Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Mekton Zeta
Mecha türü, gerçekten bilim kurgu içinde enteresan bir tür. Genel bir özet geçersek; mecha türü insanlar tarafından kontrol edilen devasa robotlarla ilgili hikayeleri anlatır. Bu hikayelerin temeli farklı şekillerde ve boyutlarda robotlara dayansa bile, olayların odağında genellikle bunları kullanan insanlar bulunur.
Mecha türü, kendi içinde ikiye ayrılır: Bunlardan birisi Super Robot diğeri ise Real Robot’tur. Mekton Zeta ise, dünya üzerinde Real Robot türü adına yapılan en önemli iş olan Gundam‘ı temel almakta.
Gundam’a Saygı Duruşu
Mekton Zeta, aslında gelmiş geçmiş en önemli real robot animelerinden Gundam’a bir saygı duruşu. Hatta adında bulunan Zeta kısmı bile Mobile Suit Gundam Zeta’ya bir gönderme. Her ne kadar masaüstü rol yapma oyunlarında mecha türünde başka işler varsa bile, Mekton Zeta’nın en önemli tasarım elementi; oyunun real robot animelerinin hissiyatına sadık kalarak üretilmiş olması.
Mekton Zeta, Gundam izleyen insanların keyif alacağı bir oyun, burası kesin. Bu sebeple belki de sadece türün hastalarının hoşlanabileceği bir oyun. Bu sebeple bir mecha oyunu yazmayı düşünüyorsanız kullanacağınız ilk tercih bu sistem olmayabilir, fakat bu işi incelikleriyle yapmak istiyorsanız kullanmanız gereken yegane sistem bu.
Mekton, her ne kadar 1984 yılında çıkmış olsa bile (İlk Gundam 1979 yılında çıkmıştı) Mekton Zeta, 1994 yılında çıktığından, hala son çıkan versiyon olma özelliğini taşıyor. Oyun Talsorian Games tarafından yayınlanan en güzel işlerden biri. Aslında burada Talsorian Games ile ilgili de ufak bir bilgi vermek güzel olabilir. 1985 Yılında kurulan firma, Cyberpunk 2020, Armored Trooper VOTOMS ve Dragon Ball Z gibi başarılı oyunlar yayınladı ve zamanında animeleri rol yapma oyunlarına uyarlayan nadir firmalardandı.
Mekton, adını çok fazla duyuramamış bir seri olsa bile, oynayanların üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala kendisinden keyifle bahsettiği bir seri. Benzer 300-400 sayfalık sistem kitaplarına nazaran 158 sayfalık yapısıyla hem kompakt hem de temiz bir oynanış sunuyor. Mekton Zeta, her ne kadar kendince bir tema ve kurgu sunsa bile, bunu nadiren kullanıyorsunuz. Zaten oyunun amacı da bir kurgu sunmaktan öte, insanlara kendi kurgularını veya sevdikleri mecha animelerinin kurgularını kullanmalarına imkan vermek.
Karakter Yaratımı
Mekton’da karakter yaratımı oldukça önemli. Talsorian’ın Lifepath isimli sisteminden istifade eden kitap, karakter yaratımına 10 sayfadan fazla yer ayırıyor. Lifepath sistemine aşina olmanız da hayli mümkün, çünkü bu sistem daha önce Cyberpunk’ta da kullanıldı. Karakterinizin saç renginden tutun sosyal ilişkilerine kadar belirleyebileceğiniz Lifepath sistemi, aslında oyunun karakter yaratım safhasını oldukça eğlenceli kılıyor. Eğer karakterinizin geçmişi ile ilgili kontrol etmek istemediğiniz yerler varsa kesinlikle bu süreci eğlenceli kılmak için ideal bir sistem.
Karakter yaratımında kullanabileceğiniz altı adet özelliğiniz var, bunlar sırasıyla Atractiveness, Cool, Empathy, Intelligence, Reflexes ve Technical Ability. Aslında bunlar güç, çeviklik, zeka gibi klasik ve gelenekselleşmiş masaüstü rol yapma oyunlarına nazaran biraz daha farklı gelebilir size fakat mecha animelerine aşina olanlar özellikle “cool” denildiği zaman neyin neyi kapsadığını hemen anlayacaklardır. Bunların yanında bir tane de ek özellik olarak Education var. Education karakterinizin ne kadar yeteneğe sahip olacağını belirleyen ayrı bir özellik. 1’den 10’a kadar giden özellikleri belirlemek için gelişigüzel zar atışları kullanıyorsunuz. Unutmadan belirtelim; Mekton Zeta’da genellikle 10’luk ve 6’lık zarlar kullanılıyor.
