D&D Warlock – Rol Yapma Fikirleri ve Yeni Varyasyonlar

D&D’nin son sürümü 5th Edition’ın hem mekanik hem de rol yapma açısından, önceki sürümlerin üzerine çıktığı bir gerçek. 3 ve 3.5’a göre sadeleşen mekaniklerle rakamsal büyüklüklerin yanı sıra, 2nd Edition’a oldukça yaklaşmış görünen hikayesel kısımları da göz dolduruyor.

Yakın dönemde çıkan ek kitaplar sayesinde, özellikle yaratıkları canlandırmak (oyuncu ya da DM olarak) ve kültürlerini sunmak çok eğlenceli hale geldi. Bununla birlikte, sınıflara eklenen yeni “path-yol” seçenekleri sayesinde, çoğu sınıfın seçebileceği opsiyonlar bir hayli çeşitlendi.

Esasen bilgisayar oyunlarındaki (WoW başta olmak üzere) popülaritesi sayesinde 4th Edition’da karşımıza çıkan Warlock, 3.5’un sonunda çıkan Binder sınıfındaki fikirlerle harmanlayarak çok keyifli bir sınıfa dönüşmüştü.

Bu yazıda, varolan warlock path’leri yani dünya dışı efendileri (otherworldly patron) ve rol yapma seçeneklerini inceleyeceğiz.

Archfey

Kaynak: Player’s Handbook

Peri efendileri diyebileceğimiz, Archfey’ler ile bağlanan bu warlock çeşidi, tıpkı perilere ve elf türevlerine benzer bir hal alıyor.

Yetenekler: Görünmezlik, orman ve yabani yaratıklar ile iletişim büyüleri, kısa mesafeli ışınlanma gibi yeteneklere sahip oluyorsunuz.

Oyuncu İçin Ek Öneriler: Ranger ile multi class seçeneği göz ardı edilmemelidir.

Seçebileceğiniz Efendiler:  Arborea ya da Feywild’da bulunan kudretli periler olabilir.

Örnek Patron: Gwynharwyf, Whirling Fury. Arborea’nın öfkesi ve fırtınaları ile ünlü, vahşi, faerie lordu.

D&D Dışı Referanslar: Ünlü World of Darkness oyunlarındaki Changeling: The Lost kitabı çok iyi bir referans olabilir. Ayrıca Jonathan Strange & Mr Norrell‘deki peri lordu, mükemmel bir örnektir.

DM İçin Otherworldy Patron Rol Yapma Önerileri: Archfey’ler genellikle kaotik, güvenilmez ve tehlikelidir. Fakat önemli bir kısmı eğlenceye düşkün ya da umarsız olabilirler.

Yaklaşmayın çocuğumu keserim!

Celestial

Kaynak: Xanathar’s Guide to Everything

Üst boyutlardan, meleğimsi bir varlığa bağlanıyorsunuz. Genellikle iyi tanrıların üst seviye temsilcileri ya da iyiliğe ait boyutların, kudretli kat lordlarından biri seçilebilir.

Yetenekler: İyileştirme ve koruma türü, cleric benzeri büyüler kazanılıyor.

Oyuncu İçin Ek Öneriler: Her ne kadar cleric ile multi seçenek gibi görünse de aslında pek öyle değil. Benzer yetenekleri iki kez kazanmak kimseye bir şey katmayacaktır. Seçilecek pact ile uygun feat’leri almak çok daha makul görünüyor.

Seçebileceğiniz Efendiler:  Mount Celestia, Arcadia, Bytopia ve yine Arborea gibi iyi boyutların kutsal varlıkları, kat lordları olabilir.

Örnek Patron: Domiel, Mercy Bringer. Mount Celestia’nın şifa ve alçak gönüllük efendisi.

D&D Dışı Referanslar: Hristiyanlık mitleri, özellikle Mount Celestia’ya fikir verdiği için önemli referans alınabilir. Yine de Celestial mantığı diğerlerinden çok daha rahat anlaşılacağı için, ek referans ihtiyacınız minimum olacaktır.

DM İçin Otherworldy Patron Rol Yapma Önerileri: Celestial varlıklar her ne kadar (sıklıkla) iyi olsalar da insan dışı oldukları, bazılarının da ölümlüleri çok ciddiye almayacağı ya da değer vermeyeceği gerçeğini göz önüne almak gerekiyor. İyi bir tanrı ile iyi bir celestial arasında önemli nüans farkları olabilir.

Efendiniz ama köpeğe benziyor, o zaman köpeğe köpeklik ediyorsunuz, lanet olsun!

Fiend

Kaynak: Player’s Handbook

Warlock için şüphesiz en sık bulunan ve doğası gereği en uygun tür Fiend’dir. Neticede sıradan bir ölümlünün, güç sahibi olmak için ruhunu şeytana satması klasik bir fikirdir.

Yetenekler: Ateş ağırlıklı olmak üzere büyük kısmı hasar büyüleri ve hit point kazanma üzerine kuruludur.

