Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Middle-Earth Role Playing: Second Edition
Ice Crown Enterprises, 80’li yıllarda rol yapma oyunları sektörünün lokomotif kuruluşu TSR’ın hemen ardındaki yeri kapabilmek için mücadele veren, bir elin parmak sayısını geçmeyen kuruluştan biriydi. Dönemin bir diğer efsane kuruluşu Chaosium’u dönemin rol yapma endüstrisindeki “üçüncülük” koltuğuna itebilmesini ise hiç şüphesiz Tolkien’in Orta Dünyası’nı konu alan Middle-Earth Role Playing (MERP) adlı sisteme borçludur. ICE, her ne kadar ilk çıkışını çeşitli masa oyunları ve 1980 yılında yayınladıkları “Rolemaster” adlı rol yapma sistemiyle yapmış olsa da, 1984 yılında piyasaya sürdükleri MERP ve sonrasında 13 yıllık bir dönem boyunca yayınladıkları sekiz yardımcı kitapla isimlerini duyurmuşlardır.
Şüphesiz MERP, ICE’ın yıllarca ayakta kalmasındaki bir numaralı etken olmuştur. Fakat aynı şekilde kuruluşun felaketini de getirecektir. Her ne kadar sektörde iyi bir satış oranına sahip olsalar da Tolkien’in romanlarının yayın haklarına sahip olan kuruluşla başlarının belaya girmesi ve Narnia’nın yayın hakları konusunda yaşadıkları mahkemelik sorunlar, şirketi iflasın eşiğine sürükleyecekti.
Bu durumun kaçınılmaz bir sonucu olarak Middle-Earth rol yapma oyunları ve kart oyunlarıyla ilgili lisansları ilgili kişilerce geri çekildi ve kuruluş illüstratörlerine olan borçlarını bile tam olarak ödeyemeden 2000 yılında kepenkleri kapatmak zorunda kaldı. Sonunda 2001 yılında isim hakları Aurigas Aldebaron tarafından satın alındı ve 2003 yılında Rolemaster sisteminin basitleştirilmiş bir versiyonu olan High Adventure Roleplaying (HARP) adlı sistemle piyasaya dönüldü. Ancak ICE’ın eski ihtişamlı günlerinin sadece bir gölgesi olduğunu yazmaktan üzüntü duymamak elimde değil.
Orta Dünya Nasıl Yansımış?
Şimdi bir kaç cümleyle de olsa hikaye evreninden bahsetmek istiyorum: MERP, Yüzüklerin Efendisi’in bitişinden hemen dönemde geçiyor. Piyasaya sürülmüş yardımcı kitapları da ağırlıklı olarak Orta Dünya’nın üçüncü çağında, 1600 yılı civarlarındaki olaylara odaklanmış. Buradaki asıl amacın Tolkien’in piyasaya çıkmış orijinal hikayelerine bulaşmamak olduğu açıklanmış. Bu bir noktadan bakınca makul bir seçim bana göre. Ne de olsa rol yapma oyunlarındaki oyuncuların hikayenin yıldız karakterleri altında ezilmemelerini sağlamak genelde oyun yöneticileri için zor bir iştir. Söz konusu karakterler de Yüzüklerin Efendisi karakterleri olunca bu durumun kaçınılmaz olabileceğini de unutmamak lazım.
Oyun Mekanikleri
Sistemden biraz bahsetmek gerekirse: Orta Dünya’nın kendine has bazı havasını oyuna yansıtabilmek bazı özel kurallar getirilmiş olsa da oyunun temeli; ICE’ın Rolemaster sistemi. Bu durumda hemen belirtmeliyim ki Rolemaster kesinlikle yeni başlayanlara önerilen bir sistem değildir! Zira zorlayıcı kuralları ve bolca özel tablosu vardır. Piyasada kinayeli olarak “Chartmaster” ve “Rulemonster” olarak da anıldığı olmuştur. Kısacası nasıl Tolkien eserleri fantezi edebiyatına giriş için yeni başlayanlara tavsiye ediliyorsa “tam tersi” durum rol yapma oyunlarına giriş açısından bu sistem için geçerli!
Karakterler Strength(STR), Agility(AG), Constitution(CO), Intelligence(IG), Intuition(IT) ve Presence(PR) adlı nitelikleri bulunmakta. Tüm nitelikler ve yetenekler 1 ila 100 (bazı durumlarda bu 100 puanı da geçebiliyor) arasında bir değeri oluyor. Puan ne kadar yüksekse o nitelik ya da yetenek o kadar iyi oluyor. Bu puana direk bağlı olan bir bonus puan mevcut. Örneğin; 25 ila 74 puan arası +0 bonus sağlarken 75 ila 89 arası +5, 90 ila 94 arası ise +10 bonus sağlıyor. Bu bonuslar ırklardan gelen bonuslarla birleşerek ilgili niteliğin toplam bonusunu elde ediyoruz.
Örnek vermek gerekirse; Hobbitler -20 STR, +15 AG, +15 CO, +0 IG, -5 IT, -5 PR alırken Noldo Elfler +0 STR, +15 AG, +10 CO, +5 IG, +5 IT, +15 PR bonus alıyorlar. Nitelik denemeleri ise ilk etapta çok basit. Bir 100 kenarlı zar atıyorsunuz ve ilgili niteliğinizin bonusuyla topluyorsunuz. İşte sistemin zorluğu burada başlıyor. Çıkan sonuç için ilgili tabloya bakarak sonucun ne olduğunu öğrenmeye çalışıyorsunuz. Gerçekçiliği yükseltmek için kullanabileceğiniz seçenekli tablolar da var sistemde.
Karakterler Neler Yapabiliyor?
Yetenekler ise kendi içlerinde Movement & Maneuver, Weapon, General, Subterfuge, Magical ve Secondary Skills başlıkları altında toplanmış. Çalışma mantıkları ise tıpkı az önce anlattığım şekilde. Bunun yanında savaş sistemi de benzer bir mantıkta çalışıyor. Tek farkı; zarla birlikte toplam rakamdan rakibin ilgili savunma puanının çıkarılıyor olması. Bu noktada diğer sistemlere göre ciddi bir diğer farklılık da ortaya çıkıyor: Oyunda alışılagelmiş “hitpoint” sistemi yerine rakibin savunmasını kaçla geçtiğinizi kıyaslayabileceğiniz, saldırının türüne göre hazırlanmış tablolar mevcut. Ayrıca “fumble” ve “critical” durumlarında ne olacağını gösteren çok detaylı tablolar da var. Bu arada her silah için detaylı istatistik tabloları olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Oyunda seçeceğimiz meslekler ise; Warrior, Scout, Mage, Animist, Ranger ve Bard’dan oluşuyor. İçerikleri daha çok bazı yeteneklere belli puanlar vermekten ibaret. Rol yapmanıza katkıda ne kadar bulunduklarını söylememe gerek yok elbette. Karakterleri sıfırdan hazırlamaktansa ilk oyunlarda kitap içindeki hazır şablonları kullanmak daha bir mantıklı olacaktır diye düşünüyorum. Şablonlar ırk, meslek ve yetenek seçimleri olarak makul içerikler sunmakta.
Künye | |
---|---|
Tasarımcı: | S. Coleman Charlton |
Yayıncı Kuruluş: | Iron Crown Enterprises (ICE) |
Sistem: | Rolemaster |
Çıkış Tarihi: | 1994 |
Tür: | Fantezi |