Oyunun yetenek sistemi, gayet yeterli ve istediğiniz mecha arketipini yaratabilme açısından bol çeşitliliğe sahip. Yeteneklerin çoğu birbiri ile kesişiyor gibi görünse bile aslında bazı konularda tamamen ustalığa sahip olmak için benzer yeteneklere puan harcamanız gerekebiliyor. Mesela ACE bir pilot yaratmak için almanız gereken yetenek sadece Mecha Pilot değil. Yetenekli ve ACE bir pilot kesinlikle Mecha Melee, Mecha Fighting, Mecha Missiles ve Mecha Gunnery gibi yeteneklere yatırım yapmalı.
Tabii Mekton Zeta’da işin eğlenceli kısmı, karakter yaratımından ziyade Mecha yaratımı. Mecha yaratımı karakter yaratımından çok daha uzun sürüyor fakat kesinlikle vakit verdiğinize değiyor. Kendi Mech’lerinizi yaratmak için CP (Construction Point) kullanıyorsunuz. CP puanınız ne kadar fazlaysa buna göre daha güçlü ve detaylı canavarlar yaratabiliyorsunuz. Bu sistemi oyunda mekanik olan herhangi bir şey yaratmak için kullanabiliyorsunuz. Buna gemiler dahil.
Mekton Zeta sistem olarak çok karmaşık değil aslında. Zar seçimi olarak d10 ve d6 işi resmen kolaylaştırmış. Klasik olarak oyuncu bir hareket yapmak istediğinde zarını atıyor ve yeteneği ile özelliğini ekliyor, oyun yöneticisi ise geçmesi gereken zorluğu belirliyor. Zorluk seviyesi genel olarak 10’dan başlayıp yükseliyor. Silah hasarları için d6 zarlar imdadınıza yetişiyor. Sistem her ne kadar basit görünse de oyuncuların kırabileceği tek bir kötü özelliğe sahip: Reflex. Oyunda Reflexes özelliği savaş sistemi ile ilgili pek çok şeyi kontrol ettiğinden, Mekton Zeta’yı okumuş herhangi biri sadece karakter yaratımında Reflexes’a abanarak oyunu kırabilecek min-max bir karakter yaratabilir, bu da tabii oyun yöneticilerinin tadını kaçıracaktır. Bu konuda bir house rule uygulamak sizi oyunda karşılaşabileceğiniz envai çeşit sıkıntıdan kurtaracaktır.
Sonuç
Oyun genel olarak oyun yöneticilerine çok fazla çeşitlilik sunmuyor. Mekton Zeta, çoğu anime temelli oyun gibi işleri basit tutmak ve direkt oyun fazına girmek adına üretilmiş bir seri olduğundan, günlerce araştırma yapıp neyi nasıl tasarlayabileceğinizi düşünmenize fırsat verecek ekipmanları sunmuyor. Tabii bu nereden baktığınıza göre hem kötü hem de iyi olabilecek bir özellik. Sonuç olarak anime oyunu denilen şey, aslına bakacak olursanız tarz ve tema ile ilgili bir şey. İşini bilen bir oyun yöneticisi veya hikaye anlatıcısı zaten bunu daha detaylı bir şekilde işlemek istiyorsa Traveller gibi bir sistemle de çareyi bulabilir. Fakat Mekton Zeta en azından oyuncular üzerinden o baskıyı kaldırarak işleri kolaylaştırdığı için tercih sebebiniz olabilir.
Mekton Zeta iyi bir oyun, iyi bir sistem. Özellikle real robot gibi gayet kendine has konseptlere sahip oyunlar oynatmak istiyorsanız tercih etmeniz gereken bir sistem. Eğer oyun tecrübenizi arttırmak istiyorsanız size Mekton Zeta Plus isimli kitabı ile dahasını sunabilen bir sistem.
Konuk Yazar: Mert Günhan
Künye | |
---|---|
Tasarımcı: | Mike Pondsmith |
Yayıncı Kuruluş: | R. Taslorian Games |
Sistem: | Interlock System |
Çıkış Tarihi: | 2007 |
Tür: | Mecha |