D&D Sınıflarının Gerçek Dünyadaki Esin Kaynakları
Monk
Tıpkı assassin gibi Batı kültürüne ait olmayan bir başka sınıftır. Uzakdoğu (temelde de Çin) kültürüne ait savaşçı/rahip sınıfından ilham alınmıştır. Wuxia olarak da bilinen Çinli, yer yer doğaüstü güçler de sergileyen “savaşçı kahraman” temasının taklididir. Zaten bu sınıfla birlikte D&D’de adı anılmaya başlanan “Chi/Ki” isimli içsel güç, sonradan uzakdoğu temalı başka sınıflarda da (ninja, samurai, wujen gibi) kullanılmıştır.
Okuma Listesi:
- Iron Fist – Marvel Comics
- Ruhban Serisi – R.A. Salvatore (Danica)
Paladin
Genel düşüncenin aksine, Haçlı Şövalyeleri paladinin ana teması değildir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Haçlı Şövalyeleri “cleric” sınıfına ilham vermişlerdir. Paladin ise ünlü Fransız Kralı Charlemagne’in (Charles the Great) özel şövalyelerinden esinlenilmiştir. Sözcüğün etimolojik kökeni ise Roma İmparatorluğu’ndaki Palatine Hill isimli saray ve buraya bağlı yüksek rütbeli subaylardan gelmektedir. Cleric sınıfına göre çok daha seçkin ve az bulunur bir şövalye örgütünü temsil eder.
Okuma Listesi:
- Belgariad ve Malloryon Serileri – David Eddings (Mandrollen)
- Elenium ve Tamuli Serileri – David Eddings (Sparhawk, Kalten, Bevier, Ulath)
- Ejderha Mızrağı Serisi – Weis / Hickman (Strum)
Ranger
Ranger sınıf olarak doğrudan Yüzüklerin Efendisi’ndeki Aragorn ve soyundan gelen diğer Dúnedain savaşçılarına dayanır. Aslen, Yüzüklerin Efendisi evreninde elflerin ırksal özelliklerini (hayvanlarla konuşabilme, şifalı bitkiler, yaban arazi bilgisi, saklanma, iyi ok kullanımı, iz sürme gibi) taklit eden insanlardan gelmektedir. Elfler bu özelliklere ırksal olarak sahip oldukları için, bu konularda ayrıca kendilerini geliştirmek zorunda kalmazlar.
Okuma Listesi:
- Yüzüklerin Efendisi – J.R.R. Tolkien (Aragorn)
- Buzyeli, Kara Elf ve diğer seriler – R.A. Salvatore (Drizzt)
- Belgariad ve Malloryon Serileri – David Eddings (Hettar)
Rogue
Tıpkı fighter gibi, gerçekte de olan karakterlerden esinlendiği için temel bir ilham kaynağı yoktur. Buna rağmen D&D’nin tamamı gibi Yüzüklerin Efendisi temasından ciddi alıntılar içerir ve Bilbo Baggins’in misyonunun yansıması olarak eklenmiştir.
Okuma Listesi:
- Hobbit – J.R.R. Tolkien (Bilbo)
- Ejderha Mızrağı Serisi – Weis / Hickman (Tasslehoff)
- Buzyeli, Kara Elf ve diğer seriler – R.A. Salvatore (Regis)
Sorcerer
Kitaptan büyüleri ezberleyen büyücü (Wizard) karakterlerden ayrı olarak sorcerer, büyüleri içsel olarak bilen ve kanında büyüye yatkınlık olan karakter oluyorlar. Bu türün de temel esin kaynağı, şeytan kanı taşıyan ünlü büyücü efsanesi Merlin’dir. Buna rağmen D&D’de sorcererların büyük kısmında şeytan yerine, oyunun ana temasına uygun bir şekilde ejderha kanı bulunur.
Okuma Listesi:
- Farklı mitolojiler ve eserlerden Kral Arthur & Merlin ile ilgili kaynaklar
- Yüzüklerin Efendisi – J.R.R. Tolkien (tam olarak uymuyor gibi görünse de içsel olarak Galadriel ve Elrond gibi büyüye daha yatkın karakterler)
Wizard
Sayısız mitoloji ve hikayelerdeki büyücü temasının uyarlanmış halidir. Doğal olarak Gandalf ve yukarıda örneklememize rağmen Merlin’den de esinlenmeler vardır. Ancak D&D’nin büyü sistemi Jack Vance’ın Dying Earth isimli fantastik kitap serisinden alınmıştır. Farklı yerlerde D&D’nin “Büyüyü ezberle, kaydet, yaptığında zihninden o büyü slotu silinsin, ertesi gün tekrar aynı döngüyü tekrarla!” diyebileceğimiz sistemi, Vancian Magic System (Jack Vance’in adından alıntı) olarak da bilinir.
Okuma Listesi:
- Ejderha Mızrağı Serisi – Weis / Hickman (Raistlin)
- Örümcek Kraliçe’nin Savaşı Serisi – farklı yazarlar (Pharaun)
- Dying Earth – Jack Vance (Türkçe’ye çevrilmedi)