LARP ve Türkiye’de LARP Kültürü – Bölüm 2

Peki, LARP ile Cosplay’in Farkı Nedir?

Temel farklılıklardan başlayalım: Genellikle “LARP, Cosplay’in bir adım ilerisidir.” gibi görüşler duyuyorum ve 1997’den beri LARP düzenlemelerine yardımcı olmuş, ara ara da kendisi LARP yapmış bir insan olarak bunun yeterli bir açıklama olmadığına inanıyorum.

Cosplay, genellikle bireysel bir uğraştır. Kişi, kılığına girmek istediği karakterin kostümünü ve makyajını yaparak bir etkinliğe gider ve bu kişiymiş gibi davranır, ama bu yine tamamen bireysel isteğe bağlıdır. Davranmayabilir de.

LARP, bireysel değil, içinde olan her kişinin eşit sorumluluk aldığı ve genel amacın, seçilen hayali bir atmosferi solumak olduğu bir topluluk etkinliğidir. Oyuncular gerçekten karakterleri gibi giyinip davransalar da, aslen hayali bir atmosferin içindedirler. Amaçları bir karakter gibi giyinmek değil, o karakter olmaktır. Bu hayali ortamda hayat bulmuş karakterleri, belli bir kurallar bütününe tabidir. Bu kurallar, oyuncuların gerçek hayattaki güvenliğini sağlamak ve herkesin eşit derecede eğlenebilmesi için karakterleri sınırlamak amacındadır.

Muazzam bir Anne Boleyn cosplay'i.

Yurtdışından muazzam bir Anne Boleyn cosplay’i.

Bir kız örnek alalım. Bu kız, İngiltere tarihine meraklı ve Aragon’lu Catherine’nin cosplay’ini yapmaya karar verdi, Wikipedia’dan tablolarına baktı, buradaki elbiselerden birini dikti veya diktirdi, aksesuarlar satın aldı yahut bizzat yaptı ve bu kostümü giyerek Kontakt veya Torucon gibi bir etkinliğe gitti, ara ara kraliçeymiş gibi davrandı, çoğu zaman da insanlarla resim çektirdi. Bu kızın Aragon’lu Catherine’nin kılığına girmesi, bu kılıkla bir etkinliğe gidip resim çektirmesi, arada kraliçeymiş gibi davranması, karşılaştığı tanıdıklarına ağırbaşlı kraliçevari bir selam vermesi, arada İspanyol aksanlı bir İngilizce ile konuşması cosplay’dir.

Diyelim ki, Aragon’lu Katherine cosplay’i yapan kız yalnız başına sıkılacağını düşündü ve arkadaşlarını aradı. Kızın iri kıyım bir erkek arkadaşı, 6 kez evlenmesiyle ve 2 karısının kafasını kestirmiş olmasıyla meşhur Kral 8. Henry kılığına girdi. Yanına da Aragon’lu Catherine ve Anne Boleyn başta olmak üzere 8. Henry’nin evlendiği 6 kraliçe gibi giyinecek başka kız arkadaşları katıldı, kostümler için beraber çalıştılar ve bir etkinliğe gittiler. Kraliçe kılığındaki kızlar bol ağız dalaşı yaptılar, 8. Henry’nin etrafında birbirlerine girdikleri komik fotoğraflar çektirdiler, insanlarla sosyalleşip bir güzel eğlendiler. Bu bir grup cosplayi’dir.

Bu da bizden bir iş. Elif Unutmaz'dan (Grinningsun Cosplay) Kraliçe Elizabeth.

Bu da bizden bir iş. Elif Unutmaz’dan (Grinningsun Cosplay) Kraliçe Elizabeth.

Şimdi, üçüncü bir grup ele alalım. Bu insanlar, ortaçağda, İngiltere’de verildiğini hayal ettikleri bir parti için salon kiraladılar, salonu yine o dönemden fırlamış gibi dekore ettirdiler, hepsi İngiliz saray eşrafı gibi giyindiler. O dönemde yaşamış yahut o dönemden esinlenilmiş karakterler oldular. Bu karakterler, yine o döneme uygun yazılmış ana senaryo dahilinde belli amaçlara sahipler ve belli bir süre içerisinde bunları gerçekleştirmeye çalışacaklar. Aslen yapmaya çalıştıkları şey, 1500’lerin kraliyet sarayı atmosferini canlandırmaya çalışmak ve bu konuda her birine eşit görev düşüyor. Karakterlerinin politik kimliklerini iyi biliyorlar ve kişilikleri doğrultusunda bazı şeyler yapacaklar. Mesela, bir Dük rakiplerinin gözden düşmesi için çalışacak, veya kendi ailesinden bir kızı Kral’a beğendirmeye uğraşırken, hırslı bir Kont da bu manevraları kurnazca takip edecek, uşağıyla bağlantıda oldukları diğer ailelere mesajlar yollayacak ve belli bir kişisel kazanç karşılığında onları Dük’ün hareketlerine karşı uyaracak.  Uşak ise, belki de Dük’e ihanet ederek mesajı yanlış yere ulaştıracak. Saatler boyunca o dönemin İngiliz saray politikalarını adeta yeniden yaşayacaklar. İşte bu, LARP’tır.

"Grupça belli bir atmosferi var ederek yaşamak" LARP'ın temelidir.

“Grupça belli bir atmosferi var ederek yaşatmak” LARP’ın temelidir.

LARP’ın en temel farklılığını anladınız sanırım; bir oyundur, yapısı vardır, çoğu zaman insanların neyi yapıp yapamayacağını belirten kuralları vardır ve bir grup etkinliğidir. Bu kısmın anlaşılması çok önemli, çünkü birden fazla insan, sorumluluk anlamına gelir. Her grup oyunundaki sosyal sorumluluklar, LARP için de işler. LARP’ın başarısı herkesin eşit çabasına bakar. Bir oyuncu kostümü ve makyajıyla ziyadesiyle uğraşmış ama diğeri bu özeni göstermemişse, atmosfer darbe alır. Bir oyuncu 6 saat boyunca karakterini ciddiyetle oynarken bir başkası oyun dışı konuşmalar yaparsa, oyun kalitesi düşer.

Bu yazı, "Larp ve Türkiye'de LARP Kültürü" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar