Rol Yapma Oyunlarında Süper Kahramanlar #3: Oyuncu Tipleri

Bir önceki bölümde, süper kahraman türü rol yapma oyunlarının diğer türlerden farklarını anlatmış ve başta fantezi olmak üzere, alışkın olduğunuz diğer türlerden süper kahraman içerikli bir oyuna geçiş sürecinde ne gibi sorunlarla karşılaşabileceğinizi yazmıştım. Bu seferki yazıda ise, Robin D. Laws tarafından sınıflandırılmış olan oyuncu tipleri üstünden sözkonusu sorunların tam olarak hangi oyunculardan çıkabileceğini ve bunun üstesinden nasıl gelebileceğiniz hakkında ipuçları vermeye çalışacağım.

Eğer Robin D. Laws’un oyuncu tipleriyle ilgili bilgiye ihtiyaç duyarsanız,  yazarlarımızdan Ahmet Bilal Arpa‘nın kaleme aldığı bir makalemiz mevcut:

Oyuncunuzu Tanıyın: Robin D. Laws’ın Oyuncu Tipleri

Şimdi sırayla oyuncu tiplerini inceleyelim:

1- Güç Delisi

(Power Gamer)

Oyuncu profilleri arasında potansiyel olarak en tehlikeli olanıdır. Güç Delisi oyuncular, sınıf ve yağmalama sistemi olmayan oyuna katılmayı pek istemezler. Ancak özellikle puan bazlı kurallar ilgilerini çektikten sonra oyunda bulunma fırsatını kaçırmak istemeyeceklerdir.

Bir güç delisi, karakter hazırlama aşamasında kanınızı dondurabilecek çılgınlıkta karakter önerilerileriyle gelecektir. Amacı hep aynıdır: Yenilmez bir karaktere sahip olmak ve oyun yöneticisine kan kusturmak! Örneğin; hayalet formlu bir karakter yaratıp her türlü hasara karşı bağışıklığı olan fakat kendisi fiziksel evrene hasar verebilen karakter hazırlamayı talep edebilir. Tek açık noktası gibi görünen telepatik saldırılara karşı da zihinsel savunmasını olabilecek en yüksek seviyeye çekmeye çalışacaktır (Bu karakter gerçek hayatta yaratıldı).

Güç delileri için türlü türlü alternatif deneyebileceği karakterler en uygunudur.

Güç delileri her duruma karşı hazırlıklı karakter sever.

Hani dini içerikli korku filmlerinde Şeytan’ın kutsal kitabı çok iyi bildiği söylenir ya? Aynısı rol yapma oyunlarında güç delileri için geçerlidir. Kuralları istediğiniz kadar öğrenin, bir güç delisinin elde etmeye çalışacağı türden bir şey peşinde olmadığınız için sizi evvelden fark etmeyeceğiniz bir sürü tuzağa çekecek, her seferinde de egosu daha da şişecektir.

Süper kahraman türü sistemlerde, çizgi roman anlatım tarzı yakalayabilme amacıyla, diğer tür sistemlerde pek olmayan, anlık olarak oyun kurallarının etrafından dolaşabileceğiniz mekanikler bulunur. İşte bu noktada güç delisi, karakter hazırlama aşamasında ne kadar tepesinde dikilmiş olsanız da, bu mekanikleri hemen öğreneceği ve oyun içinde ustalıkla uygulayacağı için size savaşlarda hayatı zindan edecektir. Hele hele gruptaki bir Taktisyen’le işbirliği yaparsa vay halinize!

Esnek güçleri olan karakterler güç delilerini cezbeder.

Esnek güçleri olan karakterler güç delilerini cezbeder.

Bu durum, zor yoldan da olsa sistemin detaylarını öğrenmeniz ve taktiksel olarak kendinizi geliştirmenizi sağlayacaktır. Güç delileri sözkonusu olduğunda pragmatik davranmaya çalışın. Eğer sinirleriniz sağlamsa sizi taktiksel açıdan mükemmel bir oyun yöneticisi olmaya zorlarlar. Ayrıca güç delisinin sürekli aklına gelen “yenilmez” karakter fikirlerini başka oyunlarda hiç vicdan azabı çekmeden süper suçlu olarak da kullanabilirsiniz!

Güç delilerine güçleri daha değişken karakterler seçmesini tavsiye edin. Zira istediği kombinasyoları elde edene kadar deneyeceği türden bir karaktere ihtiyaç duyar. Örneğin, Doktor Strange tarzı büyücü ya da Iron Man gibi zırhlı kahraman türünde, seçenekleri daha geniş olan karakterleri çok sevecektir. Karakteri üzerinde yeterli esneklik sağladığınız sürece güç delisi mutlu olacaktır.

Bu yazı, "Rol Yapma Oyunlarında Süper Kahramanlar" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar