Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Spirit of the Century

“Büyük Savaş henüz yeni bitmiş olmasına rağmen, dünya ülkeleri üzerindeki soğuk etkisi ilik dondurucu bir şekilde hissediliyordu. Rusya hala Bolşevik Rejimi’ni tam anlamıyla kabul etmemiş, bazı Japonlar ise 50 yıllık Meiji Restorasyonu’na rağmen hala katanalarını biliyorlardı. Amerika yeni uçaklar üretmeye başlamış, Ford otomobil piyasasının tekelini elinde tutuyordu. Radyoyu evlerine taşıyabilen şanslı insanlar biten savaşın ardında yatan tedirginlik hikayelerini BBC Radyo yayınından dinlemeye başlamışlardı. Londra ise hala o sıralar dünyanın merkeziydi…

Savaş bitmişti ve dünya daha kötüsünü beklemiyordu. İlk başta Rusya’da çılgın bir okültist ve bilim adamı olan Rasputin tarafından mezarından kaldırılan eski bir çar bütün Bolşevik Rejimi mimarlarını katletmeye başladı. Daha sonra, Güney Amerika’da rahatsız bir tanrı uyanıp, halkının zamanında dökülen kanlarının intikamını almak için acımasız uzaylılarla iş birliği yaptı. Ardından, Massachusetts’in her yerinde eli silahlı goriller görünmeye başladı. Tüm bunlar olurken Anadolu’dan bambaşka haberler geliyordu: Cumhuriyet’i kabul etmeyi reddeden bir Osmanlı mucidi, mekanik yeniçeri ordularını İstanbul’a sürüyordu…

Dünyanın ise artık tek bir umudu vardı: Centurion’lar. Onlar ise bir kahramanın yapması gereken neyse onları yaptılar. Bugünkü refahımızı onlara borçluyuz. Lütfen, hep beraber bu cesur kahramanlara kadeh kaldıralım. Gri silüet, Dr. Transilvanya, Şimşek Shelly, Patırtı Mike, Kevin Cash ve onun şahane zeplini Numacra! Yeni çağın kahramanlarına içelim!”

En İyi Bedava Oyun(!)

Spirit of the Century, 2003 yılında Indie RPG Awards’ta “en iyi bedava oyun” ödülünü kazanmış olan FATE sistemi üzerine kurulmuş bir oyun. FATE, ülkemizde pek bilinmeyen “fudge” adı verilen zarlarla oynanan ve oyuncuyu, hikayeye kendi fikirleri ile dahil etmeyi amaçlayan çok başarılı bir sistem. Spirit of the Century ise FATE’in başarısının üstüne kendi cilasını çekmekten çekinmemiş. Spirit of the Century’nin başarısını ise 2006 yılında Indie RPG Awards “yılın en iyi bağımsız oyunu” ödülünü vererek kanıtladı.

Oyunda, her yüzyılın başında doğan ve kaderi dünyayı çeşitli tehditlerden korumak olan Centurion Club üyelerini oynuyoruz. Oyunun başlangıç tarihi 1922. Yani Birinci Dünya Savaşı’nın hemen sonrası. Dünya daha üzerindeki şoku henüz tam anlamıyla atlatamamışken ortaya bir de çılgın bilim adamları, kaotik büyücüler, hırslı liderler ve mafya gibi binbir türlü bela çıkar. Centurion’lar ise dünyanın tek umudu olan kahramanlardır. Durum bu olunca dur durak bitmeyen maceraların da sonu gelmez.

Spirit of the Century, “Pulp” oyun mantığını desteklemekte. O unutulmaz 50’ler dönemi retro çizgi romanlarının ya da 60’larda patlama yapan çılgın bilim kurgu filmlerinin havasında oyunlar için gerçekten biçilmiş kaftan. Oturup plan yapmaktan veya çarşı alışverişinden hazzetmeyen bir oyun Spirit of the Century. Hızlı karar verme, hemen harekete geçme ve düşmanların tam anlamıyla canına okuma üzerine kurulu, çok eğlenceli bir mantığı var. Tabi ki her zaman durup ilginç icatlar yapmak ya da birkaç ucuz “karizmatik” laf söylemek için zaman var.

Temel Mekanikler

Daha önceden de söylediğim gibi oyun FUDGE adı verilen altı kenarlı zarlarla oynanmakta. Bu zarların 2 kenarında artı, 2 kenarında ise eksi işareti var. Kalan iki kenar ise boş. Artı kenarlar +1, eksi kenarlar ise -1 manasına gelmekte. Boş kenarlar ise nötr görevini üstlenerek puan olarak herhangi bir avantaj ya da dezavantaj sağlamıyor. Tabi ki kitapta da önerildiği gibi, bu zor bulunan zarlar yerine oyun bildiğimiz altılık zar ile de rahatlıkla oynanıyor. (1 ve 2 “- kenar“, 3 ve 4 “boş kenar”, 5 ve 6 ise “+ kenar” şeklinde)

Oyunda “merdiven” adı verilen zorluk belirleme mekaniği mevcut. Bir şeyleri başarmak, atılan 4 zarın sonuçları ve yetenek puanlarınıza bağlı olarak değişiyor. Örnek vermek gerekirse: Bozuk bir arabayı tamir etmenin zorluğu +3. Patırtı Mike’ın oyuncusu 4 adet altılık zarını atıyor ve sonuçlar 5, 6, 3, 1 geliyor. Bu durumda iki artı, bir boş ve bir eksi var. Artı ve eksiler birbirini götürdüğünde elimizde bir artı kalıyor. Bunun Mike’ın halihazırda +2 olan tamir yeteğininde eklediğimizde +3 sonucunu elde ediyoruz ve tamir başarıyla gerçekleştiriliyor .

Spirit of the Century’de tam 28 adet yetenek var. Her oyuncu, karakter yaratma aşamasında 1 adet +5 puanlık, 2 adet +4 puanlık, 3 adet +3 puanlık, 4 adet +2 puanlık ve 5 adet +1 puanlık olmak üzere toplam on yetenek seçiyor. Geriye kalanlar yetenekler ise oyun içerisinde +0 kabul ediliyor. Ayrıca Spirit of the Century’nin özellikle oyun yöneticilerine en büyük faydası para hesabı veya pratik NPC gibi problemleri “Bağlantı Kurma”, “Maddi Güç” gibi yeteneklerle çözmüş olmaları. Bu şekilde oyuncu, bir şey elde etmek istediği zaman “Maddi Güç” zarını atıp, hazırda bulunan ücret tablosunda bakıp istediği şeyi alıp alamadığını görebiliyor.

Bunun dışında her yeteneğin bağlı olduğu “Stunts” adı verilen bazı üstün meziyetler var. Epey geniş bir yelpazede sunulan bu meziyetler yararlı olmalarının yanında, oyunun yapısına uyan bir şekilde çok eğlenceliler. Ayrıca oyuncuların kendi “Stunt”larını yaratabilmeleri için de yol gösterici kılavuzlar mevcut.

Diğer Mekanikler

Gelelim asıl oyunun en eğlenceli ve Spirit of the Century’yi özel kılan kısmına: Aspects!

Kendimden ve oyuncularımın tecrübelerinden rahatlıkla söyleyebilirim ki Spirit of the Century karakter yaratımında alınan zevki rahatlıkla dörde katlıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri de Aspect seçimi. Şöyle ki, karakterler geçmişleri, yaşadıkları maceralar vb. gibi olayları 3–5 cümleyle yazıp, buralardan kendilerine “Aspect” denilen özellikleri çıkarıyorlar. Bunlar “Koca kafalıyım”, “İrlandalı”, “Eşek gibi inatçı”, “Dr. Methusellah ölmeli” veya “Yanlış yerdeki doğru adam” gibi birçok ilginç şey olabiliyor. Bu noktada oyuncu, oyunda işine yarayabilecek ya da başına bela açabilecek Aspect’leri seçerken aslında oyunde görmek istediği şeylerin ipucunu vererek hikayeye kendi katkısını yapmış oluyor.

Sosyal ve fiziksel karşılaşmaların da çok kendine has bir mekaniği var Spirit of the Century’de. Karşılaşmalarda, başarılı zarlar öncelikli olarak çok bir önem ifade etmeyen stres kutucuklarını dolduruyorlar. Dolan kutucuklardan sonra ise “Consequences” adı verilen ve yine oyuncunun belirlediği durumlara geçiliyor. Bu durumlar da “Şaşırmış”, “Ayağı takılıp düşmüş”, “Mermisi bitmiş” gibi birçok çeşitli şekilde olmuş olabiliyor.

Sonuç

Daha anlatılacak çok şey var ama yer yok. Bu nedenle kitap ile ilgili son bir şey söyleyip lafımı bitireceğim. Spirit of the Century kitabının büyük bir kısmında sahneleme, kamerayı kullanma, tempoyu dengeleme vb. bir sürü, özellikle oyun yöneticilerinin işine yarayabilecek çok güzel ipuçları ve fikirler var. Bu da Spirit of the Century’yi herhangi bir sistem kitapçığından çıkarıp, onu özel kılıyor.

Sonuç olarak Spirit of the Century son zamanlarda gördüğüm en başarılı rol yapma oyunlarından biri. Özellikle pratik olarak oynanabilecek hızlı ve eğlenceli bir şeyler arayanlar için birebir. Şimdi gidin ve biraz oyun oynayın.

Konuk Yazar: Melih Yılmaz

Künye
Tasarımcı: Robert Donoghue, Fred Hicks, Leonard Balsera
Yayıncı Kuruluş: Evil Hat PRoductions
Sistem: FATE
Çıkış Tarihi: 2006
Tür: Pulp Aksiyon, “Bilim!” Kurgu
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar