Rol Yapma Oyunlarında Süper Kahramanlar #1: Giriş
Ülkemizde hangi rol yapma oyunu türlerinin daha çok oynandığıyla ilgili bir anket yapacak olsanız, alacağınız sonuçlar üç aşağı beş yukarı şöyle olacaktır:
Katılımcıların en az yüzde 60’ı D&D ya da Pathfinder gibi kılıç ve büyü, %30’u Wod ve Cthulhu gibi korku ve gerilim, daha deneysel takılan yüzde %8’i bilimkurgu ya da modern, son olarak sona kalan taş çatlasın yüzde 2’si ise süper kahraman türünde oyunları tercih ettiğini söyleyecektir. Elbette bu rakamları deneyimlerime dayanarak şu anda uyduruverdim! Konu hakkında ülkemizden gerçek bir anket paylaşmak isteyen olursa memnuniyetle rakamları değiştirebilirim.
Yılların Değiştiremediği Rakamlar
Açıkçası konu süper kahraman olduğunda ülkemiz alt kültürünü incelediğimizde tuhaf verilerle karşılaşırız. 80 ve 90’lı yıllarda B Yayınları’nın piyasaya sürdüğü Örümcek Adam ve Süpermen (yanlış yazmadım, öyle yazıyordu kapaklarda) çizgi romanları ortalama dört haneli rakamlarda tiraja sahipti. 1995 yılında vizyona giren Batman Forever’ı takiben Amerika’daki gibi renkli fasiküller halinde Batman çizgi romanları yayınlamaya başlayan Büyük Mavi Yayınları’nın tirajı da dört haneliydi. Hemen ardından 96’da bence büyük bir başarıya imza atarak Sabah Grubu bünyesindeki 1 Numara Yayıncılık etiketiyle, yarım sayfa gazete ilanları desteğiyle raflarda yerlerini alan Batman, Superman, Spider-Man ve X-Men fasikülleri bile yine dört haneli rakamlarda tiraj yaptı!
İlginç gelmeye başladı mı? Şimdi sıkı durun! 2000’de X-Men ve hemen 2 yıl sonrasında vizyona giren Spider-Man filmlerinin süper kahraman filmleri fitilini ateşlediğini hepimiz biliyoruz. Christopher Nolan’ın Batman üçlemesi ve Marvel’in Iron Man, Hulk, Kaptan Amerika, Thor ve Avengers hatta Gardians of Galaxy filmleriyle atağa geçmesiyle şu aralar nasıl bir süper kahraman furyasının içinde bulunduğumuz ortada. Yayındaki Agents of Shield, Agents Carter, Flash ve Arrow gibi diziler de cabası! Peki bu durum çizgi roman satışlarında neyi değiştirdi? Cevap: Hiç! Yayıncılarla konuştuğunuzda süper kahraman çizgi romanlarının hala 4 haneli rakamlarda tirajları olduğunu öğreniyorsunuz. Bu arada bilmeyenler için açıklayayım: Tiraj, bir yayının piyasaya sürülme sayısıdır, net satış sayısı bile değil!
Bunun sebepleri, yıllardır sadece aynı kişilerin mi çizgi roman alıyor olup olmadıkları, yayıncıların mı bu işi kıvıramıyor oluşu, belki de çizgi romanların ülkemiz kültürüne uygun medyalar olup olmadığı konularında uzun uzadıya yazasım var. Ama bunların cevapları bambaşka bir yazının konusu…
Bu yazının konusuna dönecek olursak: Yukarıda anlattığım aynı senaryoyu alıp rol yapma oyunlarına uyarlayın. Birebir aynı orantıyı göreceksiniz! Şu anda alt kültürün içinde olduğu halde klasikleşmiş bazı eserlerden (kitap, film, dizi vs) haberi dahi olmayan çok sayıda kişinin, çıkmış bütün süper kahraman filmlerini izlemiş olduğunu(ben onlara Batman geekleri diyorum) görürsünüz. Ancak iş rol yapma oyunu masasına oturmaya gelince tercihler yazının başında verdiğim hayali anketteki rakamlar civarlarında yapılıyor.
Uzun lafın kısası; süper kahramanların popüleritesi ne kadar yüksek olursa olsun, filmleri ya da çizgi dizileri ne kadar çok izlenirse izlensin, tişörtleri, çantaları, yatak çarşafları ve iç çamaşırları ne kadar satılırsa satılsın, bunlardan ne çizgi romanlar, ne de rol yapma oyunları bir fayda göremiyor bu memlekette! Sizce de tuhaf değil mi?