Baator 1 – Genel Bilgi ve Yakın Boyutlarla Karşılaştırma
Merhaba ey Kahramangiller. Bu haftadan itibaren, 9 hafta boyunca D&D’nin en enteresan konularından birine el atıyoruz: Baator! Bu hafta Baator hakkında genel bilgi vereceğiz
Size neden Baator’un D&D’nin en ilgi çeken yeri olduğunu özetle anlatmayacağım. Monster Manual’de neden Baator’un politik detayları ile ilgili bilgi, sadece Devil başlığının altında var diye bu paragrafta anlatmayacağım. Hem de Demon’lar aşağı yukarı aynı miktarda sayfa sayısına sahipken, niye onlarda böyle bir şey yok? Yazının başında okuyup gidemezsiniz ama yazı serisi bittiğinde, Baator gazetesi çıksa günlük aboneliği nerede diye soracak hale geleceksiniz.
Boyutların genel yapısı ile ilgili bir fikir edinmek isterseniz Alp’in yazdığı Klasik Devirde D&D Evreninin Dış Düzlemleri yazısına ulaşıp görebilirsiniz.
Baator, 9 kattan oluşan bir boyuttur. Bu katları, fiziksel katlar gibi algılamamak lazım. Genelde üst üste tasvir edilen bu katlardan birinde, yeri delerek aşağı kata ulaşamazsınız. Büyülü bir nehir olan Styx nehri (evet mitolojideki gibi) üzerinden ulaşabilirsiniz ya da katlar arasında portal (geçit) görevi gören yerlerden geçerek, diğer katlara ulaşabilirsiniz.
Bu boyutta, “şeytanlar”, diğer adı ile Baatezular yaşar. Baatezular kadar yaygın olmasa da, Rakshasa, Hag ve benzeri kuralcı kötü varlıklara da rastlanır. İlk kat Avernus, ikinci katın başkenti Dis ve yedinci kattaki Grenpoli’de de sıklıkla ölümlülere rastlanabilir.
Baator; kaskatı bir hiyerarşi, üstün asta mutlak hakimiyeti ve astın üste mutlak kini üzerine kurulu, entrika dolu bir yerdir. Hiyerarşi, yukarı doğru güçlenerek giden baatezu çeşitleri ve onların da üstünde olan dükler, arşidükler ve en son cehennemin yüksek lordu Asmodeus ile sonlanır. Asmodeus, cehennemde (Baator’da) yer alan herkesin üzerinde son söze sahiptir.
Diğer Boyutlarla Karşılaştırma
Baator’u diğer boyutlarla karşılaştıracak olursak, öncelikle aralarında Cihan Türe’nin Evrenin En Büyük Savaşı: Blood War! yazısında anlattığı gibi, büyük bir savaş dönen Abyss ile karşılaştırmasını yapmalıyız. Abyss’te “iblisler” (demon) bulunur ve tüm evrene kötülüğü rastgele bir şekilde ve yıkım yoluyla yaymayı şiar edinirler. Baatezular ise; tüm evreni kötücül hakimiyetleri altında birleştirmeyi arzularlar. İyiliği, düzenli veya kaotik yaymaya çalışan boyutların aksine, bunların birbiri ile savaşmaması için bir sebep olmadığından, sonsuz bir savaşın içinde kavrulup dururlar.
Diğer kötü boyutlar olan; Gehenna, Hades ve Carceri’nin Baator’la pek alakası yok. Genelde Kan Savaşı’nda savaş alanları olarak kullanılırlar. Carceri’nin zindanlarına yakın dehşette zindanlar, Baator’da da vardır. Acheron ise, sonsuz savaş içeriği ile zaten Kan savaşı ile uğraşan ve doğaları son derece entrikacı olan Baatezuların, pek ilgilenmediği bir yerdir.
Mechanus’a (Lawful Neutral) baktığımızda, hiyerarşik yapının daha sert olduğunu görüyoruz ama Baator’da yer alan yönetme hırsı, Mechanus’ta olmadığı için pek karşılaştırmak mantıklı olmaz.
Arcadia ile Baator’un uzaktan yakından alakası yok. Barışçıl Arcadia ile amaçları için her yöntemi uygulayacak Baator, oldukça farklılar. Celestia ise tamamen ayrı bir konu. Celestia’dan düşen meleklerin neredeyse her zaman gittikleri yer Baator. Hatta, çok kuvvetli melekler düştüklerinde, Baator’un politik yapısını alt üst edebiliyorlar. Bunların kimler olduklarına ileri yazılarımızda değineceğiz.
Şimdilik tanıtım ve diğer boyutlarla karşılaştırma yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda Baator’un Katları’na gireceğiz ve bu dehşet diyarlarda dolaşacağız.