Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Hero System: Sixth Edition

Hero System’in yaratıcısı Hero Games, 80’li yılların ilk yarısında oldukça farklı bir karakter hazırlama mekaniği üstüne kurulmuş olan Champions, Danger International, Justice Inc., Robot Warriors, Fantasy Hero ve Star Hero gibi pek çok rol yapma oyunu yayınlamıştı. Bu oyunların en göze çarpan özellikleri ise oyuncuların hazır sınıf seçmek yerine, puan satın alma yöntemiyle hayallerindeki karakteri hazırlayabilmesiydi. Bu teknik, rol yapma oyunları piyasasında bir ilkti. Bununla beraber Hero Games oyunları çok yüzlü zarları bırakarak sadece altı yüzlü zarları kullanma akımına da öncülük edenlerden firmalar arasındaydı.

Dünden Bugüne Hero System

Hero Games’in o yıllardaki satış politikası tıpkı aynı dönemin bir diğer efsane yayıncı kuruluşu Chaosium’un (Call of Cthulhu, Nephilim, Stormbringer vs.) Basic Role Playing (BRP) sisteminde uyguladığı formülün aynısıydı. Aynı kural sistemini paylaşan, fakat kendi başlarına bir oyun olarak oynanabilen sistemler çıkarmak. Hero Games, biricik sistemlerini kendi başına bir genel amaçlı rol yapma sistemi olarak yayınlama cesaretini ancak 80’li yılların sonunda ilk genel amaçlı rol yapma sistemi olan Steve Jackson imzalı GURPS’a olan rağbetin artmasıyla bulabildi. Böylece Hero System 1989 yılında dünyaya kendi adıyla “Merhaba” dedi. Ardından Champions, Dark Champions, Fantasy Hero, Post-Apocalyptic Hero ve Star Hero gibi oyunlar da resmi olarak Hero System adı altında yayınlanmaya başladı.

En son 2001’de 5th Edition versiyonu yayınlanan Hero System’in 6th Edition’ını yapmak gibi bir niyetin aslında akıllarda olmadığı söyleniyordu. Fakat City of Heroes adlı MMORPG ile ünlenen Cryptic Studios’un bir sonraki oyun projesi için Champions Online‘ın yayın haklarını satın almak istemesi ve bilgisayar oyunu çıktığı sırada Champions Online adına yapılacak reklamlardan da faydalanma şansı Hero Games’in yüz çevirmekte zorlanacağı bir şeydi. Ayrıca 5th Edition genelinde çok iyi bir sistem olsa da hala elden geçirilmesi gereken bir kaç özelliği de vardı. Steve S. Long’un Hero Games’in resmi  forumlarındaki açıklamaları aşağı yukarı böyleydi.

Şeytan Detaylarda mı Gizlidir?

Hero System 6th Edition ilk aşamada iki kitap olarak piyasaya sunuldu. İlki sadece karakter hazırlama kurallarını içeren 466 sayfalık Hero System 6th Edition Volume 1: Character Creation, diğeri ise savaş ve genel oyun mantığını anlatan 322 sayfalık Hero System 6th Edition Volume 2: Combat & Adventuring. Toplama bakıldığında kesinlikle korkutucu bir sayfa sayısına sahip olan sistemin simülasyon yönü oldukça güçlü. Örneğin; karakterin bir nesneyi kaldırıp atması için bile koşarak fırlatma, durduğu yerden fırlatma ve yatarak fırlatma gibi varyasyonları mevcut. Elbette ölümcül seviyede detaydan koşarak uzaklaşmadan önce kuralların bir bölümünün isteğe bağlı olduğunu da aklımızda tutmakta fayda var .

Hero System’in ilk versiyonundan beri devam ettirdiği puan bazlı karakter yaratma sistemi daha da geliştirilerek ve bir miktar da kullanıcı dostu hale getirilmiş. Hero System kullanarak hazırlanabilecek kahramanlar “campaign” türüne bağlı olarak en temel haliyle “Normal”, “Heroic” ve “Super-Heroic” olarak üç ana başlıkta ele alınmış. Gamemaster’ın belirleyeceği “campaign”in öngördüğü miktarda “character point”i “Characteristics”, “Skills”, “Perks” ve “Powers” ana başlıkları altında toplanmış milyonlarca kombinasyon içerebilen esnek seçeneklere harcayarak karakterimizi hazırlayabiliyoruz. Steven S. Long, bir önceki sisteme (5th Edition) yöneltilen bir takım eleştirileri değerlendirmiş ve çözümünü bulmuş. Örneğin; eski sistemlerde “characteristics” içindeki bazı yetenekler kendi içlerinde etkileşimli olmaları için çok sayıda çarpma ve bölme işlemi yapmak gerekiyordu. Artık “Offensive Attack Value”, “Defensive Attack Value” ve “Recovery” gibi characteristics puanları sadece direk olarak puan yatırılarak yükseltilebiliyor. Böylece hesaplamalarla harcanan vakit azalmış ve karakter hazırlama süreci eski versiyonlara kıyasla çok daha hızlanmış oluyor.

“Skill” seçeneklerine göz atınca ise genel amaçlı bir sistem için bile oldukça detaylı bir tabloyla karşılaşıyoruz. Hero System, fanteziden süper kahramana, felaket sonrası hikayelerden uzay maceralarına kadar oldukça geniş bir yelpazeye hitap ettiği için sistemin “skill” bölümü çok detaylı hazırlanmış. “Everyman Skills” adı verdikleri oyunda herkesin sahip olduğu “skill” listeleri değişik oyun türlerine göre sıralanmış. Ardından özel uzmanlık gerektiren skill’ler detaylı olarak listelenmiş. Detay seviyesine örnek vermek gerekirse; istihbarat amaçlı dinleme cihazı ya da kamera yerleştirmeye yarayan “bugging” adlı skill bile kendi başına mevcut.

Sistem Hakkında Biraz Daha Bilgi

3 adet altı yüzlü zarla oynanan Hero System’de başarılı olmak için zarda düşük atmak gerekiyor. Hero System’de savaşlardaki formül şu şekilde: Saldırganın (Offensive Combat Value + 11 – 3d6) zar sonucu, eğer savunanın Defensive Combat Value değerine eşit ya da daha yüksekse saldırı başarılı sayılıyor. Hesap sürecini kolaylaştırmak için alışana kadar kullanabileceğiniz tablolar kitaplar içinde buluyor.

Savaş sisteminin diğer rol yapma sistemlerine göre oldukça değişik bir inisiyatif sistemi var. Characteristics altında bulunan Speed adlı puan 12 saniyelik bir “turn” dahilinde kaç defa hareket edebileceğinizi belirliyor. Her “turn” kendi içerisinde 12 “segment”e bölünmüş durumda. Buna göre “speed” değerimiz kadar bir “turn” içerisinde hareket edebiliyoruz. Örneğin Speed’i 3 olan bir karakter 4, 8, 12. segmentte hareket etme şansına sahipken Speed’i 5 olan bir karakter 3, 5, 8, 10 ve 12. segmentlerde hareket edebilyor. Böylece deneyimli ya da basitçe doğal olarak hızlı olan karakterler savaşlarda ciddi bir avantaj yakalamış oluyor ve hantal karakterlerle çevik karakterler arasındaki fark ortaya açıkça konmuş oluyor.

Sistemin en gelişmiş bölümü kesinlikle “powers” başlığı altında bulunuyor. Adjustment, Attack, Automaton, Body-Affecting, Defense, Mental, Movement, Sense-Affecting, Sensory, Size Powers, Special ve Standard Powers ana başlıkları altında toplanan güç formülleri kullanılarak neredeyse sınırsız sayıda kombinasyon dahilinde hayal edebileceğiniz her türlü gücü hazırlayabilmeniz mümkün. Sistem kendi içlerinde “character point” harcayarak yükseltebildiğiniz ve “flaw”lar ekleyerek harcanan puanları dengeleyebileceğiniz çok esnek bir yapıya sahip. Zaten Hero System’in yıllar süren başarısı da hayal edebileceğiniz her karakteri en detaylı şekilde hazırlayabilmenizde yatıyor.

Toparlayacak Olursak

Bunlar dışında sistemde bizzat hayal kırıklığına uğradığım bir nokta var: Hero System’in önceki versiyonları her zaman siyah-beyaz olarak yayınlanmaktaydı. Cyrptic Studios’un yayın haklarını satın alması ve 6th Edition içeriğinin renkli olacağının açıklanması üzerine çok sevinmiştim. Fakat kitaplar çıkınca “renk” diye tarif edilen şeyin sadece bölüm başlıklarını maviye çevrilmesi ve yine eski tarz düşük kalitedeki çizimlerin yine düşük bir kalite anlayışıyla renklendirilmesi olduğunu gördüm. Bu durum sistemin potansiyel oyuncu kitlesini gölgeliyor bence.

Eğer deneyimli ve araştırmayı seven bir oyuncu kadronuz varsa ve gerçekten simülasyon yönü kuvvetli bir sistem arıyorsanız hemen orada durun! Zira arayışınızın sona erdiğini beyan etmek durumundayım.

Künye
Tasarımcı: Steven S. Long
Yayıncı Kuruluş: Hero Games
Sistem: Hero System
Çıkış Tarihi: 2009
Tür: Genel
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar