Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Amber Diceless Role-Playing
Tabi hepsi önemli olsa da, farkı yaratacak en mühim nitelik psyche değeri diyebiliriz. Bu nitelikteki yüksek değerler, telepatik yeteneklere, diğerlerini hipnotize etme, hatta zihinsel olarak emrine almaya kadar gidebiliyor.
Ayrıca Amber Diceless Role-Playing’de sahip olacağınız güçler de mevcut. Bunlar da Pattern (Desen’i yürüme, yani gölgeler arası seyahat edebilme ve gerçekliği şekillendirme), Logrus (gölgeler arasından bir şeyler gönderme ve geri alma), Shape-shifting (şekil ve niteliklerini değiştirebilme), Trump (Trump olarak bilenen zihinsel iletişim ve seyahat sağlayabilen kraliyet tarot kartlarının yaratımı) ve Magic şeklindedir. Magic de kendi içinde Power Words (hızlı ve küçük etkiler sağlama), Sorcery (hazırlanma gerektiren detaylı ritüeller) ve Conjuration (küçük nesneler yaratma) olarak ayrılıyor. Doğal olarak bunların daha ileri seviyeleri de mevcut.
Bunların dışında oyunda artifact’ler, şahsi eşyalar ve hatta şahsi gölge diyarlarınız olabiliyor. Hatta bunlara da puan harcayarak kendi iradeleri, güçleri olmalarını bile sağlayabilirsiniz.
Oyunda, herhangi bir çatışma yaşamanız durumunda, yüksek niteliğe sahip olan karakter kazanıyor. Aradaki fark ise bu kaybın ya da kazancın büyülüğünü belirliyor. Şöyle açıklayalım: Serileri okuyanların bilebileceği gibi; Benedict hemen hemen her alanda (özellikle de savaş alanında açık ara) diğerlerinden iyidir. Tek kolu yokken bile kılıç müsabakasında karşılaştığı, normalde korkak biri olmayan Corwin ondan aşırı derecede çekinmektedir. Benzer durum başroldeki Corwin ve Erik arasında da görünmektedir. Daha yüksek pscyhe sahibi olan Erik, bir seferinde Corwin’i hipnotize eder ve sonradan onu hapsedip, gözlerini kör ederek bir zindana attırır. Farklı bir örnek olarak, Gerard belki Benedict hariç kardeşlerin tamamını silahsız dövüşte alt edecek kadar ezici bir fiziksel güce sahiptir. Tabi burada bu farkların sonuçları belirlenirken adil olmak gerekiyor. Hele ki aradaki fark küçükse kaybeden karakterlere kaçma ya da başka hamle yapma şansı verilmesi bekleniyor.
Görüldüğü gibi oyunun, katılımcılara sunduğu en önemli fark, Amber ve gölge diyarlarda seyahat etme şansıdır. Zarsız olan sistemi, rakamlarınızın pasif olarak sonuca doğrudan etki etmesini sağlıyor. Bu yüzden oynanışı diğer pek çok sisteme göre çok basit olsa da oyunun atmosferini ve özünü anlamak, hele ki daha genç yaş grubuna zor gelebilir. Tabi söylemeye lüzum yok, serilerin tamamını okumuş ve hem karakterlere hem de diyarlara oldukça hakim bir oyun yöneticisi gerekiyor. Deneyimli bir yöneticiyle birlikte, gerçekten farklı bir deneyim yaşamanız kaçınılmaz oluyor. Ancak zarları, hesapları, kesinlik isteyen sonuçları ve stratejileri sevenlere göre bir oyun da değil.
Özetlemek gerekirse; Amber Diceless Role-Playing için yeni ve değişik bir sistemden çok, var olan ve sevilen bir dünyada fazla detaya girmeden oyun oynamak isteyenler için düzenlenmiş bir setting denilebilir. Bu yüzden zarsız sistemi pasif olarak her şeyi karşılaştırmalı bir şekilde önünüze seriyor ve sistemle ilgili oyun yöneticisine kalan tek şey, aradaki farka göre sonucu adil bir biçimde belirlemek oluyor. Yani tüm rakamlar, esasında hangi alanda daha iyi ya da daha kötü olduğunuzu gösteren birer tablodan ibaret. Geri kalan her şey oyun yöneticisinin kararına göre şekilleniyor.
Kuzenlerinizle beraber az gelişmiş bir dünyada tanrıcılık oynayabilir, abileriniz ya da amcalarınıza karşı Amber’de taht kavgaları verebilir ya da gölge diyarlar arasında sınırsızca seyahat edebilirsiniz. Unutmadan, gittiğiniz diyarlarda kendi gölgenizle karşılaşırsanız her türlü duruma karşı hazırlıklı olmayı unutmayın!
Künye | |
---|---|
Tasarımcı: | Erick Wujcik |
Yayıncı Kuruluş: | Guardians of Order |
Sistem: | Kendine Özgü (zarsız) |
Çıkış Tarihi: | 1991 |
Tür: | Fantezi |