LARP ve Türkiye’de LARP Kültürü – Bölüm 1

Türk oyunculara yeteri kadar laf soktuğuma göre, artık gerçek teatral sevdalılarının favorisi olan bu oyun tipine değineyim. Bu tarzda en popüler oyunlar genellikle cinayet çözme temalıdır. Genellikle birinci tipe benzetilse de şöyle bir farkları vardır; birinci tipte karakterin yapamıyorsa sen de yapamazsın. Ancak teatral LARP’ta, sen yapabiliyorsan, karakterin de yapabilir. Kulakların keskinse, konuşmaları dinleyebilirsin. Elin hızlıysa, bir şeyler aşırabilirsin ve bunun gibi şeyler. Eğer bu tip LARP yönetecekseniz, size önerim bol miktarda kağıt kalem bulundurmanızdır ki, oyuncular yaptıklarını ara ara yazıp size rapor versinler, yoksa teatralliği koruyarak takip etmeniz zorlaşır. Yani uzun vadeli bakarsanız, epey rahat ve eğlenceli bir LARP tarzıdır.

Kuzey ülkelerinde psikolojik deney içerikli, oyun içi etkileşimi son derece sofistike yollarla çözen, Nordic LARP dediğimiz alt türler de oynanmaktadır, bu kısma da ilerki bölümlerde değineceğiz. (Hepsi psikolojik içerikli değil tabii, ama kuzey ülkelerinde bu tür oyunlara düşkünlük olduğu da esgeçilmez.)

Savaş dediğin öyle filmlerde izlemekle olmaz, gidip katılacaksın.

Savaş dediğin öyle filmlerde izlemekle olmaz, gidip katılacaksın.

Başka?

Bunun yanısıra, pek çok LARP grubunun kendi sistemleri olduğunu da söylemeliyim. Çoğu yukarda anlattığım tarzlarla örtüşse de, kendi özel çözümlerini getiren bazıları da mevcut. Bunları ağzınızın suyunu akıtmak için değil, eğer bu işe meraklıysanız elinizde referans olması için başlıcalarını anlatyorum.

En ünlüleri NERO, Kuzey Amerika’daki en büyük LARP organizasyonudur, 1986’da kurulmuş ve günümüzde sistemlerinin 9. versiyonunu kullanmaktalar. Oldukça kompleks ve yöneltilmesi zor bir sistem olarak bilinmesine rağmen detaylı kuralları sebebiyle, kural düşkünü LARP meraklıları tarafından benimsenmiştir.

Mesela,  “Darkon Wargaming Club” tarafından yaygınlaştırılmış ilginç bir bütün olan Darkon Kuralları var. Karakter gelişimi ve katı büyü kurallarının yanında detaylı ödül ve ekonomik altyapısı oldukça ilgi çekici. Bir Darkon oynunda tüccardan askere kadar her karakterin önemi, zayıf ve kuvvetli yanları bulunuyor. Kısaca MMO kafasında LARP oynamak isteyenler için biçilmiş kaftan.

Şöyle güzel bir açık hava LARP'ı.

Şöyle güzel bir açık hava LARP’ı.

GLASS: Generic Live Action Simulation System isminde, Glass Cutters isimli grup tarafından yaygınlaştırılmş ilginç bir sistem daha var. LARP’ın ‘canlandırma’ kısmındaki sorunları çözmesi ağırlıklı geliştirilmiş. Her türlü çatışmanın (gerek iki oyuncu arasında gerek toplu, gerek ortamda gelişen simulasyon dikkate alınarak) oyuncunun kendi yeteneklerine bakılarak çözülmesi üzerine tasarlanmış kolay bir sistemdir. Köpük kılıçlardan su tabancalarına kadar ‘Boffer LARP’ mantığı üzerine, oyuncunun kendisinin yapamayacağı kadar tehlikeli ya da zor olan şeylerin sistem kurallarıyla çözümlenmesini birleştiren hoş bir sistemdir.

Geçenlerde kickstarter’ı yapılan Chronos Universal LARP System var. Kendi özel kartlarıyla oynanan, hızlı ve kolay karakter yaratımı sağlayan, savaşları da hızlandırmasıyla beğeni kazandı. Üstelik, hem jenerik hem de halihazırda var olan evrenler için kartları olduğundan her türlü hikayeyle uyumlu olabilecek şekilde tasarlanmış.

Daha tonlarca var, araştırırsanız size uyan bir tanesini bulmanız zor olmaz.

Kalanı ikinci kısımda. Türkiye’de yapılan canlandırmalı rol yapma oyunlarını ve Cosplay ile LARP’ın farkı nedir, bir sonraki bölüme bırakıyorum, sevgiyle kalın.

Bu yazı, "Larp ve Türkiye'de LARP Kültürü" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar