Rol Yapma Oyunlarınıza İlham Olabilecek Eserler – Dungeons & Dragons

Bilgisayar Oyunları

Söz konusu bilgisayar oyunları olunca, kitaplardan ya da filmlerden çok fazla öğeyi rahatlıkla gözlemleyebiliyor, deneyebiliyorsunuz. Bazı noktalarda, her ne kadar diğer masaüstü rol yapma oyunları için olmasa da, söz konusu D&D olunca, bilgisayar oyunlarının daha çok iş göreceğine eminim. Oyunlar, sadece hikaye örgüsünü görmek için değil, aynı zamanda sistemin kendisini çok daha rahat anlayabilmeniz için oldukça ideal eserler. Ne yalan söyleyeyim, bazı oyunları oynadıktan sonra en zalim DM’lerinizin bile fazlasıyla yufka yürekli olduğunu görüyorsunuz. Açıkçası  söz konusu D&D olunca, bilgisayar oyunlarını bu denli önermemin sebebi de, hep yarım ve eksik kalan sistemsel detayların hiçbir şekilde atlanmıyor oluşu.

Öncelikli olarak, söz konusu bilgisayar oyunu olunca, özellikle eskilere adını verdiğiniz anda saatlerce muhabbet edebileceğiniz Baldur’s Gate serisini başa koymak gerek. Oyun her ne kadar 2. edisyon kurallarıyla işliyor olsa da, konsept tamamen hayal edilen masaüstü oyunlarından farklı değil. Yanlış adamla sohbet ederken, yanınızda gezen Paladin kendine hakim olamayıp, kafa göz adama girebilir. Bu denli güzel bir oyundur Baldur’un Kapıları…

Kurşuna kafa atmak mı? Ejderha'ya Dispel atmak mı? Hangisi daha kötü bilemedim.

Baldur’s Gate

Ayrıca; yine Baldur’s Gate gibi Forgotten Realms’ta geçen Neverwinter Nights serisi ve Icewind Dale’in yanı sıra, başka bir boyut olan Sigil’de geçen Planescape: Torment de aynı tadı yakalayabileceğiniz oyunlar arasında. Yine kitaplar gibi, bunlar da öncelikli tüketilecek materyal olduğundan, çok fazla ayrıntıya girmeyeceğim.

Bunun yanı sıra, Blizzard’ın medar-ı iftiharı Diablo’yu es geçmemek gerek. Sistem olarak D&D sistemine sahip olmayan bir Hack&Slash sayılsa da, konu ve sinematikler söz konusu olunca, çıktığı dönemler RYO ile ilgilenen herkesin bir şekilde Diablo-vari senaryolar ürettiğini kabul etmek gerek.

Gel gelelim, D&D temelli oyunlar söz konusu olunca, D&D 3.5 Edisyon kuralları ile oynanan ve hikayesi de bizzat Greyhawk’ta geçen, aynı zamanda D&D’nin hazır kurguyeri olan Temple of Elemental Evil bu noktada başı çeker diyebilirim. Temel kitaplardaki her şeyin bilgisayar oyununa yansıtıldığı, gerek büyü sisteminin, gerekse feat’lerin tam anlamıyla en ufak ayrıntısına kadar işlendiği bu oyunu özellikle tavsiye ediyorum. Zira, ben bu oyunu oynarken kendim de bir DM olarak, DM’lerin ne kadar insaflı olduğunu öğrendim. Bilgisayar gerçekten acımıyor, vurdukça vuruyor. Ha bu arada, Temple of Elemental Evil’ın bir de Circle of Eight adında eklentisi mevcut. Oyuna bunu eklemenizi de tavsiye ederim.

templeElemental

En ince ayrıntısına kadar, her hareket düşünülmüş.

Tabi yukarıda bahsini ettiğim oyunlar eski oyunlar, hatta daha eskiye gidip; “Ben direk dos ekranıyla muhattap olayım, yazıdan başka bir şey olmasın derseniz Pool of Radiance, Champions of Kyrnn ve Eye of the Beholder’a göz atabilirsiniz. Daha yeni bir şeyler isterseniz de;

Forgotten Realms: Demon Stone’u tercih edebilirsiniz. Yine Forgotten Realms’ta geçen bu oyunun senaryosu ise ünlü yazar R.A. Salvatore’ye ait. Üç farklı karakter seçimi ile kısıtlanmış bir oyun olsa da, biraz aksiyon isteyenler için ideal bir seçenek.

Bunun yanı sıra, söz konusu Eberron olunca, RTS türünde olup, pek fazla RPG unsurları barındırmasa da, Eberron diyarına ait çeşitli öğeleri bulabileceğiniz D&D: Dragonshard’ı tavsiye ederim. Her ne kadar RTS olsa da, içerisinde barınan birimler ve yapılar fazlasıyla ilginizi çekecektir eminim.

Dizimizin bir sonraki yazısında bir başka rol yapma oyununu ile ilgili eserleri gözden geçireceğiz. Sizlerin, özellikle görmek istediğiniz bir RYO varsa eğer, lütfen yorumlarda belirtin.

Bu yazı, "Rol Yapma Oyunlarınıza İlham Olabilecek Eserler" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Benzer Yazılar

Yorumlar