Rol Yapma Oyunları 3: Sistem nedir?
Tur demişken, kareler turlar halinde hareket ederler. Her turda bir saldırı ve bir hareket yapmaları mümkündür (ve unutmayın tur sıralamaları alengir zarıyla belirlenir).
Kareler bacaksız oldukları ve yuvarlanarak ilerledikleri için ilerleme hızları “kare boyu” ile ölçülür. Kareler çok hızlı yuvarlandıkları için bir turda, düz bir çizgi üstünde istedikleri kadar hareket edebilirler. Ama yön değiştirmek için durup bir sağa sola bakmaları gerektiğinden tur içinde yön değiştiremezler (Satranç kalesi gibi). Kareler sadece 90 derecelik açıları anlayabildikleri için çapraz hareket edemezler.
Oyunumuz aile oyunu olduğu ve uygunsuz görüntülere mahal vermek istemediğimiz için, kareler diğer karelerin üstünden yuvarlanarak geçemez. Karelerimiz diğer karelerin etrafından dolaşacaktır, lütfen bu konuda ısrar etmeyiniz!
Geleneksel RYO biçimlerinde karakterlerin özellikleri unutulmasın diye bir kağıda yazılır. Bu kağıda “karakter kağıdı” denir. Karakter kağıdı bir karaktere ait olan ve oyun içinde kullanılma ihtimali olan her sayıyı barındırmalıdır. Karmaşık sistemler için karakter kağıdına alışmak en az kurallara alışmak kadar önemlidir. Çünkü ortalama oyuncu için karakter kağıdı aslında kendisini ilgilendiren kuralların bir özeti niteliğindedir. Yine karakterin tipinin bu kağıdın üstüne resmedilmesi adettir.
Kare savaşları oyunu özünde bir taktik savaş oyunu olduğu için, karakterlerinizi renkli kağıttan kestiğiniz karelerle kareli oyun tahtası üzerinde temsil ederseniz daha rahat edersiniz. Ya da abartıp küp şeklinde olan d6 zarlarınıza kağıttan giysiler giydirerek model olarak kullanabilirsiniz. Oyunun goygoy miktarını kat kat artacaktır. Goygoy iyidir.
Karelerin birbirini dövmek dışında aktiviteleri de olacaktır. Bu aktiviteler için yine dayak büyü veya alengir zarı atılması uygundur. Kaba kuvvet ve fiziki dayanıklılık ile halledilecek işler için dayak. Zeka ve hafıza gerektiren işler için büyü, el ve dil çabukluğu gerektiren işler için ise alengir kullanılmalıdır.
Kareler kendi aralarında rekabet ediyorlarsa karşılıklı zar atmaları kimin üstün geldiğini belirlemek için yeterlidir. Yüksek atan kazanır.
Kareler çevreleriyle etkileşiyorsa, mesela dağa tırmanıyorlarsa, OY karelerin zar atarak geçmesi gereken bir sabit sayı belirlemelidir. Kareler dağa tırmanmak için dayak zarı atacaklar ve sonuçları bu sabit sayı ile karşılaştırılacak. Zarın sonucundan bağımsız olarak çevreye karşı verdikleri mücadeleyi aşacaklar, çünkü oyuncuların oyunu ilerletecek hareketler yapmalarına engel olmak kötü OY’liktir. Eğer her kare zar atarak sabit sayıyı aşarsa sorun yok, macera devam eder. Eğer bir veya birkaçı sabit sayıyı denkleştiremezse, OY oyun akışını bozmadan oyuncuların işini zorlaştıracak bir ceza uydurur, mesela “dağda çok oyalandığınız için hasta oldunuz.”.
Bu kurallar sistem oluşturmak için yeterlidir. Daha basit ve daha karışık sistemler tabii ki mevcuttur. Sistemin doğrusu yanlışı olmaz, oyuncuların ihtiyacı ne ise sistem o olmalıdır. Eğer bir grup oyuncu hakikaten bir OY’nin uydurması ile oynamakla yetiniyorsa oynasınlar. Eğer bir grup oyuncu her silahın tipinin her zırh tipine farklı şekilde hasar verdiği bir sistemle eğleniyorsa takılsınlar. Oyun deneyimi en kişisel olgulardan biridir. Karşılaştırma yapmak gereksizdir.
Bir önceki yazı RYO hakkında yazmak hakkında yazdığım yazıydı. (Oooh entellikte beyin yakan eşik. XD) Sonraki yazı ise bu yazıya tamamlayıcı nitelikte “Kurguyer Nedir?” yazısı olacak.