Rol Yapma Oyunlarında Süper Kahramanlar #1: Giriş

Deneyimli Rol Yapma Oyuncuları…

Eğer “Rol Yapma Oyunu 101” adlı dersten hevesinizi (tercihan D&D ya da Pathfinder oynayarak) aldıktan hemen, ya da yıllar sonra hikaye kurguları size kısır döngüye girmiş gibi görünmeye başladıysa artık yeni bir deneyimlere hazırsınız demektir.

Bu kısır döngü hissiyatı, muhtemelen kafanıza saatler süren uzun bir savaş sahnesi sonrasında öldürdüğünüz düşmanların cesetlerinden değerli eşyaları çalma seansı sırasında dank edecektir. Çünkü karakterler daha çok düşman öldürmek, seviye yükselmek ve ölülerden değerli eşya toplamak zorundadır. Şimdi bana hiç “Biz hiç öyle oynamıyoruz ki amaaa!” diye başlamayın lütfen. D&D’nin de Pathfinder’ın da tüm kaynaklarında tarif edilen oyun tarzı budur ve bu oyun tarzından keyif alıyor olmanın yanlış bir tarafı da yok kesinlikle. Kaldı ki, sizin arkadaş grubunuzda oyunlarınızı nasıl “yorumladığınızı” tartışmıyoruz burada…

superKahraman2

Kimse kusura bakmasın ama çürümüş zindanlarda gezinmekten daha eğlenceli, geliyor bana!

Konuya dönelim: Dungeons & Dragons gibi daha popüler oyunların kitaplarını incelediğinizde, son derece kucaklayıcı, politik bir duruşla karşılaşırsınız. Size her oyuncu profilini tek tek anlatır, her birini nasıl eğlendirebileceğiniz konusunda ipuçları verirler. Robin D. Laws’ın ilk olarak kategorize ettiği oyuncu profillerinin bir kaç tanesi, ne yaparsanız yapın süper kahraman türünde oyunlarınıza pek iyi uyum sağlayamayacaktır. Pek muhterem arkadaşım Alp Bilgin’in kelimeleriyle: “Bazı oyuncular sadece uzun sopalarla goblin dövmek isterler.” Elbette herkes eğlendiği sürece bunun kesinlikle kötü bir tarafı yoktur!

Yazarlarımızdan Ahmet Bilal Arpa’nın kaleme aldığı, Robin D. Laws’ın Oyuncu Tipleri ile ilgili bir yazı sitemizde mevcut. Ben de bu yazı dizisinin gelecek bölümlerinden birinde bu konuya daha etraflıca değineceğim.

Amaç eğlence, bu yüzden süper kahraman oynarken eğlenecek kişiler bir araya gelmeli.

Amaç eğlence, bu yüzden süper kahraman oynarken eğlenecek kişiler bir araya gelmeli.

Oyun yöneticilerine tavsiyem; süper kahraman türünde bir oyun açacağınızı söylediğinizde gözleri parlamayan, bir an önce başlamak için heyecana kapılmayan kimseyi ısrar edip masaya oturtmayın! Hele hele müstakbel oyuncunuz burun kıvırdıysa hiç üstelemeyin! Çekimser yaklaşan adaylarını ise partinizin ilerleyen oyunlarından birinde izleyici olarak, hatta misafir oyuncu olarak davet edebilirsiniz. Ne de olsa team-up’ların süper kahraman kültüründeki yeri büyüktür!

Süper kahraman türünde saatler süren savaşlar değil, gizem, problem çözme, ve rol yapmaya dayalı oyun seansları içine girersiniz. Bu sebeple eğer ille de süper kahraman türünde oyun oynatmak ya da oynama istiyorsanız, üstüne basa basa yazıyorum: Oyun arayışı bu türe daha yatkın olan oyuncularla bir araya gelmeye çalışmalısınız.

Konuyla alakalı her türlü sorunuz için yazının altındaki yorumlar bölümünü kullanabilirsiniz.

Bu yazı, "Rol Yapma Oyunlarında Süper Kahramanlar" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar