Rol Yapma Oyunu Dosyaları: Numenera

Oyun Akışı

Oyunun odağı, hikaye yazma ve yazılan hikayeyi yaşama. Adam dövmek diğer skill check’lerle aynı mertebede. Taktik savaş konsepti tamamen kesilip atılmış, taktik anlayışı “Adamla arandaki mesafe melee mi ranged mi?”den ibaret. Herkesin her savaş manevrasını kafasına göre denemesi de artık söz konusu değil. Savaş manevrası niyetine kullanılacak özellikler XP ile satın alınıyor .

Hazır XP demişken… Yaratık kesmek otomatik XP vermiyor. Güçlü bir yaratığa karşı hazırlıklı gidip keserek bir anda XP’ye doymak mantığı yok. Buna karşılık tek XP kaynağının hikaye ilerleyişi olması (halk arasında quest bitirmek de denir) genelde oyunu raya sokar, oyuncunun keşif dürtüsüne ket vurur. Bunun önüne geçmek için de sistem, oyuncuların keşiflerini XP ile ödüllendirmeyi öngörüyor. Böylece oyuncuların keşif motivasyonu, kesmek için yaratık bulmak değil, bizzat keşif ile gelen XP ödülü oluyor. Bu yeni anlayış hem daha sağduyuya uygun hem de “Abi şu andan itibaren 238379 goblini ne kadar hızlı kesersem o kadar çabuk 20. seviye olurum.” anlayışının önüne geçiyor.

numenera-3

Ne Kadar d20?

Numenera ile d20 kuralları neredeyse tanınmayacak kadar sadeleştirilmiş, ama kural kapsamında daralma söz konusu değil. Oyunda bütün zarları oyuncular atar ve oyun yöneticisinin belirlediği hedef değeri üstünde atmayı denerler. Karakter özellikleri ve çevre koşulları zar sonucunu değil hedef değerini değiştirir. Bu oyun yöneticisi açısından bu çok faydalı bir sadeleştirme. Zarın olasılık dağılımını aritmetik olarak hedef değeri üzerinde sağa sola çekmek yerine, sabit bir olasılık dağılımı altında hedef değerini oynatmanın oyunu nasıl etkileyeceğini kestirmek daha kolay. Oyuncular hem saldırı hem savunma için zar atar. Sonuçlar dövüşülen figüranların seviyesine göre belirlenen hedefle karşılaştırılır. En başından karakter optimizasyonu, savaş verimliliği gibi mevzulara hiç kasılmaması gerektiği için, hasar değerleri sabit. Oyunda Glaive (vuran adam), Jack (sinsi adam) ve Nano (zeki adam) olmak üzere üç sınıf var. Bu sınıflar aynı zamanda oyunun üç statına denk geliyor.

Numenera, yukarıdaki özellikleri toplu ele aldığımız zaman, Monte Cook’un oyun tasarımına dair fikirlerini özgürce ortaya koyabildiği bir ürün olarak kendini gösteriyor. Bu oyun tasarımcılığı hakkında kafa yoran insanlar için çok ilginç bir fırsat. Cook, daha evvelden çalıştığı projelerde, işverenin yerleşmiş tercihlerine ters giden fikirler ve yapılar kullanmasıyla ünlüdür. 3 sınıf, 3 stat, özellik seçimi esnek sınıf gelişimi gibi daha önceden başka yerlerde denediği fikirleri Numenera içinde toplu halde uyguladığını görüyoruz. Numeneranın başarısı, Monte Cook’un fikirlerine güvenmesi ve girdiği yola sebat etmesi ile mümkün oldu.

numenera-4

Son olarak sistemle alakalı uyarılara geçelim: Combat’ın sığlığı ortada. Numenera, uzun sopalarla goblin dövüp, üstüne Iron Maiden muhabbeti yapmak isteyen arkadaş çevrelerini çok saracak bir oyun değil. Karakter optimizasyonundan zevk alan, sistem bozmayı seven insanlar da tatminsiz kalacaklar. Monte abi WoD içeriğini alıp d20 ye adapte edince WoD kitlesi ne kadar burun kıvırdıysa, Numenera d20 içeriğini alıp WoD’a adapte etme kafasında olduğu için d20 kitlesince o kadar sevilmeyecektir.

Künye
Tasarımcı: Monte Cook
Yayıncı Kuruluş: Monte Cook Games
Sistem: Cypher System
Çıkış Tarihi: 2013
Tür: Bilimkurgu, Fantastik Kurgu, Kıyamet Sonrası
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar