Dungeons & Dragons 5th Edition – Savaşçı Sınıfların Karşılaştırılması

“Fighter ol abi, tertemiz işte oynaması da kolay.”
“Bırak ya, barbar ol her şeye saldırırsın aslanlar gibi de rage  var oh mis!”
“Paladin süper ya, zırh, büyüler felan diğerlerinden farklı. Duruşu yeter bir kere…”
“Sonra hiç bir yetenek olmasın hemen geberir gidersin, ranger ol sürüyle skilli büyüler, yanında hayvan vs fark yaratır. Sonra Drizzt, Aragorn felan ohooo”

Bu tartışmalar D&D oyunlarının olmazsa olmazıdır. Her partiye en azından bir iyi savaşçı gerekir ancak bu savaşçının ne olacağı konusunda benzer atışmalar yaşanır. Bu yazımızda D&D 5th edition için, bu 4 savaşçı sınıfı farklı açılardan birbirleri ile karşılaştıracağız.

Not : Değerlendirmeler tamamen özneldir! İstisna büyüler, featler, ırk seçimleri, silahlar, zırhlar ile kombinasyonlar sayısız hale geleceği için sınıfların temel hallerini baz alacağız.

Bir kamyon adam…

1’e 1 Dövüş

“O mu döver bu mu?” diye düşünüyorsanız, turnuva benzeri bir ortam varsa, silahlı düşmanlar sıklıkla geliyorsa, iş yakın dövüşe kalacaksa, kuvvetli bir tür boss benzeri varsa burada silah düşürme, rakibi geçici etkisiz hale getirme, ac arttırma gibi manevraları ile fighter ön plana çıkıyor. Paladin’in büyüleri özenle seçilir ise fark yaratır. Ranger’ın hunter tercihinde ise büyük/tek yaratığa karşı önemli avantajlar var.

Fighter 100
Paladin 90
Ranger 80
Barbarian 70

Kalabalık Gruplara Karşı Dövüş

Gruplar halinde gelen ork, goblin ve türevleri ya da meydan muharebeleri… Büyük gruplara karşı dövüşün bir diğer özelliği de genelde daha uzun sürmesidir. Bu yüzden büyülerin etkisi azalabilir. Ranger hunter’da yine gruplara karşı önemli bonuslar var, barbarian ve paladinin özellikleri de süreli olduğu için avantaj kaybetse de genelde büyük silah kullanan barbarian’lar ön plana çıkabilir. Fighter ise yine doğru manevra kombinasyonları ile iş yapacaktır.

Ranger 100
Fighter 90
Barbarian 85
Paladin 70

4th Edition’dan akılda tek kalan renkli görseller oldu

Dayanıklılık

Barbarian rage bu konuda müspet bir fark yaratıyor. Paladinlerin büyüleri, armorlar, healler derken diğerlerinin sahip olmadığı avantajlara sahip. Ranger beastmaster tercih edilirse 2 farklı hedef haline geleceği için daha az saldırının hedefi “olabilir” ama olmayabilir de… Akıllı bir düşman ranger’a saldırmaya devam edebilir. Büyülerinde de çok fazla defansif çeşit yok. Fighter ise yine aynı, doğru kombinasyonlar ile iş yapar.

Paladin 100
Barbarian 95
Fighter 90
Ranger 60

Saldırı/Hasar Kapasitesi

Barbarian rage yine bu konuda çok önemli bir artı katıyor. Ranger ve paladin ise büyüler ile bonuslar sağlayabiliyor ancak ranger’da daha fazla saldırıya destek veren büyü var. Gel gelelim diğer 3 sınıf sadece level 5’te ekstra saldırı alırken fighter her 5 levelda bir yeni bir ekstra saldırı alıyor. Action surge vs de işin içine girince fighter’ın saldırı kapasitesi çok fazla artıyor.

Fighter 100
Barbarian 95
Ranger 80
Paladin 70

Kılıcım çekil, önümden çekil

Büyü Kullanıcılarına Karşı

Paladin’in genel olarak pek çok defansif büyüsü olduğunu söylemiştik, ranger’da da bazı avantajlar var. Rage, berserker seçilirse belirli konularda dayanıklılık veriyor. Fighter’da ise Eldritch Knight seçilmedikçe hiç bir bonus kazanmıyor.

Paladin 100
Ranger 85
Barbarian 80
Fighter 60 (Eldritch Knight 90)

Savaş Dışı Olaylar, Skilller

Madem konumuz savaş o zaman bunu neden inceliyoruz diyebilirsiniz. Savaş dışında hiç bir işe yaramamak ile, savaşı başlamadan bitirmek ya da koşulları kendi lehine çevirip öyle savaşmak arasında da önemli bir fark var. Bu yüzden büyüler, saklanma yetenekleri, iz sürme vs gibi özellikler ile ranger burada önemli bir fark atıyor. Barbarian totem warrior seçilirse bazı avantajlar sağlayabilir. Paladin’in ise hem büyüleri hem de sosyal konularda etkisi önemli olabilir. Fighter’ın ise pek bir avantajı yok.

Ranger 100
Barbarian 80
Paladin 75
Fighter 50

Çok Yönlülük (Yakın ve uzak dövüş geçişi)

Genelde yakın dövüşü baz aldık ancak gerektiğinde menzilli konulara uygun olmak hayat kurtarabilir (en baştan ranger kurulan karakterleri ayrı tutuyorum) Bu yüzden silahlar ve skillerdeki çok yönlülüğü ile fighter yine avantajlı, ranger’ın da hunter manevraları da eğer seçerse beast companion da müspet bonuslar sağlar. Barbarian maalesef ranged olunca efektifliğini kaybediyor, paladin de büyük oranda aynı şekilde işlem görüyor.

Fighter 100
Ranger 100
Barbarian 50
Paladin 50

Hepsi birbirinden şirin

Farklı Silah Çeşitlerine Uygunluk

(Melee diğer silahlar, büyük silah, kılıç kalkan ya da çift ellilik gibi)

Burada da yine fighter ve ranger az farkla avantajlı. Barbarian büyük silahlarla, paladin ise kalkanlar ile daha verimli oluyor.

Fighter 100
Ranger 90
Paladin 70
Barbarian 60

Oynanabilirlik

(Mekanik ve rol yapma açısıdan)

Fighter, champion seçilirse ve pasif featler alırsa oyunun açık ara en basit oynanışına sahip. Rol yapma açısından da fighter için herhangi bir zorunluluk yok, her anlamda en jenerik sınıf. Barbarian’ın oynanışı da görece olarak kolay ve rp’si de ince düşünmek gerekse de zor sayılmaz. Ranger’da beast master için olan kurallar ve büyüler yeni oyuncuları zorlayabilir, genel anlamda rolünü anlamak ve doğru okumak gerekli. Paladin’in büyüleri ve özellikleri de zorlayıcı olsa da özellikle rol yapması yeni oyunculara kesinlikle tavsiye edilmemeli.

Fighter 100
Barbarian 90
Ranger 60
Paladin 10

Bu yazı, "Rol Yapma Oyunları Bilgilendirme ve Köşe Yazıları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar