Rol Yapma Oyunlarınıza İlham Olabilecek Eserler – Dungeons & Dragons

Rol yapma oyunlarıyla ilgilenen herkes az çok kendi senaryolarını yazarken gördüğü, okuduğu, hatta bilgisayar oyunları vasıtasıyla dokunabildiği (!) dünyalardan esinleniyor veya karakterlerini yaparken, izlediği filmlerden, okuduğu kitaplardan ya da oynadığı çeşitli oyunlardaki karizmatik baş rollerden etkilenerek bunu masaüstü oyunlara yansıtmaya çalışıyordur. Ben buna eminim, Batman izleyip Dungeons & Dragons oyunlarında o konseptte bir karakter yaratmak isteyen arkadaşlarım oldu, hatta sırf bunu eğlencesine bile oturup konuştuk. Üstelik, bunu Mutants & Masterminds oyununda o kadar yapabilirdik ki!

Buna rağmen, farklı konseptleri bir araya getirmek ve gördüklerimizi oyunlarımıza yansıtmanın yanı sıra, takip ettiğimiz onca şeyin, oynamak istediğimiz oyunlara gerek dolaylı yoldan, gerekse direkt olarak o kadar çok etkisi var ki, uzunca bir süre mümkün olduğunca çok rol yapma oyununun, özellikle sitemizde Rol Yapma Dosyaları adı altında tanıttığımız oyun sistemlerinin, bağlantılı olduğu eserleri bu yazı dizisinde incelemeyi düşünüyorum.

Not: RYO’larla bağlantılı her türlü görsel ve edebi eseri dahil etsem de, söz konusu müzik olunca bu yazı dizimde bulunmayacak, kim bilir daha sonraki zamanlarda hangi oyunlarda, ne gibi müzikleri soundtrack olarak kullanabiliriz diye bir başka yazı dizimiz olur, kim bilir?

Dungeons & Dragons

Starts you with 100 gold. – Cheapest items are 110!

Dungeons & Dragons ve Pathfinder (Tüm Edisyonlar)

Malumunuz, ikinci edisyonla beraber ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan, hemen ardından 3, 3.5, PFS, 4 ve son olarak 5. edisyonu ile sürekli güncellenen Dungeons & Dragons’ı, eski sistemin düzeltilerek tekrar farklı bir isimle piyasaya sürülen Pathfinder’la birlikte incelersem daha iyi olacak diye düşündüm. Kılıç, Kalkan, Büyü. Temelde konsept aynı.

Kitaplar

Diğer tüm eserlere göre, söz konusu D&D ve türevleri olunca, fantastik kurgu romanlarından daha iyi bir ilham kaynağı bulmak neredeyse imkansız. Hem yeni yakın tanıştığımız Warcraft misali, doğru düzgün bir filminin çekilmemiş olması, hem de bizzat D&D’nin sahibi WotC firmasının desteğiyle yayınlanan kitaplar, D&D ve türevi oyunlarınız için başlı başına ilham ve bilgi kaynağı. Bunun en güzel örnekleri ise; Unutulmuş Diyarlar, Ejderha Mızrağı, Ravenloft gibi üç temel diyarda geçen ve içerisinde onlarca kitap barındıran serileri kesinlikle tavsiye ediyorum. Tüm bunların dışında bulabileceğiniz her türlü fantastik kurgu romanı kesinlikle işinizi görür.

FrBooks

Kitap önerileri derken, bu kadar abartın!

Elbette, bu tarz klasikleri okuyup bitirdiyseniz ve farklı bir şeyler arıyorsanız eğer LotR serilerine yakınlığı ile bilinen Belgariad ve Shannara gibi iki eser, ziyadesiyle işinizi görecektir. Zira bu ve benzeri olan bir çok kitap serisinin içerisinde kendi dünyasının haritası da mevcut olduğundan, işinizi fazlasıyla kolaylaştıracağına eminim. Ayrıca, çok uzaklara gitmeyelim derseniz eğer, sevgili Barış Müstecaplıoğlu’nun kaleme almış olduğu Perg Efsaneleri serisini de inceleyebilirsiniz. Yukarıda bahsini ettiğim temel alınacak üç serinin dışında, alternatifler çok fazla. Hatta, yorumlarda gözümüzden kaçan eserleri bizlerle paylaşırsanız sevinirim.

Tüm bunların yanı sıra, D&D gibi oyunlar temelinde Ejderha’yı öldüren yiğit kahramanlar mentalitesiyle başladığından mütevellit, oynatacağınız oyun türüne göre değişmekle birlikte, geçmiş dönemlere ait halk efsanelerini veyahut tarihi romanları da oyunlarınıza ilham olsun diye gözden geçirebilirsiniz. Ben kendi adıma Asssasin’s Creed konseptinde bir oyun tasarlarken, Ernst W. Heine’in Alamut’a Dönüş kitabını kendime temel almıştım.

Bu yazı, "Rol Yapma Oyunlarınıza İlham Olabilecek Eserler" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Benzer Yazılar

Yorumlar