Oyuncu İçin Ek Öneriler: Hasar büyüleri ve dayanıklılık olduğu için, dövüşçü sınıflar ile (fighter gibi) kombinasyonları çok daha efektif olacaktır.

Seçebileceğiniz Efendiler:  Abbys ve Baator başta olmak üzere tüm kötü boyutlardan kudretli varlıklar olabilir.

Örnek Patron: Mephistoteles, Lord of No Mercy, Cold Lord. Baator’un Asmodeus’tan sonraki en kudretli varlığı, gizli ilimlerin ve cehennem ateşinin soğuk kanlı efendisi.

D&D Dışı Referanslar: Baator fikrine ilham olan Dante’nin Cehennemi mükemmel bir referanstır. Ancak tıpkı Celestial gibi, çok fazla kaynakta bu tür varlıklara ve fikirlere referans bulunabilir. Özellikle World of Warcraft’taki warlocklar harika bir referans sayılabilir.

DM İçin Otherworldy Patron Rol Yapma Önerileri: Fiend efendiler, genellikle kendine bağlanan ve hatta tapan ölümlüleri pek önemsemezler ve kullanışlı aletler olarak görüp, işleri bittiği zaman başlarına ne geleceği ile ilgilenmezler. Ölümlüler de efendilerinden güç harici pek bir şey talep etmedikleri için, aralarında kaypak ancak dinamik bir ilişki vardır.

Melekleri aşırı aşırısı sevmek

Ghost in the Machine

Kaynak: Unearthed Arcana

Tercihen Eberron gibi, teknolojinin de olduğu diyarlar için tasarlanmış bir çeşittir. Dijital bir varlığa ya da yapay zekaya kendini adamış warlock çeşididir ve çoğu oyunda kullanışsız olsa da doğru oyunda harika bir alternatif haline gelebilir.

Yetenekler: Hacker benzeri, kilitli kapılar ve sistemleri aşan, bunları kontrol edebilen bir sınıfa dönüşmenizi sağlıyor.

Oyuncu İçin Ek Öneriler: Rogue ile multi, tartışmasız.

Seçebileceğiniz Efendiler:  Buna doğrudan bir örnek vermek kolay değil, bu yüzden alttaki kısma bakabilirsiniz.

D&D Dışı Referanslar:  Terminator’daki yapay zeka Skynet çok iyi bir örnek olabilir. Matrix’ten Ajan Smith’de fikir  verecektir.

DM İçin Otherworldy Patron Rol Yapma Önerileri: Bu çeşit için efendi seçimi çok esnektir ancak genelde yapay zekaların soğuk, duygusuz olacağı ve insani motivasyonları anlamayıp warlocklarına otomot yaklaşması beklenebilir.

What is the Matrix?

Great Old One

Kaynak: Player’s Handbook

Benim şahsi favorim, temelde H.P. Lovecraft’ın eserlerinden esinlenen ve D&D’de en iyi şekilde Far Realm isimli dış boyuttan gelen varlıklara adanmıştır. Bu varlıklar, şeytan ve melekler gibi değildir, geldikleri yer de, kendileri de normal insanın algısının dışına aittir. Bu yüzden tüm Great Old One etkileşimleri, tıpkı Lovecraft hikayeleri gibi delilik ile iç içe geçmiştir. Zira insan zihni, bu varlıkları ve ait oldukları yerleri kavrayamamaktadır.

Yetenekler: Psişik yetenekler ve ve savunmalar kazanmanızı sağlar, zaten bu tür varlıklar ile uğraşmak için olmazsa olmazınızdır.

Oyuncu İçin Ek Öneriler: Hikayesel olarak her şey ile multi yapılabilir, bir kere yolu Great Old One ile kesişince diğer sınıfını bırakan ve tamamen bu yola girmiş bir karakter olmak eğlenceli olacaktır. Yine de saf halini oynamak yeğlenmelidir.

Seçebileceğiniz Efendiler: İsimsiz pek çok varlık eklenebilir, esasında 3.5 edition için çıkarılmış olan Elder Evils kitabı harika bir referans verecektir.

Örnek Patron: Atropus, the World Born Dead. Uzaydan Dünya’ya yaklaşan kendisi ve üzerindeki her şey ölü bir gezegen hayal edin. Yaklaştıkça Dünya’daki her tip yaşamsal enerjiyi soğuruyor ve canlılar ölmeye, undead olarak geriye kalkmaya başlıyor.

D&D Dışı Referanslar: Yukarıda da söylediğim gibi, Lovecraft’ın tüm kitapları (başta Deliliğin Dağlarında) birebir oturan referanslardır.

DM İçin Otherworldy Patron Rol Yapma Önerileri: DM açısından canlandırması güçtür zira insan dışı olduğunu vurgulayıp duruyoruz. En iyi seçenek doğrudan konuşmayan, bozunmuş imgeler ve hayaller aracılığıyla, warlock ile iletişim kurması olacaktır.

O hepimizin arkadaşı, işte Cthulhu!

Hexblade

Kaynak: Xanathar’s Guide to Everything

Shadowfell’de dövülmüş akıllı ve kadim bir silaha bağlanıyorsunuz. Fakat bu silaha muhtemelen sahip olmayacağınız (ileride olabilir) gerçeğini atlamamak lazım. Aksi halde level 1’de iken elinde artifact olan bir karakter garip kaçacaktır.

Yetenekler: Lanetler, hareketlilik ve silah özellikleri ile iyi bir ikincil savaşçı alternatifi sunuyor.

Oyuncu İçin Ek Öneriler: Blade pact ile müthiş uyumlu olan Hexblade, fighter ve benzeri sınıflarla multi için de verimlidir.

Seçebileceğiniz Efendiler:  Yukarıda da söylendiği gibi büyülü ve akıllı silahlardır, yine de esneklik açısından kendinizi Shadowfell ile kısıtlamamak daha eğlenceli olacaktır.

Örnek Patron: Blackrazor bu tür silahların en ünlüsüdür.

D&D Dışı Referanslar: Temelde bir silah olmamasına rağmen, bir fikir vermesi için Yüzüklerin Efendisi’nde Tek Yüzük ile Gollum’un ilişkisini göstereceğim.

DM İçin Otherworldy Patron Rol Yapma Önerileri: Akıllı da olsa canlı olmayan ve bir nesne olduğu gerçeğini unutmamak ve bu nesnenin de savaşmak/öldürmek için tasarlanmış bir silah olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir. Bu tür efendiler genelde warlock’un savaşmasını ve kendi amacını gerçekleştirmesini bekleyecektir.

Bir fikir vermiştir herhalde?

Raven Queen

Kaynak: Unearthed Arcana

Shadowfell’i uzun süredir yöneten Raven Queen, hem bir tanrıça hem de kaynağı belirsiz mistik bir figürdür. Oyundaki Shadowfell etkisini arttırmak için iyi bir seçenektir.

Yetenekler: Hayvanlarla iletişim, kuş formu, bazı hasar büyüleri ile esnek bir sınıftır.

Oyuncu İçin Ek Öneriler: Bard ya da rogue iyi bir multi seçeneğidir, ortalama bir noktada bulunan sınıf olarak tek başına yetersiz kalabilir.

Seçebileceğiniz Efendiler: Sadece Raven Queen.

Örnek Patron: Raven Queen’in detaylarının araştırılması özet bilgiden daha sağlıklı olacaktır.

D&D Dışı Referanslar: Yok

DM İçin Otherworldy Patron Rol Yapma Önerileri: Raven Queen’in detaylarının araştırılması özet bilgiden daha sağlıklı olacaktır.

Burası Shadowfell, burada her şey gerçek!!!

Seeker

Kaynak: Unearthed Arcana

Astral boyut üzerinden arayışı olan bir karakterdir.

Yetenekler: Arama, bulma, görme ve hareketlilik türü özellikler içerir.

Oyuncu İçin Ek Öneriler: Wizard ile multisi kaçınılmaz olabilir.

Seçebileceğiniz Efendiler: Astral boyuttaki pek çok kudretli varlık seçilebilir, ayrıca bilgi tanrıları ve kendini bilgiye adamış boyut dışılar da olabilir.

Örnek Patron: Krynn dünyasındaki tanrılardan Gilean iyi bir örnektir.

D&D Dışı Referanslar: Bir çeşit arayışa çıkmış ve bu uğurda bir şeyleri feda etmiş sürüyle referans gösterilebilir.

DM İçin Otherworldy Patron Rol Yapma Önerileri: Bu türün efendisi, genellikle arayıcıya yardımcı olmaya meyilli ancak hiç bir şeyi doğrudan açıklayamayacak bir türde bir varlıktır. Bu yüzden sıklıkla gizemli şekilde konuşabilir, semboller ile de iletişim kurabilir.

Kitap en iyi arkadaştır, hele ki yeni büyüler öğretiyor ise..!

Undying

Kaynak: Sword Coast Adventurers Guide

Ölüm tanrıları, ölüme adanmış varlıklar ya da doğrudan ölüm fikrinin kendisine adanmış ruhlardır.

Yetenekler: Necromancer benzeri, ölüm ve yaşam ile ilgili özellikler kazanırlar.

Oyuncu İçin Ek Öneriler: Necromancer wizard’ın iyi bir seçenek olduğu aşikardır.

Seçebileceğiniz Efendiler: Her tip ölüm tanrısı ve bu tür varlıklar olabilir.

Örnek Patron: Orcus, the Blood Lord. Düşmanları tarafından öldürülüp, undead bir şeytan efendisi olarak geri gelen varlıktır.

D&D Dışı Referanslar: Hellraiser filmleri.

DM İçin Otherworldy Patron Rol Yapma Önerileri: Ölüme ait varlıkların amaçları belirgindir. Ya kendileri yaşamı arzularlar ya da herkesin ölmesini. Tabi warlockları genelde sonsuz yaşamı isterler ancak bu her zaman efendinin isteği ile örtüşmez.

Ne demek yazı burada bitti???

Yorumlar