Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Aberrant: d20 Edition

Aberrant, 1999 yılında günümüzün en başarılı rol yapma oyunu yayıncılarından biri olan “White Wolf Game Studio” tarafından modifiye edilmiş “Storyteller System” kullanan sıra dışı bir süper kahraman evrenidir. “Bir süper kahraman sistemi daha mı? İMDAAT!” demeden önce “Trinity” evreni hakkında bir şeyler okumayı beklemenizi tavsiye ediyorum. Zira diğer süper kahraman rol yapma oyunlarına göre dramatik farkları var.

Trinity Evreni Hakkında

Trinity evreni toplamda üç farklı kitaptan oluşmakta. Her biri söz konusu evrenin farklı bir döneminde oynanabilecek hikayeler sunuyor. Serinin ilk kitabı; 1997 yılında piyasaya sürülen “Trinity” adlı rol yapma oyunuydu. Trinity, süper kahraman tarzından klasik bilim kurguya, “space opera” adı verilen uzay pembe dizilerinden pulp tarzı uzay hikayelerine kadar geniş bir yelpazede hikayeler sunan, dikkate değer bir rol yapma oyunuydu. Trinity’nin çıkışının ardından 1999’da piyasaya sürülen “Aberrant”, aynı evrenin 2000’li yıllarını konu alırken, 2001 yılında piyasaya sürülen “Adventure!” ise yine Trinity evreninin 1920’li yıllarını konu alan Indiana Jones tadında pulp hikayelere odaklanır.

Orijinal versiyonları korku oyunları üstadı White Wolf Game Studio’nun ünlü Storyteller System’ını kullanan bu üç kardeş kitabın yayın hayatları satış azlığı sebebiyle 2002 yılında askıya alınmış, 2004 yılında ise d20 OGL kullanan yenilenmiş versiyonları piyasaya sürülmüştür.

Galatea faciası

Aberrant, Trinity evreninin günümüze en yakın dönemlerini masaya yatırır. Oyun içi önerilen başlangıç tarihi 2008’dir. Tarihçeye göre 1998 yılında dünya yörüngesindeki “Galatea” Uzay İstasyonu infilak eder ve akabinde tüm gezegen ciddi miktarda radyoaktif serpintiye maruz kalır. Kısa süre sonra da “nova” adı verilen süper güçlü insanlar ortaya çıkmaya başlar. 229 sayfalık ana kural kitabının tam 98 sayfası Trinity evreninin bu dönemini detaylı olarak anlatan ilginç bir bölüme sahip. “İlginç” derken ciddiyim!

Tarihçe ve mevcut durumu anlatan bu ilk bölüm, sanki konuyla ilgili geniş bir veri bankasından dönemi araştırıyormuşsunuz izlenimi veren bir arayüz tasarımıyla verilmiş. Yer yer çizgi roman tarzı sayfalar, medya arşivleri, fanzinler, röportajlar, bazı gizli dosyalar ve tutanaklar anlatımı gerçekten çok “ilginç” bir hale getirmiş. Şimdilerde Catalyst Game Labs’ın Shadowrun, Cthulhutech ve Eclipse Phase gibi bilimkurgu tarzı rol yapma oyunu kitaplarında kullandığı tekniğin ilk versiyonlarından biri sayılabilir bu kitap. Okuyucuyu sıkmadan keyifli bir okuma deneyimi sağladığını belirtmeden geçmek çok büyük haksızlık olur.

İnsanüstü Güçler

Trinity evrenindeki novaların insanüstü güçleri, atomik seviyede 4 farklı kuantum enerjisini kontrol edebilmeleri sayesinde açığa çıkabiliyor. Elbette bizim dünyamızda olduğu gibi Trinity evreninde de kuantum mekanikleri sıradan insanların anlayışının bir hayli ötesinde. Bu sebeple karakterlerin güç limitleri genelde bilinçaltı yetenekleri ya da güçlerini kontrol etmek için takip ettikleri “foci” adı verilen odaklanma yollarıyla sınırlı oluyor. Örneğin; “Antheus” adı verilen tabiat güçlerine odaklanmış bir nova, ağaçlar arasında ışınlanabiliyor ve bitki ve hayvan türlerini etkileyebiliyor.

Aberrant’ın en can alıcı farklarından biri; güç kullanımının “bedava” olmaması. Evrenin kuantum örgüsüne pervasızca dokunan novaların vücutlarından geçen muazzam miktarda enerji “taint” adı verilen bir takım fiziksel ve zihinsel bozulmalara yol açıyor. Bu noktada “taint” seçenekleri; novanın karnından çıkan bir dokungaç, akli dengesizlikler, derinin deforme olması, megaloman eğilimler gibi oldukça geniş bir yelpazeye yayılmış. Bu yaklaşım, her ne kadar oyun şu anda bir d20 OGL sistemi olarak piyasaya sürülmüş olsa da, kökeninde WoD’un zengin gri tonlarını barındırdığı için klasik “kahramanlar kötü adamlara karşı!” yaklaşımına sahip süper kahramanlara göre bizlere farklı şeyler sunuyor.

Organizasyonlar

Trinity evreninde yer alan bir takım önemli organizasyonlara şöyle bir baktığımızda göze ilk çarpanlar:

  • İnsanlar ve novaların daha iyi bir gelecek inşa etmeleri için Birleşmiş Milletler’in (UN) kurduğu “Project Utopia”,
  • Bir grup radikal novanın kurduğu, kendilerinin evrimin daha üst bir noktası olduğuna ve novaların biyolojik olarak insanlardan üstün olduğu için onların kurallarına uymamayı kendilerine felsefe edinmiş “Teragen”,
  • Project Utopia’nın bir takım kirli çamaşırlarını ortaya çıkarmaya çalışan “The Aberrants” adlı küçük bir nova grubu,
  • “The Directive” adlı verilen Rusya, ABD, Japonya, Almanya ve İngiltere tarafından kurulmuş bir haber alma örgütü.

Elbette bunların dışında bir çok küçük organizasyon da faaliyet göstermekte. Oyuncular genellikle bu irili ufaklı organizasyonlardan birine mensup olarak oyuna başlıyorlar. Genelde oyun yöneticilerinin klasik süper kahraman hikayelerine alternatif olarak entrikalarla dolu hikayeler tercih etmesi gerekiyor bu noktada.

Oyun Mekanikleri

Biraz sistemi inceleyecek olursak d20 OGL’den aşina olduğumuz “class”, “skill” ve “feat” gibi pek çok tanıdık terimle karşılaşıyoruz. Fakat “alignment” ve “race” gibi diğer d20 öğeleri Aberrrant’ta direk kullanılmamış. Ayrıca “armor class” ve “saving throw” gibi bazı oyun mekanikleri orijinal d20’den biraz daha farklı.

Oyuncular “Entertainer”, “Investigator”, “Scholar”, “Scoundrel” ve “Warrior” sınıflarından birini seçerek karakterlerini ilk seviye için hazırlıyorlar. Klasik d20 usülü her sınıfın belirlenmiş “skill”leri ve seviyelerine göre alabilecekleri “feat”leri mevcut. Bu temel sınıflar en çok 10 seviyeye kadar yükseltilebiliyor. Sonrasında ön şartları tamamlayıp “prestige class” alarak karakter gelişimine devam ediliyor. Kural kitabındaki prestige class seçenekleri ise “Crusader”, “Disciple”, “Gladiator”, “Inventor”, “Mercenary”, “Spy” ve “Vigilante” olarak yedi adet.

Kuantum güçlerine ise karakter seviyesine göre belli sayıda sahip olunabiliyor. Her gücün kapladığı bir slot sayısı var. Karakter seviye yükseldikçe oyuncu sahip olduğu slotlara yeni güçler yerleştirebiliyor. Güçlerin seviyeleri, hazırlanış süreleri, efektleri vesaire tamamen d20 büyü formatında. Toplamda 3 seviye kuantum güç seçeneği mevcut.

Son Sözler

Genel olarak bakacak olursak Aberrant’ın klasik süper kahraman oyunları arasında özel bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Pek çok rol yapma oyunu takipçisi tarafından deyim yerindeyse “common language” özelliği taşıyan d20 sistemi kullanıyor olması ise d20’ye aşina bir partinin oyuna hızlı bir şekilde adapte olabilmesini sağlayan hoş bir avantaj. Elbette Aberrant’ın dahil olduğu Trinity evreninin “Adventure!” ve “Trinity” adlı kardeş kitaplarını da kullanarak oyunları renklendirmek oyun yöneticilerinin elinde.

Künye
Tasarımcı: R.Hatch, A.Bates, K.Clif fe, G.Fountain, S.M.Johnson, C.McDonough, E.Skemp, M.Tinney, R.Thomas, S.Wieck, F.Yelk
Yayıncı Kuruluş: White Wolf Game Studio
Sistem: d20 OGL
Çıkış Tarihi: 1999 (Storyteller), 2004 (d20)
Tür: Süper Kahraman
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar