Baator 8 – Cehennemi Oyunlarımızda Kullanmak
Baatezuları Kullanırken Dikkat Edilecekler
Baatezuları kullanırken dikkat etmeniz gereken tek şeyi uzatmadan söylüyorum: oyuncularınızın eğlenmesi. Yapıları gereği, gerektiğinde savaşa da, entrikaya da girebilen yaratıklar oldukları için, “öldürülecek düşman” statüsünde de, “oyunların içinde oyun düşmanı” statüsünde de iyi iş çıkarırlar. Bu kadar popüler olmalarının temel sebebi de bu zaten. Tanar’riler gibi yıkım meraklısı, melek çeşitleri kadar tek yönlü ve slaadlar kadar öngörülemez değiller. Nereye koyarsanız orada iş yaparlar.
Genelde inandırıcı Baatezu NPC’ler koymanın bir yolu, yüksek seviye baatezulardan kullanıp, bir sürü yancı ve kiralık adamların, kandırmacaların arkasından bunun ortalığı karıştırmasıdır. Ama bu, çok soru sormayan ve araştırmayı sevmeyen oyuncuların her yaptıklarının ellerinde patlamasına ve bir sonuca varmayan çabalarından dolayı hayal kırıklığına uğramalarına yol açar. Belki onların karşısına çıkan, çok kibirli bir Baatezudur ve ilk andan itibaren kimle dövüştüklerini bilirler? Hatta her galibiyetlerinde “gebertecem olm sizi” diye triplere girer belki. Neden olmasın?
Oyuncu olarak da Baatezuları kullanmanın yolu, onlarla anlaşma yapmayı içerir. Tabii ki, celp (summon) büyüleriyle sizin için dövüşmeye Baatezu çağırabilirsiniz ama bu, kullanılmamış büyük bir potansiyel bırakır. Ancak anlaşma yapmanın tehlikeli olması ve bu çeşit anlaşmalar, sizin alignmentınız ne olursa olsun kötü davranış sayıldıkları için özellikle iyi tanrıların rahipleri, paladinler ve gücünü iyilikten, doğruluktan alan karakterlerin büyük sıkıntılar yaşamalarına neden olabilir. Buna dikkat etmek gerekir.
Baatezuların anlaşma yapma kriterleri gizemlidir. Bazen, Baatezuları avlayan kişilere güçler bahşedebilirler. Yani gücünü Levistus’tan alan bir Warlock, hayatını Baatezular avlamaya adayabilir. Levistus, Asmodeus kültlerine karşı kullanabileceği için bu Warlock’a güç bahşedebilir. İleride kendi karşısına çıkma ihtimali olsa da, bazı politik ve hayati riskler alıp, bunların ödüllerini de toplamayı severler. Şeytanların bu hırsları, aynen onların ölümlülerin hırslarını kendilerine karşı kullanabildikleri gibi, onlara karşı kullanılabilir.
Baatezuların en önemli zaaflarından biri, yine kuvvetli görüldükleri noktalardandır. Yaptıkları anlaşmalara kesinkes bağlıdırlar. Bu anlaşmaların ruhuna değil, nasıl kelimelendirildiğine ve çıkarlarına nasıl uygun şekilde bükülebileceklerine bakarlar. Eğer bu konuda onları alt ederseniz, sizin dediklerinizi yapmak zorunda kalırlar. Ancak bunları, sayısız binyıllar boyunca gelen Baatezu gelenekleri ve doğası gereği sinsi ve kötü olan, üstüne bu konuda uzmanlaşmış yaratıklara karşı yapacağınızı unutmadan hareket etmeniz faydanıza olur.
Hikayenin Baator’da geçen kısımları varsa ya da oyun komple Baator’da geçiyorsa, iyi bir setting kurgusu yapmak gerekir. Katlar arasında ve katların içinde yolculuk, rüşvet ile elde edilebilecek kıyaklar, vs. belirlenmeli. Genelde çok net belirlenmelerine karşıyımdır. Çünkü tren rayına sokabilir oyunu. Ama Baator’da en azından oyun kilitlendiğinde açabilecek bazı şeyler belirlemekte fayda var. Yoksa başlarını belaya soktuklarında işin içinden çıkamayan oyuncular, karakterlerini intihar ettirip yeni oyuna başlayabilir ve bu neredeyse hiç bir zaman eğlenceli bir tecrübe olmaz. Kısacası, Baator’da geçen bir oyunda, Baatezuları da iyice detaylandırmanız gerekebilir. Dükleri ve arşidükleri biliyoruz ama, daha alt kademelerden bir çok adam üretmeniz gerekebilir.
Oyun Fikirleri
Baator’da geçen oyunlarla ilgili birkaç kısa fikir yazarak, bu bölümü kapatmak istiyorum. Oyunlarınıza entegre edebileceğiniz ya da bu fikirler üzerine oyun kurabileceğiniz bazı konular şöyle:
- Oyunculardan biri öldüğünde, kendini cehennemde bulur ve aslında ölümlü değil, ölümlü kılığındaki bir Baatezu olduğunu öğrenir. Özellikle tek oyunculu “solo” oyunlarda ölümden sonrası için kullanılabilir.
- Cehennemden kovulmuş ve Baatezulardan önce cehennemin hakimi olan bir ırkın son kalanları olan oyuncular, doğuştan hakları olan Baator katlarını almak için uzun bir savaş sürecine girebilir. Bu savaş hem entrika, hem planlama, hem de dövüşü içeren büyük ve kapsamlı bir macera olur.
- Daha strateji oyunu gibi olan bir oyunda, oyuncular her bir katın lordunu canlandırarak birbirlerine karşı entrikalar düzenleyebilirler. İnternet üzerinden oynanan oyunlarda bu oldukça güzel olabilir. Belki direkt kat lordunu iyi canlandıramazlarsa, kat lordluğunu hedefleyen dükler olarak da oynayabilirler.
- Kat lordlarından birini düşürüp yerine geçme şeklinde kötü yönelimli bir oyun düzenlenebilir.
- Birden fazla masanın olduğu bir oyunda, her masa başka bir arşidükün seçilmişleri olup, aynı amaç için birbirleri ile yer yer rekabet, yer yer işbirliği içinde olabilirler ve işler karıştıkça karışır.
- Asmodeus aniden ortadan kaybolur ve Cehennem kaosa sürüklenir. Cehennemi ele geçirmek isteyen Baatezu Arşidükleri birbirleri ile savaşırken, aynı zamanda Kan Savaşı terk edildiği için tüm katlara doluşan Tanar’riler, ölümlüler ve hatta “noluyor lan burada” diye düzeni sağlamak için gelen melek çeşitlerinin karmaşık savaşları üzerine bir oyun tasarlanabilir. Asmodeus’a ne oldu? Acaba bu, cehennemin lordunun gizli bir planı mı? Yoksa hakkaten cehennemin sonu mu geldi?
- Dünyada bazı karışıklıklar olur ve mevcut düzenler alt üst olmaktadır. Son derece kaotik bir yapısı olan bu ayaklanma ve savaşların aslında daha sinsi ve üst bir düzene hizmet ettiğini keşfeden oyuncular, başlarına aldıkları beladan habersizdir.
- Kendilerine cehennemin soylularından bir efendi seçen oyuncular, efendilerini dünyaya getirip her yeri ele geçirmek ve cehenneme gittiklerinde soylu statüsünü kazanabilmek için bir kült kurar ve çalışmalara başlarlar.
Görüldüğü gibi, düşündükçe insanın aklına hem iyi, hem nötr, hem de kötü kalpli karakterler için bir sürü fikir geliyor. İstediğiniz gibi kullanmakta serbestsiniz.
Bir sonraki bölümde, Baator’un yapısını daha farklı şekilde kullanabilir miyiz ve acaba Baator’dan farklı cehennem modelleri mümkün mü diye soracağız ve sorularımızı cevaplayacağız.