Rol Yapma Oyunlarında Süper Kahramanlar #3: Oyuncu Tipleri

2- Biçer-Döver

(Butt-Kicker)

Bırakın süper kahraman gruplarını, her tür rol yapma oyunu grubunda mutlaka az düşünüp çok vuran bir “sert çocuğa” ihtiyaç vardır. Biçer-döver oyuncu tiplemesi, bu karakterler için biçilmiş kaftandır!

Savaş sahnelerinde yerinde oturamayıp ayakta zar sallayan biçer-döverlerin ejerjisi, maalesef iş rol yapmaya gelince söner ve sıkıntılarını gizleme ihtiyacı dahi duymadan cep telefonlarını kurcalamaya başlayabilirler. Etkinliğin “rol yapma” değil, “oyun” tarafıyla ilgilendikleri için oradadırlar. Rol yapma oyunlarında biçer-döverler deniz suyu gibidir. Ne içebilirsiniz ne de vazgeçebilirsiniz.

Demek ki ne yapıyormuşuz? Gruba birden fazla biçer-döver almıyormuşuz!

Demek ki ne yapıyormuşuz? Gruba birden fazla biçer-döver almıyormuşuz!

Biçer-döverlerin karşısına ağzının burnunu kırabilecekleri düşmanlar çıkarmaya devam ettiğiniz sürece size oyun boyunca pek ciddi sorun çıkarmayacaklardır. Ancak bir an önce zar sallama aşamasına geçmek isteyen biçer-döverler senaryoda vermek istediğiniz ipuçlarını ya da süper suçluların böbürlenmelerini (önceki yazımda anlattığım gloating hadisesi) ağzınıza tepeleyebilirler.

Karakter kağıtlarının olabildiğince sade ve anlaşılır olmasını tercih eden biçer-döverler, hazırlık aşamasında sizi fazla uğraştırmazlar. Mümkün olduğunca kendisi hasar almadan karşısındakileri bir temiz benzetmesini sağlayacak kas gücü ve dayanıklılık yanında sert gövde (metal, taş vb) ya da rejenerasyon gibi güçleri tercih edeceklerdir.

Biçer döverler bazen hızını alamayabilir!

Biçer döverler bazen hızını alamayabilir!

Eğer grubun biçer-döveri D&D ya da türevi kökenliyse aşırı derecede cinayet eğilimlerini aşması zor olabilir. Bu konuda oyuncunuzla hemfikir olduğunuza çift kat emin olmaya çalışın. Ayrıca kalın kafalılık edip grup arkadaşlarınız arasında da iç çatışmalara sebep olabilirler. Fakat kahramanların birbirine girme durumunun çizgi roman kültüründe yeri olduğu için, çok sık tekrarlanmadığı sürece oyunun akışına olumsuz bir etkisi olmayacaktır.

Bunun dışında bazen biçer-döverler Superman ve Nova gibi liderlik ve rol yapma potansiyeli yüksek karakterleri sırf sağlam dayak atabiliyorlar diye oynamaya karar verip yüzlerine gözlerine bulaştırabilirler. Biçer-döverlere, özellikle de kılıç ve büyü tarzına alışkın olanlara yukarıda saydığım türde karakterlerin D&D’deki fighter ya da barbarian değil, paladin benzeri olduğunu açıklayın. Gerçek biçer-döverler mesajı alır…

3- Taktisyen

(Tactician)

Taktisyenler, masanın problem çözücüleridir. Hikaye evreninin, senaryonun, karakterlerin ve oyun kurallarının tutarlılığına önem verirler.

Taktisyenler karakterlerini oynarken genellikle lider ya da en azından grup liderinin danışmanı olarak konumlandırmayı severler. Tıpkı güç delileri gibi seçenekleri çok olan karakterler canlandırmak isterler ancak onlar gibi kuralları zorlama ya da etrafından dolaşma arzuları yoktur. Zira bir taktisyen zekasını konuşturmayı sever ve canlandırdığı karakterin sahip olduğu insanüstü güçlere değil, kurduğu stratejiye bel bağlamayı tercih eder.

Taktisyenler başı çekerek diğer oyuncuları organize etmeyi sever.

Taktisyenler başı çekerek diğer oyuncuları organize etmeyi sever.

Taktisyenler, bir süper kahraman oyununda bulunması gereken en ideal oyuncu tipdir. Grubu bir arada tutarlar ve hikayeci oyuncularla birlik olarak hikayenin akıcılığını sağlarlar. Savaşlarda ise biçer-döver ve güç delilerini organize ederek size soğuk terler döktürürler. Eğer ki, sağlam bir güç delisinin desteklediği yetenekli bir taktisyene, yanlarına kattıkları biçer-dövere rağmen keyif alacakları bir savaş sahnesi tasarlayabiliyorsanız emin olun siz artık oyun yöneticiliği konusunda bir diplomayı hak etmişsinizdir!

Taktisyenlerle ilgili dikkat etmeniz gereken ilk şey; oyununuzu hem hikaye içindeki sorunlar, hem de savaşlar açısından tatmin edici zorlukta tasarlamak olmalıdır. Kolay ya da tutarsız hikaye ve savaşlarla bir taktisyenin karşısına çıkmayın! Aksi takdirde oyunun kontrolünü ona teslim edersiniz. Kimin oyuncu, kimin yönetici olduğu birbirine giriverir.

Hiç bir taktiğin çalışmayacağı durumlar vardır.

Taktisyenler mutlu olsun diye çok zorlu savaş sahneleri tasarlamamaya dikkat edin. Sonu hazin olabilir!

İkinci olarak; taktisyenler karakter hazırlama aşamasında diğer oyunculara çok müdahale etme eğilimindedirler. Taktiksel açıdan en efektif grubu kurmak isterler. Özellikle güç delisi oyuncularla birlik olup daha kendi halinde karakter yaratmayı seven biçer-döver oyuncuların akıllarına karpuz kabuğu düşürme riskleri vardır.

Bu yazı, "Rol Yapma Oyunlarında Süper Kahramanlar" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar