Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Cthulhu Tech

Framewerk sistemini anlatmadan önce biraz Cthulhu Tech dünyasından bahsetmek istiyorum. Cthulhu ve RPG bir araya geldiğinde akla gelen 1930’lar, araştırma, garip ve nemli varlıkların bilinmezliklerinin korkusu gelir akla. Cthulhu Tech ise 2085’ler, cyberpunk, kanlı savaşlar, iyice azıtmış kültistler ve gizli bir distopya ile geliyor karşımıza.

4 yıl ara ile birisi hala devam eden 3 dünya savaşı görmüş bir dünyada gözlerimizi açıyoruz. İnsanların kendilerine ait olmaması gereken bilgilerle ürettikleri teknolojiler (Arcanotech) belki de bizim yaradılışımızda bir rol oynamış olan uzaylı ırk “Migou”ların (Mi-go) dikkatini çekmiştir. Önce ilk uzay açılımlarımız yok olmuş sonra “Nazzadi” isimli kendilerini galaktik istila filosu sanan, bizim DNA’mızdan yarattıkları ırk dünyamıza inmiştir. Bu ırk efendilerine baş kaldırıp bize katılınca sadece 4 yıllık bir nefes alma dönemi geçmiş ve Migouların korkunç filosu dünyamıza bir kabus gibi çökmüştür.

Dış dünyadan gelen tehditlere karşı birleşmiş olan Yeni Dünya Hükümeti ise Nazzadiler ile birlikte elinden geldiğince bu tehdide karşı cevap vermeye çalışmıştır. Fakat Antartika ve Kuzey Kutup Çemberi kaybedilmiştir. Fakat asıl tehdit içeriden ve derinlerden gelmektedir. “Esoteric Order of Dagon”, “Children of Chaos” ve “Deciples of Unnameable” gibi kültler artık Garip Çağ’ın, insanlığın kıyametinin, eskilerin dönüşünün zamanın geldiğini düşünüp açık savaşa geçmiş ve korku varlıklarını cepheye sürmüştür. Birlikte çalışarak Hastur’un avatarını dünyaya indirmiş ve bir kasırga gibi Asya’nın büyük bir kısmını “temizlemişlerdir”. “Ry’leh”i arayışlarının sonuna yaklaşan EoD ise kıyı bölgelerini bir üreme kampı olarak kullanmaktadır. İnsanlar mechalar ve yarı organik savaş makinaları “Engel”lar ile hayatta kalmaya çalışmaktadırlar.

“Böyle Cthulhu Oyunu mu Olur?”

Kısaca kıyametin yaklaştığını duyan dünyamıza geri gelmiştir. Eskisi kadar gizli saklı bir durum yok, deli büyücülerin kitaplarında anlattıkları dönemlerden biri başladı. Şimdi “Bu ne ya, böyle Cthulhu oyunu mu olur!” diyenler için oyunun sunduğu geniş oyun türlerinden bahsetmek gerek. Öncelikle büyü ticareti ve bunu kontrol altında tutan devlet organizasyonları ve kültlere karşı verilen savaş, klasik korku ve gerilim hikayeleri için en az eskisi kadar iyi bir zemin oluşturuyor. Savaş alanındaki piyadeler ve mecha pilotlarını oynayabileceğiniz hikayeler en rahat yazılanı. Yaratıklara karşı savaş veren ve giderek aklını yitiren askerler zaten hikayenin asıl odak noktası. Ajanlık, araştırma ve şirketlerin çatışması ise bu ortamı Shadowrun tadında bir oyun haline getiriyor.

Oyunda askerler, ajanlar, araştırmacılar, büyücüler, para-psişikler, pilotlar ve tager isimli vücutlarında bir simbiyot ile yaşayan Eldrich Society’nin ajanlarını oynayabiliyoruz.

Karakter yaratımı White Wolf’un puan dağıtma sistemindem alınmış. Başlangıçta bize verilen puanları 6 ana özelliğimize ve 5 farklı ustalığı belirten yeteneklerimize dağıtıyoruz. Daha sonra GM’in verdiği cheat (freebee) puanlarımız ile Asset – Drawback (Merit – Flaw) alıp, özellik ve yeteneklerimize son dokunuşları yapıp uzmanlıklar alıp karakterimize son şeklini veriyoruz.

Vitality, Orgone (oyundaki mana), Refleks (inisiyatif), Speed (hız), Actions (turda yapabileceğimiz hareket sayısı) ise ana özelliklerimize göre belirleniyor. Oyunun can sistemi Vitality’miz kadar hasar aldığımızda bir alt basamağa inip eksiler almaya başladığımız 5 aşama ile işliyor. d10 sistemindeki can seviyelerine HP atanmış gibi düşünebilirsiniz. Vade Mechum kitabındaki iyileşme komplikasyonları ile bunu sadece can hasarı olmaktan öteye alabilirsiniz. Fakat hikayede kayıp organlar bile rahatça değiştirildiğinden çok büyük kayıplar olmamakta.

Akıl Sağlığı

Tabi ki delilik olmadan Lovecraft mithosunda oynayamayız. 1-10 arası bir akıl sağlığı göstergemiz var. Büyü yapmak ya da öğrenmek, psişik güçler kullanmak, yaratıklarla karşılaşmak, necronomicon gibi (ki ana kitap bu tür kitaplar konusunda güzel bir kaynak olmuş) kitapları okumak ve her türlü rahatsız edici durumda giderek delirmemizi gösteren ve psikolojik bozuklukların başlangıcını belirten noktaları var. Aynı oyunun korku etkilerini belirleyen benzer kuralları var. Oyunda önce parapsişikler, sonra büyücüler, okültistler ve ön cephelerde bulunanlar çok hızlı bir şekilde sapıtabiliyor. Hikaye, Ashcroft Klinikleri denilen büyük bir şirketin stresli işlerdeki vatandaşları aylık kontrole zorlaması ile veya başka özel kliniklerin sunduğu tedavi imkanları ile ya deliliğin azalması ya da hastalığın iyileşmesini sağlıyor .

Mecha savaşlarında, ne tür mechaların oyuncuların karşısına çıkacağını belirlemek için CR benzeri bir uygulama da oyun yöneticilerine yardımcı oluyor. Zar sistemi poker gibi işliyor. Ana özelliğimiz + yeteneğimizin seviyesi kadar d10 atıyoruz. Gelen zarlardan en yüksek tek, ikili, üçlü ya da dörtlü ya da üçlü sıralamayı alıyoruz ve belli bir zorluk seviyesini geçmeye çalışıyoruz. Bunlarda kolay (1-5), imkansız (35-40) arası gibi belli sayılar ile eşleştirilmiş, ama tam olarak kaç olabileceği oyun yöneticisine bırakılmış. 3-8-10=10, 9-6-6=12, 10-4-5-6=15, 8-3-3-3=9 gibi. Alışması bir saat ya da bir oturum kadar sürebiliyor. Ondan sonra oynanış hızına çok büyük bir etkisi yok. Kritik başarı zorluğu 10 ile geçerlerse oluyor ve x2 hasar, etki ya da zaman kısalması veriyor, kritik başarısızlık ise zarların yarısı 1 gelirse oluyor.

Savaş ve Büyü

Savaşta 4 yetenek öne çıkıyor: Silahlı dövüş, dövüş, nişancılık ve kaçınma. İlk üçü birbirine karşı saldırı ve savunmada kullanılabilirken sonuncusu hepsine karşı atılabilen tek zar. Defans zarını 5’in kaç katı ile geçerseniz+silahın hasarı (+STR bonusu) ile atılan hasar oyuncunun zırhının verdiği zarın sonucundan çıkarılıp sonuç belirleniyor. Hızlı oyun kuralları ile direk zırh zarı kadar zarı hasardan düşebilirsiniz.

Oyunda büyü yapmak olması gerektiği gibi zaman alan ve her adımı tehlikeli bir iş. Bir büyünün dökümanlarına ulaşmak, öğrenmek ve yapmak her adımında delirten ve yeni düşmanlar kazandırabilen bir hobi. Öğrenmek haftalar hatta aylar alabiliyor. Hazırlığı ve yapması günler, haftalar sürebiliyor. Yine de etkileri ve süresi, kaybettiği kadarını geri getiriyor. Parapsişik güçler daha anlık, daha direk hasar ya da benzeri etkilere yönelik fakat onların da yanıp güçlerinin ve kendilerinin kontrolünü kaybetmeleri ya da çok kullanım sonucu hızla delirmeleri söz konusu. Bu güçlerin kullanımı “orgone” harcıyor. Ayrıca bu tür güçleri kullananlar devlet tarafından kaydedilip izleniyor. Büyülerin büyük kısımı illegal ve yaparken yakalanmak kötü sonuçlara yol açıyor. Tabi büyü yaparken büyük bir hata (kritik başarısızlık) yaşarsanız olabilecek büyü geri dönüşleri kadar kötü olmayabilir.

Ana kitap hikaye ve sistem hakkında gereken tüm bilgileri veriyor. Yaratıklar, büyüler, eski kitaplar, organizasyonlar, tarihçe, mitoslardaki eski varlıklar ve ırklar ile ekipman için oldukça yeterli. Ayrıca pek çok akıl hastalığı ve korku içeriyor.Bunun dışında “Vade Mechum“ parapsişik güçler, su altı mechaları / engelları / tagerleri, alt organizasyonları içeriyor. Ayrıca birden fazla hareket yapabilen karakter için normalde (-2/-4) aldıklarından daha az penaltı ile yapabilecekleri dövüş tekniklerini oyuna ekliyor. “Dark Passions“ ise küçük kültleri içeriyor. Oyuna yeni büyüler ekliyor.

Oldukça zengin ve üzerinde uğraşılmış bir oyun Cthulhu Tech. Her türlü zevke oyun çıkarılabilecek bir hikayeye sahip. İncelenirse çok daha zengin olduğu belli oluyor. Bir şans vermenizi öneririm.

Konuk Yazar: Ufuk Tunç Ceylan

Künye
Tasarımcı: Matthew Grau
Yayıncı Kuruluş: Catalyst Game Labs
Sistem: Framewerk
Çıkış Tarihi: 2007
Tür: Bilimkurgu, Korku
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar