Rol Yapma Oyunlarınıza İlham Olabilecek Eserler – Changeling the Dreaming
Bir önceki yazıda White Wolf’un, World of Darkness külliyatı içerisinde en çok oynanan oyunu olan Vampire the Masquerade için ilham kaynağı olabilecek eserleri sizlere açıklamıştık. Yazı dizimizin üçüncü bölümünde de gene White Wolf’un World of Darkness külliyatına ait bir başka oyun için ilham olabilecek eserleri vereceğiz: Changeling the Dreaming. Ancak şunu söylemekte fayda var; Changeling the Dreaming (CtD) yakın geçmişe kadar White Wolf’un en az oynanan oyunlarından birisiydi ve belki de en az oynanan oyunuydu. Bunun sebebi CtD’nin kötü bir sistem olmasından kaynaklı olmadığını da belirteyim. Genellikle rol yapma oyuncuları CtD için biraz fazla banal kalıyorlar.
Not: Okurken dinleyiniz.
Sırf bu sebepten dolayı, çok kısa da olsa Changeling the Dreaming hakkında bahsetmek istiyorum:
CtD ülkemizde oynatılanın aksine, World of Darkness içerisinde olduğundan içinde korku, gotik ögeleri barındırması gereken bir oyun. Ancak Changeling’ler geçmişin perileri olduğu için, bu algı maalesef “Diş perisi mi lololo”ya kadar gidiyor. Gitmesin, götürmeyelim arkadaşlar. Oyunun bahsettiği peri ile ilk duyuşta algıladığımız periler arasında farklar var. Periler sadece çok güzel, ortama iyilik saçan, şarkılar söyleyen şeker varlıklar değiller. Olabilirler ama sadece bir basmakalıp içerisinde değiller. Örneğin; hepimizin karabasan olarak bildiği (uyku felci diyen banalleri hissediyor gibiyim.) varlık CtD içerisinde bir peri soyu olan Sluagh’lardır veya Pan, Dionysos da bir peri soyu olan Satyr’lerdir.
Evet Changeling the Dreaming aslında bakarsanız mitoloji ile harmanlanmış bir “urban fantasy”dir. Oyunu açıklamayı daha fazla uzatmayacağım, eğer olur da merak ederseniz buradan sistem kural kitabını satın alıp okuyabilirsiniz. Ancak kasım ayına kadar idare ederseniz 20. yıl özel edisyonu da piyasaya sürülecek ve ikinci edisyondan daha ayrıntılı bir kitap olacağı da kesin.
Kitaplar
Changeling the Dreaming olunca çeşitli mitoloji kitapları oyunlarınızda sizlere ilham olacaktır. Bir mitoloji hikayesini geliştirerek, günümüze uyarlayarak oyuncularınıza sunabilirsiniz. Bunun için kitaplara da ihtiyacınız yok, internette güzel bir araştırma sizleri güzel hikayelere uğraştıracaktır. Kitap önerisi olarak sıralamak gerekirse:
- Neil Gaiman’dan Yokyer
- Neil Gaiman’dan Coraline
- Hiromi Goto’dan Yarım Dünya
- Susanna Clarke’den Jonathan Strange ve Bay Norrel
Yokyer, sunduğu mekan, karakterler ile CtD için büyük ilham kaynağı sağlıyor. Okudukça aklınıza senaryolar, mekanlar, sahneler gelecektir. Caroline ise karakter bazlı düşündüğümüzde güzel NPC’ler yaratmanıza faydalı olacaktır. Yarım Dünya ise okuyup çok sevdiğim bir roman. Miyazaki filmlerini andıran edasıyla karakterin gittiği öteki alem, CtD’de var olan Dreaming alemi ile çok benzerlik gösteriyor. Dreaming’in karanlık yönlerini görmek için birebirdir.
Jonathan Strange ve Bay Norrel ise gerek sunduğu alt metinler gerek verdiği mesajlarla iddia ediyorum CtD’ye en yakın kitap diyebilirim. CtD’de ve mitolojide bahsi geçen Unseelie perilere en güzel örneği bizlere sunuyor. Ayrıca kitap Changeling’lerin takıldığı bir Freehold’mu yoksa Dreaming’mi olduğunu hala kestiremediğim bir alemde de geçiyor. Sizlere önerebileceğim en iyi kitaptır Jonathan Strange ve Bay Norrel.
Şimdi biraz tepki toplayabilecek bir noktaya geleceğim, Lovecraft’ın oluşturduğu daha sonra başka kişiler tarafından devam edilen herhangi bir Cthulhu Mitos’una ait öyküler, romanlar da CtD’ye büyük bir ilham kaynağı olabilir. Çünkü Cthulhu’yu veya diğer yaratıkları CtD’de hayali yaratıklar (hayali dediğime bakmayın gerçekte varlar) olarak geçen “chimera” olarak kabul edersek CtD içerisine koyabiliriz.