Rol Yapma Oyunlarında Süper Kahramanlar #4: Evren Seçimi

Çizgi roman evrenlerinde geçen oyunlarda oyuncular bildik karakterleri canlandırabileceği gibi, kendi hazırladıkları karakterleri de canlandırabilirler. Ancak bildik karakterler canlandırılacaksa, oyuncuların birbirinin X ya da Y karakterini canlandırmasını beğenmeme durumu ortaya çıkabilir. Diğer türlü, kendi hazırladıkları karakterleri canlandırırken de kendilerini bildik karakterlerin gölgesinde hissedebilirler. Ancak endişelenmeyin, her ikisi de küçük sorun kategorisine girdiği için başınızı pek ağrıtmaz. Oyuncularınız birbirine ve siz oyun yöneticisine alıştıkça sorun kendiliğinden çözülmeye başlar.

"Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz."

“Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz.”

Ha! unutmadan. Bir de bazı arızalı oyuncularınızın çizgi romanlarda ve filmlerde sevmediği karakterlere posta koyma ya da seksi bulduğu karakterlere sarkıntılık etme çalışmaları da olabilir. Bu gibi tiplerle kapıyı göstermek dışında uğraşasınız varsa, bu konuyla ilgili yazarlarımızdan İbrahim Muhammet Çelik‘in kaleme aldığı 3 bölümlük bir yazı dizimiz var:

Sorunlu Oyuncularla Nasıl Baş Edilir? – Bölüm 1

Bu başlığı bitirmeden önce biraz da dizi evrenlerinden bahsedeyim: Eğer tüm oyuncularınız takipçisiyse, Heroes, Misfits ya da The 4400 gibi dizi evrenlerini de oyunlarınızda kullanabilirsiniz elbette. Yine çizgi roman evrenlerinde olduğu gibi, oyuncular mevcut karakterleri ya da kendi hazırladıkları karakterleri de yönetebilirler.

Dizi evreni kullanırken aklınızda tutmanız gereken en önemli şey şudur: Diziler oyunculuk ve ses ve destekli olmalarından ötürü çizgi romanlara nazaran çok daha güçlü medya vasıtalarıdır. Yani demem o ki; hayal gücüne yer bırakmayacak kadar detaylı anlatıldıkları için, oyuncuların mevcut karakterleri yönetirken taklitten öteye geçememe riskleri vardır. Bu yüzden benim tavsiyem, mümkün olduğunca oyuncuların kendi karakterlerini yaratması olacaktır.

Ne serilerdi ama!

Ne serilerdi ama!

Bir de mümkünse evrenini kullanacağınız dizinin bitmiş olması sizin için daha avantajlı olacaktır. Zira devam eden diziler hele hele çok popülerse, internet üstünden yürüyen ciddi spekülasyon fırtınasına maruz kalırlar. Oyuncularınız arasında bu gibi şeyleri takip etmeyi seveni varsa, sizin hikayenizde gelişen olaylara burun kıvırma ihtimali olabilir.

Seçtiğiniz Sistemin Evreni

Aslında bu yazı dizisinin dördüncü yazısı olarak seçebileceğiniz süper kahraman temalı sistemlerden mi, yoksa evrenden mi bahsetsem diye çok düşündüm. Ancak hikaye evreninin sistemden daha önemli olduğuna karar verdim. Dolayısıyla bu başlığın konusu; isimlerinden bahsedeceğim sistemlerin içlerinden çıkan orijinal hikaye evrenleri. Eğer ismi geçen sistemler hakkında bilgi almak isterseniz, size Kahramangiller yazar tayfası olarak hazırladığımız bir PDF kitap olan Sistem Tanıtım Kitabı’nı incelemenizi öneririm:

Kahramangiller - Sistem Tanıtım Kitabı

Konuya dönelim… Bana soracak olursanız, bu yazıda anlattıklarım arasında en iyi alternatif aslında bu yöntem. Zira bir önceki başlıkta uzun uzadıya anlattığım, bildik çizgi roman evrenlerinden kaynaklanan sorunların hemen hemen hiç birini bu evrenlerde yaşamazsınız. Hikaye ve oyuncuların canlandıracakları karakterler, bildik evrenlerdekilere nazaran daha kendilerine has ve içselleştirilmiş olur. Elbette bunun da kendi içinde getirdiği bir takım sorunları vardır:

Mutants & Masterminds 2nd Edition kapağı

Mutants & Masterminds 2nd Edition kapağı

Öncelikle, oyuncularınızın Marvel ya da DC evrenleri yerine neden bu evrende oynadıkları konusunda ikna olmaları gerekir. Sistemlerin içinde gelen hikaye evrenleri, haliyle Marvel ya da DC Comics’ten (çok ender olsa da ara sıra diğerlerinden) esinlenmiş karakter ve olaylar içerir. Mesela “Mutants & Masterminds”ın “Freedom City” adlı hikaye evreni, çizgi roman tarihine yön veren olayların ve karakterlerin oldukça yakın benzerlerini içerir. Bu durum, oyuncularınızın bu evrene ve içindeki karakterlere Marvel ya da DC çakması gözüyle bakmalarına sebep olabilir.

“Necessary Evil” ve “Aberrant” gibi sistemler Marvel ya da DC evrenlerine neredeyse hiç benzemeyen, tamamen kendilerine has fikirler içerir. Elbette bazı oyuncularınızın hala buradaki karakter arketiplerini de “çakma” olarak görme eğilimi olacaktır. Hızlı koşan bir “speedster” karakteri“Flash çakması olm bu!” diye nitelemekle hikayelerdeki bütün büyücülere “Aaa Merlin!” demek aynı mantıktır. Bir şeyin ilk örneği olmak, o şeyin gelecekte arketip kabul edilmesine engel olamaz!

Bir de eğer çok deneyimli bir oyun yöneticisi değilseniz, hikaye evrenini yeterince iyi tasvir edememe ihtimalinizin de her zaman olduğunu unutmayın. Bu durumda oyuncularınızın bildik çizgi roman evrenleri hakkında zihinlerinde çok net bir resim olduğu halde, sizin anlattığınız evreni hayal etmekte zorlanabilir ve yeterince bağ kuramayabilirler. Ama anlatım yeteneklerinize güveniyorsanız, alacağınız sonuç oyuncular açısından bildik evrenlere göre çok daha tatmin edici olacaktır.

Savage Worlds - Necessary Evil kapağı

Savage Worlds – Necessary Evil kapağı

Yaşayabileceğiniz bir diğer sorun da; oyuncularınız arasından meraklı bir tanesinin hikaye evreninin yer aldığı kitabı alıp baştan aşağı okuması olacaktır. Her ne kadar bazı sistemler oyuncuyu ilgilendiren bölümlerle oyun yöneticisini ilgilendiren bölümleri keskin çizgilerle ayırmış ve bölümlerin başına uyarılar koymuş olsa da, özellikle küçük firmaların çıkardığı düşük bütçeli sistemlere ait kaynak kitaplarda bu ayrım pek yoktur.

Bu yazı, "Rol Yapma Oyunlarında Süper Kahramanlar" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar