Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Technoir

Oyuna 10 kred. adı verilen para birimiyle başlıyor oyuncular. Bu parayı istediğimiz “objects”lere sahip olmak için kullanıyoruz. Siber bir kol, özel bir bilgisayar, silahımız için susturucu gibi geniş bir yelpazede seçim yapılabiliyor. Elbette oyun yöneticisi izniyle daha fazlası da seçilebilir. Seçtiğimiz bu “objects” için bağlantımızla ilintili 2 favor seçme hakkımız var. Misal, sol kolumuza taktığımız siber kolun bakımının kontağımız rus doktor ve bilim adamı Natasha Kolinksky tarafından yapılması gibi. Her favor yine bir fiille ifade ediliyor. Misal bu örnekte “fix” kategorisinde, 3 obje için 2 kred. indirim alabiliyoruz vs.

Son olarak karakterimizle ilgili ayrıntıları tamamlıyoruz. Kişilik ve ana hikayesi gibi detaylar yaptığımız bu seçimlerden sonra çok daha rahat yazılıyor zaten. Adjective – objects – connections derken istemesek bile öyle bir karakter derinliğiyle karşılaşıyoruz ki, aynı senaryo tekrar tekrar oynansa bile keyiften taviz vermiyoruz.

Oyun için kitapta bolca transmission mevcut. Bunun dışında oyuncular sürekli olarak kendi transmissionlarını forumlarda paylaşıyorlar. Masaya konan transmissiondaki görev ögelerinin random seçilmesi oyun yöneticisi için de sürpriz yaratıyor. İlk buluştuğunuzda ne oyuncular, ne de oyun yöneticisi konuyu bilmiyor. İlk buluşmada senaryo netleşiyor, oyuncuların karakterleri bu senaryoya göre dizayn ediliyor. Oyun yöneticisi ondan sonra sahne, mekan tasarımlarına geçiyor.

Kural kitabındaki yegane illistrasyon

Kural kitabındaki yegane illistrasyon

Bir obje belirlerken, onu etiketliyoruz. Misal shotgun silahı için oyunda bu, loud ve scatter shot olarak verilmiş. Bu etiketteki adjectives oyunda ilgili alanda zar havuzunu etkiliyor. Ama bu sefer olumlu yada olumsuz. Kısaca oyun mekaniği ise, ilgili fiil için bir zar havuzunun oluşturulması.

Önce ilgili fiildeki puanımız (action dice), sonra da olumlu adjective, etiket ya da obje vs. gelen bonus zarlarımız (push dice) eklenerek bir d6 havuzu oluşturuyoruz. Fiili uygularken olası engeller yine negatif adjective, negatif bir etiket ya da obje havuzumuzdaki diğer zarlara bela oluyor. Bu zara “hurt dice” adı veriliyor. Bu zarları da başka bir renkte havuza ekliyoruz. Tüm aksiyon, push ve hurt zarlarımızı bir arada yere bırakıveriyoruz.

Hurt zar sonucumuz nispeten daha yüksek geldiği zaman diğer aksiyon ve push zar sonuçlarını iptal ediyor. Kalan sonuç  bizim zar değerimiz. 3, 1, 2, 2 attığımız aksiyon ve push değerlerine karşılık atılan 2 hurt zarı, sonucu 3 olarak ilan eder gibi. Kısaca hurt zarınızı düşük atın.

Oyun WoD, FATE gibi güzel temellere sahip diğer oyunların keyifli taraflarına alarak, aksiyon ve araştırma temasını güzelce harmanlamış. Üstelik yenilikçi ve oyuncuyu karakteri üzerinde daha derin düşünmeye iten karakter yapım ara yüzüyle. Gökten üç elma düşmüş. Bize de oynamak düşsün.

Künye
Tasarımcı: Jeremy Keller
Yayıncı Kuruluş: Cellar Games
Sistem: Kendine Özgü
Çıkış Tarihi: 2011
Tür: Cyberpunk
Bu yazı, "Rol Yapma Oyunu Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar