Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Star Wars Roleplaying Game: Saga Edition

HP, Threshold ve Condition Kavramı: Konuya Odaklı Başlıklarla Durumu Toparlamak

Bilumum d20 sisteminde öteden beri, “HP kavramı aslında ölümcül darbeden kaçmaktır, hafifletmektir savuşturmaktır” argümanı mevcuttur ama sisteme bu söylemi yansıtmak için bir girişimde pek bulunulmamıştır. Saga sisteminde ise bünyenin hasarı ciddi travmalara sebep olmadan kaldırabilme kapasitesi, yani “Threshold” kavramı var.

Basit olduğu kadar kullanışlı bir “condition” tablosu, Threshold değeri ve üstü hasarlarda ve bazı diğer durumlarda tüm atak, skill ve defanslarımıza hatta hızımıza nasıl penaltılar aldığımızı ve en ağır penaltılardan sonra baygın düşeceğimizi göstermektedir.

Force Point: İngilizce ve Türkçe Kavramların Görkemli Dansı

Heroic sınıflar her seviyede bir miktar Güç puanı kazanmakta ve temelde bu puanları kritik anlarda attıkları zarlara d6 ekleyecek şekilde kullanmaktadır. (D&D 5th Edition’ da bu konseptin üst noktaya taşınıp sisteme entegre edilmiş halini, yani “avantaj/dezavantaj” sistemini görüyoruz.) Bir Force user için sadece ona özgü başka kullanım alanları da mevcuttur. Yeni bir seviye atlandığında, harcanmamış Güç puanları boşa gitmiş olur ve yeni, taze bir Güç puanı havuzu gelir.

Silahlar: Herkesin Ortak Lisanı

D&D’de büyü neyse, SW Saga’da silah odur. Silahlar çok vurur. Becerikli ellerde daha da çok vurur. Ve bu, isabetli darbelerle çabucak ölecek bir stromtrooper’ın bile size çok ciddi darbeler indirebileceği anlamına gelmektedir. Ağır zekalı düşük seviye 2-3 nonheroic bile, ellerindeki blaster rifle’lar ya da vibro-axe’lar ile sizi bir anda yere serebilir.

star-wars-saga-3

Heroic Sınıflar: Çılgın Dansta İkinci Round

Sınıflar, Revised versiyonuna göre çok daha rafine edilmiş olarak karşımızdalar.

Noble: İrade ortalaması yüksek, biraz tehlikeden de kaçınabilir, silahlar konusunda tamamen bilgisiz sayılmaz ve mütercim tercüman olarak her yerde iş bulabilir. Sadece mavi kanlı olmaktan ziyade; kişiliği, zekası ve diliyle iş yapan, lider vasıflarına sahip hemen her kültürel arka plandan gelebilecek bir sınıftır.

Scoundrel: Kurnazlığın sınıfı. Kanunların sınırında yaşayan, elini kuvvetlendirmek için yazılı olmayan yollara başvurabilen adam. Refleksleri kuvvetli ve kaygan bir zihne sahip.

Scout: Kaşif, maceracı, her daim hayatta kalmayı bilen. Sadece ormanın ortasında değil, her yerde. Refleksleri ve bünyesi kuvvetli, zor şartların adamı.

Soldier: Disiplin ve savaş sanatlarını etkili bir şekilde kombine eden adam. Hayatının bir döneminde illa ki profesyonel bir askeri eğitim almıştır. Bu eğitimi ne yönde kullandığı ise ona kalmış.

Jedi: İşte tüm oyunun çevresinde döndüğü ikonik karakterlerimiz. Diğer tüm sınıflar sadece onların figüranlarıdır. En azından Revised’da izlenimler bu yöndeydi. Peki şimdi denge sağlanabilmiş mi? Bu konuda hususi bir kritik gerekecek. Star Wars oynanıyorsa Force user’ların varlığı ve yapabildikleri kabul edilmek zorunda… Ama Saga’da her sınıf kendi mucizelerini yaratıyor. Bu durumda Jedi ya da Jedi sınıfını kullanan her eli ışın kılıçlıya yapacak tek şey kalıyor… Kendi işi… (Özellikle en az skill alabilen sınıf olarak) Her defansı arasında denge kurmuş, her ability score’u önemli hale gelmiş bir sınıf olarak, Jedi’ların oyuncunun hayalindeki hale gelmesi oldukça uzun sürecek ve emek isteyecek. Jedi ağırlıklı kurulmuş bir grubun uzun menzilde çok ciddi sıkıntılar yaşayacağını belirtmeliyim. Oyun mekaniği uzun menzil silah kullanımına çok müsait ve sadece sınıfında bayağı ilerlemiş bir yakın dövüşçü, kararlı ve sistematik bir uzun menzil saldırı silsilesinde hayatta kalabilir.

star-wars-saga-4jpg

Jedi’ların (ve Güç’e duyarlı olmayı seçmiş ve Force power almış herkesin) özel mucizeleri, başlangıçta çok kullanışlı olsa da, magical item’lardan ve tılsımlı bonuslardan yoksun bir evrende her heroic’in seviye başına defanslarını artırdığını, fakat Güç’ü kullanma potansiyelinin bu denli hızlı artmadığını göz önüne alacak olursak, olması gerektiği gibi; güruhların Güç’e karşı dirençsiz, fakat canavarların, baş kötü ve yardakçılarının ve diğer bilumum antagonistlerin Güç’ten korunmasının çok daha kolay olduğunu farkedeceğiz. Yine de hemen her sistemde büyü, psişik vs kullanıcılarından bir noktadan sonra ağzı yanmış, bu oyunlarının da “kırılmasından” çekinen Oyun Yöneticileri, internette küçük ve hızlı bir araştırma yapıp genel kabul görmüş, bir iki “rötuş”tan ibaret unofficial kuralları devreye sokarak Güç kullanıcılarının (özellikle de munchkin eğilimli oyuncularının) gelecekteki “sapıtma” potansiyellerini dizginleyebilirler.

Bitiriyoruz: Zararına Satışlar

Müstakbel oyun yöneticilerine tavsiye olarak dönem kaynak kitaplarının (Old Republic, Clone Wars, Rebellion, Legacy vs) en az birini işin içine katmayı verebilirim… Bununla birlikte, çok fazla kitabı işin içine katmanız oyuncuların gelişimine özgürlük veriyor gibi gözükse de oyuncularınızla birlikte içinde boğulacağınız bir çorba istemiyorsanız hikayenize girecek Feat, Talent, Prestige Class ve türlü konseptlere bir kısıtlama getirmeniz yararınıza olacaktır. Güç kolaylık versin, işinizi rast getirsin.

Künye
Tasarımcı: Christopher Perkins, Owen K.C. Stephens, Rodney Thompson
Yayıncı Kuruluş: Wizards of the Coast
Sistem: d20 OGL
Çıkış Tarihi: 2007
Tür: Bilimkurgu, Fantastik Kurgu
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar