Büyü Olmayan Bir D&D Dünyasında Sınıflar

D&D oyunları her zaman high-fantasy dediğimiz, büyünün günlük hayatın içine nüfuz ettiği, her tarafta büyülü eşyaların olduğu, çeşitli doğaüstü yaratıkların ortalıkta cirit attığı Dünya’larda geçmez.

DM’s Guide’da da, farklı oyunlar tasarlamak için pek çok fikir halihazırda bulunmaktadır. Bu yazıda, eğer kitapta da örneklendiği gibi; büyünün tamamen olmadığı (hatta belki tamamen gerçek Dünya tarihindeki olaylara dayalı) bir oyun oynatmak isterseniz, sınıflar üzerinde yapılacak değişiklikleri sıralamak istedik.

Ayrıca bir sınıfı farklılaştırırken, diğer sınıflardaki büyülü olmayan özelliklerin hepsi işinize yarasa da, en çok kullanabileceğiniz değişiklikler şunlardır;

  • Feat
  • Skill profiency
  • Fighter (Battle Master) tablosundaki manevralar
  • Sneak Attack
  • Rage
  • Fighting Style

dndAlternatif

Barbarian

Path of Berserker bu tür bir oyunda rahatlıkla kullanılabilir. Path of Totem Warrior’un ise; standart barbar özellikleri sorun yaratmasa da, speak with animals ve totem özellikleri büyülü etkiler barındırmaktadır. Bu tercihi tamamen iptal edebilir ya da bu path için spesifik özellikleri kazandığı seviyelerde, feat, skill profiency gibi özellikler ekleyebilirsiniz. Opsiyonel ancak; iyi bir tercih olarak Bardic inspiration da eklenebilir.

Bard

Çok fazla büyülü özelliği olduğu için, makul değişiklikler yapılması pek mümkün değil. Bardic İnspiration, Jack of All Trades gibi özelliklerini, diğer kullanılabilir sınıfların büyülü özellikleri ile takas ederek barda yakın bir sınıf oynayabilirsiniz.

Cleric

Bard’a benzer şekilde, cleric’de de çok fazla büyülü özellik var. Ancak; oynatacağınız Dünya’da din adamları olmasını istiyorsanız, domainlerdeki büyülü olmayan bazı özellikleri alıp, diğer sınıfların farklı özellikleri ile takas edebilirsiniz.

Druid

Yine çok büyülü özelliği olan bir sınıf. Arada seçip kullanılabilecek özelliği de pek yok.

Fighter

Bu tür bir oyunda çok yer alacak sınıfların başında geliyor. Kılıç kalkan, büyük silah, çift elde birer silah, menzilli silahlar gibi farklı opsiyonlarla çok fazla çeşit fighter karakter yaratılabilir. Dört kişilik bir partinin tamamı fighter olup, birbirlerinden çok farklı özelliklere sahip olabilirler. Kendi sınıf özelliklerini de, yukarıda da saydığımız gibi diğer sınıfların özellikleri ile takas etmeyi denerlerse çeşitlilik iyice artar. Fakat Eldritch Knight, büyü içerdiği için bu versiyonunun kullanılmaması gerekmektedir.

Madem büyü yok, fighter oynayıp 30 tane farklı silah alıyorum!

Madem büyü yok, fighter oynayıp 30 tane farklı silah alıyorum!

Monk

Bu sınıfın kendi özelliklerinin büyük kısmı Ki (chi) kullanıyor olsa da, ortaya çıkardıkları etkiler pek doğa üstü değil. Çok fazla çalışan insanların becerebileceği türden etkiler. Fakat yaşlanmama gibi bazı özelliklerini değiştirmek gerekebilir. Way of the Open Hand, bazı iyileştirmelere ihtiyaç duysa da, belli oranda kullanılabilir. Way of the Shadow için; daha fazla özelliğinin büyüsüz özelliklerle (feat, manevralar, skill bonuslar gibi) takas edilmesi gerekmektedir. Way of the Four Elements ise kullanılabilir bir versiyon değildir, çok fazla büyülü özellik içermektedir.

Paladin

Temelde dövüşçü bir sınıf gibi görünmesine rağmen, paladinin neredeyse tüm özellikleri doğaüstü etkiler sayesinde ortaya çıkıyor. Bu yüzden, bu tür oyunlarda kullanılabilir bir sınıf olduğu söylenemez. Ancak paladin ya da benzeri şövalye türündeki adamları oynamak isteyen oyuncular, fighter seçerek belki bir kaç uygun değişiklik ve şövalyelik kurallarına uyarak, paladine en yakın şekilde oynayabilirler.

Ranger

Paladine çok benzemesine rağmen; ranger’ın büyülerini çıkardığınız zaman, geriye kalan özelliklerinin neredeyse tamamının çok çalışmak ya da tecrübelerle kazanılabilecek şeyler olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden; hem Hunter, hem de Beast Master versiyonları, ufak tefek değişikliklerle, çok iyi bir şekilde oyuna uyarlanabilir.

Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda...

Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda…

Rogue

Fighter’a benzer bir şekilde, bu tür bir oyuna en iyi uyum sağlayan sınıf olacaktır. Arcane Trickster dışındaki diğer iki versiyonu (Assassin ve Thief), çok ufak düzeltmelerle kullanışlı hale gelebilir.

Sorcerer, Warlock, Wizard

Bu sınıflar tamamen büyü ile iç içe oldukları için bu tür bir oyunda hiç kullanım alanları yoktur.

Eğer ki; oynayacağınız oyun Conan evreni benzeri, yani büyünün de olduğu ancak çok uzaklarda ve çok nadir göründüğü bir yerde geçiyorsa, diğer büyülü özellikleri de minimal ölçülerde ya da çok az sayıdaki karakterde olacak şekilde oyuna entegre edebilirsiniz. Bazen de; büyü kullanıcılarının sayısı bir elin parmakları kadar olabilir. Bu durumda büyü kullanıcılarını, genelde oyuncuların düşmanları ya da içlerinden sadece bir iki tanesi olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Yorumlar