Rol Yapma Oyunu Aksesuarları

Bir masaüstü Rol Yapma Oyunu oynamak için kural kitabı, kağıt kalem ve bir zar seti dışında başka bir şeye ihtiyacınız yok. Ama oyuncularınızın dikkatini oyun üzerinde tutmak, oynadıkları oyunun bir parçası gibi hissetmelerine yardımcı olmak ve oyunu hızlandırmak için kullanabileceğiniz pek çok aksesuar var. Bu yazıda masaüstünüzü zenginleştirmek için kullanabileceğiniz rol yapma oyunu aksesuarları’ndan bahsedeceğim.

1- Harita/Battlemat

D&D gibi taktiksel dövüşlerin oyunun odak noktası olduğu bir oyun oynuyorsanız, oyuncuların pozisyonlarını gösteren ve savaş alanını zihninde daha kolay canlandırmasını sağlayacak bir harita, en az bir zar seti kadar gereklidir. Bir haritanın ya da görsel bir savaş alanının ilk önemli faydası dövüşü hızlandırmasıdır. Örneğin karelere bölünmüş bir harita “Ben iblisi daha yakında zannetmiştim, beyaz kıyafetli adamı ben de görebiliyor muyum, BEN PATLAMANIN ALANI İÇİNDE DEĞİLİM GERİDE DURUYORDUM!!!” gibi tartışmaları azaltır. Bırakın oyuncularınız “bu tur yetişir miyim” diye soracağına kendileri haritadan görsün ve yapacaklarını ona göre planlasınlar. Kaldı ki en azından dövüşler için harita, grid vb. bir görsel yardım olmadan, D&D/Pathfinder gibi oyunları oynamanın pek de bir anlamı yok.

Haritaları sadece dövüşler için düşünmeyin. Eğer açık dünyalı bir oyun oynatıyorsanız, oyunun geçtiği şehrin ya da dünyanın haritası oyuna ayrı bir tat katacaktır. Şu sıralar devam ettiğim kendi oyunumda, her ne kadar açık dünyalı bir oyun olmasa da, yolculuk yaptıkları bölgenin haritasını vererek oyuncularımın dünyanın farkına varmasını sağlayabildim. Değişime pek de açık olmayan rotalarında bile planlar yaparak oyuna bir şeyler katmaları güzeldi.

asdasd

Bir convention için yaptığım büyük bir ordu kampı haritası…

Savaş alanı ve haritaları hazırlamak için, ne kadar etkileyici olmasını istediğinize göre seçebileceğiniz pek çok alternatif yöntem var. Benim en çok başvurduğum ve en kolay yöntem haritaları renkli olarak yazdırmak. Drivethrurpg vb. sitelerde ya da tercih ettiğiniz sistemin hazır maceralarında bastırmaya hazır pek çok harita bulmanız mümkün. Bunun dışında sadece boş karelerden oluşan ve üzeri yazılıp silinebilen battle-mat’ler ya da kullandıktan sonra atabileceğiniz kağıtlar işinizi görecektir. (İlki için Paizo Basic Flip-Mat, ikincisi için Gaming Paper‘a göz atabilirsiniz.) Bu mat’lerin, üzerinde renkli haritalar olan versiyonları da var ama sürekli kullanılamadığı için biraz pahalıya kaçıyor. Belki convention’larda oynattığınız favori senaryonuz için düşünülebilir.

3 boyutlu araziler, görsel bir savaş alanı için kullanabileceğiniz en maliyetli yöntemdir. Bu yüzden oyunun bütün sahneleri için böyle bir şey hazırlamak/satın almak pek de mantıklı değil. Hikayenin çözümlendiği final sahneleri ve yine convention’lar için düşünülebilir. Tabi 3 boyutlu bir arazinin oyununuza katacağı heyecan ise ölçülemez, oyuncularınıza yıllarca unutamayacakları bir oyun tecrübesi yaşatır.

asdasd

Rivayet edilir ki böyle bir 3 boyutlu zindanda oyuncularınızı ömür boyu oyalayabilirsiniz.

3 boyutlu araziler için bina, ağaç, araç vb. şeyleri ayrı ayrı ya da set halinde satın alabileceğiniz gibi, birleştirip kullanabileceğiniz plastik parçalar da satılıyor. Bunun dışında yazdırdıktan sonra katlayıp yapıştırarak hazırlayabileceğiniz 3 boyutlu karton/kağıt binalar ve internetten indirebileceğiniz karton maket planları bulmak çok kolay.

Son olarak not düşmekte fayda var ki, oynattığınız oyuna göre battle-mat ya da harita kullanmak istemeyeceğiniz durumlar olabilir. Bir masa üzerinde en çok yer kaplayan şey neyse, oyuncuların dikkati en çok onda olacaktır ve oyunun odak noktası da o olacaktır. Örneğin “Call of Cthulhu” gibi korku temalı bir oyun oynatıyorsanız, dövüşleri basitçe kağıt üzerine çizerek göstermek isteyebilirsiniz. Böyle oyunlarda battle-mat üzerinde karakterinizin minyatürünün tam olarak nerede durduğunun, canavarla arasında kaç feet mesafe olduğunun çok da önemi yoktur. (Zaten Call of Cthulhu oynuyorsanız niye dövüşüyorsunuz ki?)

asasdasd

3 boyutlu haritaların vereceği atmosfer oyuncularınız için unutulmaz bir tecrübe olacaktır.

2- Minyatür

Yukarıda taktiksel dövüş haritaları için saydığımız bütün iyi özellikleri minyatürler için de sayabiliriz. Bunun dışında minyatürler, oyuncunun karakterle özdeşleşmesine ve kendisini karakterine daha yakın hissetmesine yardımcı olacaktır. Minyatürler, özellikle de fantastik ve bilim-kurgu minyatürler, oyun yöneticisinin detaylı tasviri olmadan da oyuncuların hayal gücünü canlandıracaktır. Karşılaştığı ejderha minyatürüne bakan bir oyuncu en azından karşısındaki yaratığın ihtişamını daha iyi algılayabilecektir.

Farklı boyutlardaki ejderha minyatürleri...

Farklı boyutlardaki ejderha minyatürleri…

Oynadığınız oyun sistemine göre, minyatür bulmak genellikle çok da zor değil. Bunun için internette kısa bir arama yapmanız yeterli. Eğer oyuncularınız karakterine uyan bir minyatür bulamazsa var olan benzeri bir minyatürün parçalarını değiştirerek ve boyayarak daha iyi sonuçlar elde edebilir ama bu konuda fazla yardımcı olamayacağım. Belki bu sitenin savaş oyunları bölümünde minyatürleri modifiye etmeye yönelik daha çok bilgi bulabilirsiniz.

İki boyutlu plastik minyatürler... Aynı şekilde evde kağıt/karton minyatürler yapabilirsiniz.

İki boyutlu plastik minyatürler…

Taşıma zorluğu, maliyet, kullanışlılık vb. nedenlerden dolayı minyatürlere alternatif bir çözüm arıyorsanız karakterlerin resimlerini bastığınız küçük yuvarlak kartonlar, markalar, poker çipleri ve hatta sayı çubukları bile kullanabilirsiniz. Hem bu sayede görsellikten vazgeçerek savaş alanının daha kolay okunmasını sağlayabilirsiniz. Benim bu iş için kullandığım küçük altılık zarlarım var, oyuncuları bir iki diye numaralandırarak zarların üst yüzündeki sayılara göre haritaya yerleştiriyorum. İki boyutlu ve tabanından ayrılarak kolayca taşınabilen şeffaf plastik ya da karton maketler satan firmalar da var. Eğer evde yazıcınız ve yeterince zamanınız varsa bunları kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Yorumlar