Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Marvel Heroic Roleplaying

Oyun Akışı

Hikaye kurgusu ve oynanış, çizgi roman gidişatını andıracak şekilde kurgulanmış. Diğer oyunlardan bildiğimiz ana hikayelere (kötü tanrının gelişini durdur, dünyayı kurtar vs.) “event”, quest diye adlandırdığımız alt hikayeler ise “act”, encounter diye adlandırdığımız tek bir zorluğu anlatan kısımlara “scene” demişler. Bunların da diğer eş değerlerinden farkı, klasik rol yapma oyunu gidişatından çok, çizgi roman gidişatını takip etmesi. Yani, gittikçe artan ve son büyük tehditle biten bir kurgu izlemesi. Bunda, Watcher’ın zar havuzunun gittikçe büyümesi gibi etkenler önemli rol oynuyor. Daha önce de dediğim gibi, Watcher klasik rol yapma oyunundakilerden çok masa oyunundakiler gibi oyunculara mücadele çıkartıyor (Yani özgürlüğü daha kısıtlı). Bu yüzden de, hikayenin devamlılığı açısından Watcher’ın hazırlığı çok daha önemli oluyor.

MHR-4

Scene’lerin gidişatında önemli iki noktayı es geçmemek lazım; bunlardan ilki paneller. Normalde, raund hesabına göre oynanan rol yapma oyunlarının aksine, panelleri canlandırarak oynuyoruz. Yani bir panelde aynı anda beş karakter de olabilir, tek karakter de. O anki zorluğun ne olduğuna göre bu değişir ve başkasının paneline güçlerinizle etki etme imkanınız var. Panel dışından kalkanıyla dostunu savunan Captain America gibi durumlar olabiliyor. Bu da, oyuncuları sırası gelene kadar uyumaktan alıkoyan mühim bir mekanik.

İkinci önemli noktamız, Watcher’ın Scene’i erken bitirip sonraki Scene ya da Act’e geçilmesine karar verebilmesi. Bu durumda, eğer oyuncular yenebilecek durumdaysa nasıl yendiklerini kabaca tarif ediyor; yenilecek gibilerse, nasıl sonlandığını ve ne gibi sonuçlarla karşı karşıya olduklarını Watcher tarif ediyor. Ancak bu şekilde erken kesilmesi; oyunculara daha çok özellik, güç ve seçenek sunan “Plot point” kazandıran ve Watcher’ın zar havuzundan yiyen bir şey. Kısacası, sonraki Act’e iki seçenekte de oyuncular daha avantajlı girmiş oluyorlar. Örneğin, beşe bir yakaladıkları bir rakibi nasıl yenip ağzından laf aldıklarını hızlıca geçebilir ya da etraflarını saran onlarca düşmanın kahramanları nasıl paketleyip efendilerine götürdüklerini anlatıp Act’i sonlandırabilir.

MHR-2

Özellikle savaş sahnelerinin arasında, “Transition Scenes” adı altında, tamamen rol yapmaya dayalı kısımlar tasarlamışlar. Bunlarda yaralı olanlar iyileşiyor, düşen kahramanlar yerine yenileri çağırılabiliyor (recruit), yolculuk yapılabiliyor ve hatta tamamen laklak ile de geçirilebiliyor. Bu kısmı çok detaylı anlatmaya gerek yok, zaten herkesin tahmin edeceği bir şey.

Mekanikler ve oynayışlarla ilgili anlatılacak birkaç şey daha var ama, oynamaya başlamak için birincil öncelikte değiller. Oynadıkça ve uzun hikayelere girdikçe önem kazanan Milestone’lar (çünkü XP veriyor) ve yine hazır hikayeler kullanmazsanız Watcher olup kendi hikayenizi oluşturmaya yarayacak kısımlar var. Onları zamanla okuyup, kendi hikayenizi oynamak istediğinizde kullanabilirsiniz.

İyi oyunlar.

Künye
Tasarımcı: C. Banks, R. Donoghue, M. Forbeck, W .  Hindmarch, P.A. Ménard, J. Scoble
Yayıncı Kuruluş: Margaret Weiss Publishing
Sistem: Cortex Plus
Çıkış Tarihi: 2012
Tür: Süper Kahraman
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar