Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Castle Falkenstein

Büyü sistemi için ayrı bir iskambil kartı destesi kullanılır, büyüler tek tek araştırılmalı ve büyünün özelliklerine göre hangi kart grubuna bağlı olduğu belirlenmelidir. Aynı zamanda büyünün parametrelerine göre gücün enerji bedeli de belirlenir. Büyücü büyü yapma niyetini belirttikten sonra oyun içinde konsantre olduğu her iki dakika için büyü destesinden bir kart çeker. Amaç büyünün ait olduğu gruptan kartların sayı değerleriyle büyünün enerji bedeline ulaşmaktır. Diğer kartlar oyuncunun isteğine göre destenin altına konulabilir ya da diğer denemelerde olduğu gibi sadece bir enerji değeri için kullanılabilir.

Büyü için başka gruplardan kartlar kullanmanın sakıncaları da vardır, çünkü bu kartlar aynı zamanda büyünün istenmeyen sonuçlar doğurmasını temsil eder. İlizyon büyüsü için kullanılan kupa kartları büyücünün duygusal dengesini bozabilir ya da aynı büyü için kullanılan karo kartları illüzyonun gerçeğe dönüşmesine neden olabilir. Eğer büyü yapılırken joker çekilirse büyü o anda patlar ve patlamanın etkileri tamamen oyun yöneticisinin hayal gücüne bırakılmıştır .

Maceracı, Casus, Anarşist, Kötü Kadın, Deli Dahi, Dedektif, Kaşif, Centilmen Hırsız gibi 18. ve 19. yüzyıl popüler edebiyatının en sevilen karakter tipleri Castle Falkenstein oyunlarına uygundur. Sherlock Holmes, Kaptan Nemo, Arsène Lupin, Lucifer Box, Profesör Moriarty, Monte Cristo Kontu, D’Artagnan gibi popüler karakterler veya benzerleri Yeni Avrupa’da her an karşınıza çıkabilir .

castle-falkenstein-2

Karakter kaydı tutma, küçük not defterlerinde karakterin günlüğü tutarak sağlanır, karakter gelişimi tamamen oyun yöneticisinin inisiyatifindedir, arada günlüklerin okunması ve sık kullanıldığı görülen özelliklerin geliştirilmesi esastır. Karakterlerin sadece sayı yığını olmaması için kural kitabı içinde her türlü olanak ve fikir sağlanmıştır. Geleneksel ‘stat’ – ‘skill’ ayrımı yoktur, karakterlerin matematiksel özellikleri ‘skill’ ve ‘stat’ arası çok genel skill’lerle belirlenir .

Castle Falkenstein, oyun kurallarının olabildiğince genel ve matematiksel olmasına uğraşıldığı bir endüstride, belli bir edebi türe yönelik olarak çok dikkatle hazırlanmıştır. Oyuncuların meta konuşurken bile karakterden çıkmaması önerilir. Öyle ki kural kitabı, dünyamızdan Yeni Avrupa’ya geçen bir insan için seyahat rehberi olarak yazılmıştır, roleplay dahilinde açıklanamayacak kadar meta olan bilgiler dahi “Bak bu dünyadaki insanlara RYO öğrettim, böyle oynuyoruz.” bahanesiyle kitabın hikayesine katılmıştır. Bu haliyle de oyun masaüstü rol yapma oyunundan çok, masaüstü LARP’a benzer. Oyunun sonsuz geyik potansiyeli ve mekanikten bunalmış insanlara çok iyi gelen çoğunlukla “Oyun yöneticisinin dediği olur” eğilimine sahip kurallarıyla çoğu alternatif oyundan daha özgündür.

Herkesin oyun oynama sebebi farklıdır elbette, tek istediği zar atıp büyük sopalarla canavarlara vurmak olan oyuncular veya oyun içinde mekanik detay ve kurallarda tutarlılık isteyen masaüstü generalleri düzenli olarak Castle Falkenstein oynamaktan pek fazla hoşlanmayacaktır.

Künye
Tasarımcı: Mike Pondsmith
Yayıncı Kuruluş: R.Talsorian Games
Sistem: Kendine Özgü
Çıkış Tarihi: 1994
Tür: Fantezi, Steampunk
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar