Rol Yapma Oyunlarınıza İlham Olabilecek Eserler – Mutants & Masterminds

Açıkçası bu yazının oldukça dar bir kitleye hitap ettiğinin farkındayım. Şöyle ki; okuyucu hem rol yapma oyunlarıyla ilgili olacak, hem oyun yöneticisi olacak, hem de süper kahraman türünü oyununa taşımayı tercih edecek… Üstüne üstlük, mümkünse sistem olarak da Mutants & Masterminds seçmiş olsa hiç de fena olmazdı hani! Zor tabi… Ancak bunun siteye yazmış olduğum 100’üncü yazı olması sebebiyle biraz şansımı zorlamak istiyorum. Şimdi, kitleyi genişletmek umuduyla aşamalar halinde yönlendirmeye çalışayım:

Öncelikle; oldu da kendinizi bu yazıyı okurken bulduğunuz halde “Rol yapma oyunu nedir?” seviyesinde olduğunuzu fark ettiyseniz hiç dert etmeyin! Sizi hemen yazarlarımızdan Alp Bilgin‘in kaleme aldığı, başlangıç seviyesindeki oyuncu adaylarını hedefleyen ve yedi bölümden oluşan şu yazı dizimize alalım:

Rol Yapma Oyunları Hakkında

Eğer ki rol yapma oyunları hakkında deneyim sahibiyseniz ya da hiç bilginiz olmadığı halde bir mucize eseri az önce paylaştığım yazı dizisini okuyup daha fazlası için bu yazıya geri döndüyseniz, sonraki aşamaya geçebiliriz… Daha önce Dungeons & Dragons gibi fantezi türü oyunlar oynamış, ancak hiç süper kahraman türünde rol yapma oyunu oynamadıysanız bu konuda da yol gösterebilirim. Hem oyuncu, hem de oyun yöneticilerini hedefleyen bizzat kaleme aldığım dört bölümlük yazı dizisi, bu konuda aklınıza gelebilecek soruların çoğuna yanıt verecektir:

Rol Yapma Oyunlarında Süper Kahramanlar

Tebrikler! Bu aşamaya kadar geldiyseniz yazıya gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz. Zira her ne kadar yazının başlığı Mutants & Masterminds adlı sistemi işaret ediyor olsa da, size önereceğim eserler süper kahraman türünde herhangi bir sistem kullanırken rahatlıkla referans olacaktır. Tam da bu noktada sitemizdeki Mutants & Masterminds tanıtımlarını da buraya bırakayım da eksik kalmasın:

Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Mutants & Masterminds: Third Edition

Hala burada mısınız? Pekala… Elbette süper kahraman türü bir rol yapma oyununda referans olarak kullanacağınız başlıca kaynak türü çizgi romanlar olmalı. Ancak malumunuz, hem televizyon hem de sinemada süper kahramanların çok popüler olduğu bir dönemdeyiz. Açıkçası çizgi roman okuma alışkanlığı olmayan bir oyun yöneticisi bile rahatlıkla referans olarak bu yapımları kullanarak keyifli bir süper kahraman türü rol yapma oyunu oynatabilir. Dolayısıyla bu yazıda kör göze parmak misali süper kahraman temalı çizgi roman, dizi ya da filmlerden bahsetmek olmaz. Daha çok oyun yöneticisi olarak hazırlayacağınız hikayelerde ufkunuzu açacak ve yeni fikirler verecek türden, apaçık süper kahraman hikayesi olmayan eserlerden bahsedeceğim:

Kitap

Anlatım ve tasvirler detaylıca işlenmiş olduğundan kitaplar konu hakkındaki en önemli referans kaynağınız bence. Bu bölümde aklıma ilk gelen üç eserden bahsedeceğim:

Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children)

Tim Burton’ın çektiği aynı adlı film sayesinde gündeme gelen seri, “Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları”, “Gölge Şehir” ve “Ruhlar Kütüphanesi” adlı üç romandan oluşuyor. Hikaye, insanüstü güçlerle doğan çocukların kendilerini dış dünyadan gelen kötülüklerden gerçekten yaratıcı bir şekilde soyutlamalarını konu ediyor. Yazar Ransom Riggs’in ilk yazarlık deneyimi olan romanların edebi dilini teknik anlamda çok başarılı bulmasam da, yarattığı hikaye evrenini oldukça beğeniyorum.

Bu seride X-Men’den aşina olduğumuz mutant konseptinin nasıl bambaşka bir evrene uyarlanabildiğini ve sırıtmadığını gözlemleyebilirsiniz. Hatta biraz daha derine inerek mutant (ya da bu romanlarda geçtiği şekliyle “peculiar”) fikrinin aslında gerçek dünyadaki azınlıkları temsil ettiğini fark edebilir, bu temayı öğelerine ayırarak oyun senaryolarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca çocukların sahip oldukları güçlerin dezavantajları da oyun için karakter yaratırken ufkunuzu açacaktır.

Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları

Seri hakkında daha fazla bilgi istiyorsanız, sizi sitemizde İthaki Yayınları tarafından dilimize çevrilen romanlar ve Tim Burton imzalı film hakkındaki inceleme yazılarımıza alalım:

Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları Hakkında Yazılar

Karanlık Zihinler (Darkest Minds)

Parodi yayınları tarafından dilimize çevrilen seri, “Karanlık Zihinler”, “Buz Kapanı”, “Ateş Çemberi” ve “Karanlığın İçinden” adlı dört romandan oluşuyor. Genç yazar Alexandra Bracken’in kaleme aldığı seri, bir salgının çocuk yaştaki hastalarda insanüstü yetenekler geliştirmesi sonucu devlet tarafından rehabilitasyon merkezlerinde alıkonmalarını konu alıyor. Açıkçası kitapların anlatım dilini sıkıcı buluyorum, ancak hikaye evrenindeki fikirler bence çok güzel.

İnsanüstü güçlerin salgın olarak yayılıyor olması ilginç bir fikir. Bunun yanında devletin konuya müdahale ediş şekli de olabildiğince gerçekçi. Bunlar oyunlarınıza uyarlanabilecek türden fikirler.

Serinin ilk üç kitabı hakkında yazarlarımızın kaleme aldığı tanıtım yazılarından daha geniş bilgi edinebilirsiniz:

Karanlık Zihinler Serisi

Vahşi Kartlar (Wild Cards)

Her ne kadar George R.R. Martin günümüzde Game of Thrones adlı dizi sonrası dünya çapında ünlenen A Song of Ice and Fire adlı serisiyle ismini duyurmuş olsa da, kariyerinde bu başarıdan çok daha fazlası var. Martin, A Song of Ice and Fire’ın ilk kitabı olan Game of Thrones’u kaleme almadan 9 yıl önce, 1987’de gerçekten büyük bir serinin ortaya çıkmasında editör olarak önemli bir rol oynamıştı: Wild Cards. İkinci Dünya Savaşı sonrasında uzaylı bir virüsün New York’ta atmosfere yayılması ve nüfusun yüzde 90’ını öldürmesi, kalanını ise değişime uğratmasını konu alıyor.

Süper güçlerin kaynağı olarak ölümcül bir virüsün gösterilmesi güzel fikir. Ayrıca hikayede değişime uğrayanların sahip oldukları insanüstü güçlerin hayatlarını zorlaştırması ve bu insanların topluma entegre olması detaylıca işleniyor.

Wild Cards’ın bu yazıda bulunmasının bomba bir tarafı daha var: Mutants & Masterminds: Second Edition için uyarlanmış resmi bir Wild Cards Campaign Setting var! Her ne kadar Mutants & Masterminds’ın güncel olan üçüncü sürümüne tam uyumlu olmasa da yine de oldukça iş göreceği konusunda garanti veriyorum. Şimdilerde basılı versiyonunu bulmak çok güç, ancak PDF formatında az önce verdiğim bağlantıdan kolaylıkla edinebilirsiniz. Ayrıca serinin televizyona uyarlanmasıyla ilgili bir takım dedikodular da kulağıma çalınmadı değil!

Wild Cards serisi, şimdiye farklı yazarların kaleme aldığı kısa hikayelerden oluşan ve George R.R. Martin tarafından editörlüğü yapılan tam 23 toplama romandan ibaret. Gerçekten devasa bir hikaye evreninden bahsediyoruz. Bunlardan şimdilik “Vahşi Kartlar” ve “Yüksek Aslar” adlı ilk ikisi Epsilon Yayınları tarafından dilimize çevrildi. Bu iki kitapla ilgili sitemizde bir tanıtım yazımız mevcut. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim:

Vahşi Kartlar Serisi – George R. R. Martin’e Doyamayanlara
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunlarınıza İlham Olabilecek Eserler" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar