm albümlerinin konsept albümler olduğunu belirtmeden geçmek ayıp olur. Ancak bunların arasında en bilineni şüphesiz Abigail’dir. Hikayenin devamını konu alan Abigail II: The Revenge, bu albümün yayınlandığı tarihten 15 yıl sonra, 2002’de yayınlanmıştır.

Yedi atlının yaptığı esrarengiz uyarı, yani “18’in 9’a dönüşmesi”nin birden fazla anlamı vardır. Birincisi, Miriam’ın yaşı 18’dir ve 9’da hamileliğin sürdüğü ay sayısını sembolize etmektedir. Diğeri ise yine 18 olan Miriam’ın ikiye bölünerek, yani bebek dünyaya getirerek iki 9’e eşitlenmesine gönderme yapılır. Elbette geriye tek bir 9 kalacağı söylendiği için Miriam’ın doğumu atlatamayacağı sonucuna da buradan varılabilir. Bu arada Jonathan’ın da yaşı 27’dir (yine 9’a bölünebilien bir sayı!). King Diamond, kasıtlı olarak 9 sayısını kullanmıştır elbette. Zira 9, sihirli bir numaradır; 9’u hangi sayıyla çarparsanız çarpın, çıkan sonucun sayılarını tek basamak kalıncaya kadar toplarsanız yine 9 elde edersiniz! Bilmeyenler içni hemen ilk, orta ve lise okul numaralarımı deniyorum:
9 x 6 = 54 (5+4=9)
9 x 3046 = 27414 (2+7+4+1+4=18) (1+8=9)
9 x 5748 = 51732 (5+1+7+3+2=18) (1+8=9)
İsterseniz abartıp benim gibi vatandaşlık numaranızla çarpmayı da deneyebilirsiniz! Sonuç değişmiyor!

Son olarak popüler kültürden bir bilgi: Capcom’un Final Fight adlı bilgisayar oyununda bölüm sonu patronlarından birinin adı Abigail’dir ve tipi King Diamond’a olabildiğince benzetilmiştir.

Dikkat Çeken Parçalar:

  • Arrival
  • The Family Ghost
  • Omens
  • Abigail

11. Mastodon – Leviathan

Leviathan, Herman Melville’in Mobydick adlı romanının esinlenilerek bestelenmiştir. 1851 yılında yayınlanan Mobydick, Pequod adlı bir balina avcısı gemisinde yaşanan trajik olayları anlatır. Geminin kaptanı Ahab, önceki seferinde bacağını kaybetmesine sebep olan albino bir ispermeçet balinaya karşı takıntı haline getirdiği intikam seferi romanın ana konusudur.

Albüm, içerik olarak romanı baz almış gibi görünse de aslında hikaye akışı açısından bağları çok da sıkı değildir.

mastodonLeviathan

Ahab’ın intikam takıntısı, Mastodon’un sert müzik tarzıyla birebir örtüşmektedir. Ancak Herman Melville’in kitapta kullandığı yer yer bilimsel makale kıvamındaki anlatım tarızını elbette bu tarz bir müziğe yedirmek neredeyse imkansız bir iştir.

Albüm, yayınlandığı 2004 yılında Kerrang! ve Revolver gibi dergiler tarafından “yılın albümü” olarak gösterilmiştir. 2006 yılında gelindiğinde ise 103 bin kopya sattığı açıklanmıştır.

Grup üyeleri, her bir elementi temsil eden birer albüm yapmak istemiştir. Ateş elementi için ilk albümleri olan Remission’u, suyu temsilen ilk konsept albümleri olan Leviathan’ı, ardından toprak için Blood Mountain’ı, daha sonra ise Crack the Skye’ı aether elementini temsil etmesi için yapmışlardır. Hava elementi için henüz bir albüm yayınlanmamıştır. Sözkonusu albümlerin hepsi konsept albüm olmadığı gibi element sembolleri de yeterince derin işlenmemiştir.

Dikkat Çeken Parçalar:

  • Blood and Thunder
  • I Am Ahab
  • Seabeast
  • Iron Tusk

12. Nightwish – Imaginaerum

75 yaşındaki besteci Thomas Whitman, yıllardır ağır bunama semptomlarıyla mücadele etmektedir. Yetişkinlik dönemine dair hiç bir şey anımsayamamaktadır. Kim olduğu, müziği, dostları, hatta kızı Gem ile olan anıları kırık dökük ve bulanıktır. Net hatırlayabildiği tek şey; 10 yaşında yetimhanede geçirdiği dönemdeki anılarıdır.

Hastalığı bir sonraki safhaya ilerleyince komaya giren Thomas’ın zihni, yetimhane döneminde kafasında yarattığı fantezi dünyasına gider. Thomas, orada yaşadığı sembolizm dolu maceralarla anılarını bir araya toplamaya çalışmaktadır. Hikayenin gerçek dünyayı anlatan bölümünde ise; yıllardır arası bozuk olan babasıyla olan bağını tekrar kazanmak için bir yol arayan Gem vardır.

nightwishImaginaerum

Nightwish’in “The Islander” adlı parçasının klibinde beraber çalıştığı Stobe Harju tarafından yönetilen Imaginaerum adlı film, aynı adlı Nightwish albümden bir yıl sonra vizyona girmiştir. Grubun klavyecisi Toumas Holopainen, filmin senaryosunda ve karakterleri geliştirmelerinde Harju’ya yardımcı olmuştur.

Eleştirmenlere göre vokalist Anette Olzon, sonunda Nightwish’in efsane eski vokalisti Tarja Turunen’i aratmayacak bir performans sergilemiştir (Elbette bu konuda tam tersini düşünenler de vardır). Ancak bu albüm Anette’in Nightwish’le çalıştığı ikinci ve son albüm olmuştur. Tıpkı Tarja’da olduğu gibi gruptan ayrılması sansasyonel olmuştur. Basın bültenleri ve suçlamalar havalarda uçuşmuştur.

Dikkat Çeken Parçalar:

  • Storytime
  • Ghost River
  • Slow, Love, Slow
  • I Want My Tears Back
  • The Crow, The Owl, And The Dove
  • Last Ride Of The Day
Bu yazı, "Heavy Metal Konsept Albüm Dosyası" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar