Rol Yapma Oyunu Dosyaları – Trail of Cthulhu
Trial of Cthulhu, H.P. Lovecraft’ın yarattığı Cthulhu mitosunun üzerine tasarlanmış bir oyundur. Efsane rol yapma oyunu Call of Cthulhu’nun günümüz şartlarında temiz ve yenilikçi kurallarla, harika görseller ve yazım tekniğiyle beğenimize tekrar sunulmuş hali. 2008 yılında Ennie Awards’ta “Best Rules” ve “Best Writing” dallarında gümüş ödül almış oyunumuzu büyük bir zevkle tanıtmaya başlıyorum:
Kitap, açar açmaz içine alıveriyor sizi. Çizimler 1930’ların ruhunu yansıtırken, böyle bir oyunun hakkını fazlasıyla teslim eden yenilikçi kural sistemini de yavaş yavaş veriyor. Robin D Laws’ın geliştirdiği Gumshoe System üstüne kurulu oyunda diğer sistemlerdeki gibi standart yetenekler bulunmuyor. Ne kuvvet, ne zeka, ne de etkileyicilik mevcut bu oyunda. Bunun yerine genel ve araştırma üzerine ikiye ayrılan meziyetler mevcut. Psikoanaliz, konuşturma teknikleri, arkeoloji, tarih, suç mahalli inceleme gibi özel araştırma teknikleri bir yanda; Kaçmak, ateş etmek, dövüşmek, pazarlık yapmak ve akıl sağlığı gibi genel meziyetler bir yanda.
Karakterimizi hazırlamaya başladığımızda öncelikle bir meslek seçiyoruz. Özel dedektif gibi. Bu meslekten gelen artıları karakter kağıdımıza not alıyoruz. Sonra “drive” adı verilen, Cthulhu mitlerini araştırma sebebimizi seçiyoruz. Akabinde belli bir puanı araştırma yeteneklerine, belli bir puanıysa genel meziyetlere dağıtıyoruz. Bu kısımda ortak meziyetlere puan yatırmamak makul gibi görünse de tedbirli davranmakta fayda var.
Oyun sadece bir adet 6’lık zarla oynanıyor. 2 ila 8 arası belirlenen bir zorluk derecesine karşı bu zarı atıyoruz. Örneğin bizi kovalayan varlıktan kaçmak için duvara tırmanacağız. “Keeper” adı verilen anlatıcı, bir zorluk seviyesi belirliyor. Diyelim ki bu sayı 4 olarak belirlendi. 6’lık zarda 4, 5 ve 6 başarı kabul ediliyor. Ama diyelim ki ben işimi şansa bırakmak istemiyorum! O zaman atletiklik özelliğime yatırdığım 6 puandan 3 puanı alıyor, zar sonucuna ekliyorum. Zar 2 geliyor. Toplam 5 elde edip duvara tırmanıyorum. Fakat hikayenin geri kalanında kullanmak üzere sadece 3 puanım kalıyor. Puanları mümkün olduğunca idareli kullanmakta fayda var diyelim. Puan harcama olayı bize sürekli bir tedirginlik veriyor. “Ya şimdi harcadığım puanım ilerde lazım olursa?”, “Ya şimdi kötü zar atarsam?” ikilemi korku atmosferini tavan yaptırıyor.
Oyun belli ipuçlarının bulunması, bunların tarafımızca değerlendirilmesi ve diğer ipucuna giderken ölmemeye çalışmak üzerine kurulu. Oyunun ipucu kısmıysa bence tek kelimeyle “enfes”. Hani araştırma üzerine meziyetlerimiz var demiştik ya, bunları kullanırken zar atmıyor, bizi oyundan koparmayacak ve hedefe yavaş da olsa götürecek bir bilgiye kolaylıkla sahip oluyoruz. Bir delil bulmak için bunu aramak zorunda değiliz. “Masanın altına bakıyorum” dediğinizde diğer oyunlar gibi zar atmıyorsunuz. İşte orada halının üstündeki kan lekesi. Kan lekesini konuda uzman biri incelerse de zar atmasına gerek yok. Ona dönüp anlatıcı bilgi düzeyine göre bir ipucunu veriyor. “Birkaç gün önce kurumuş binek bir hayvanın kanı” olduğunu söyleyiveriyor. Eğer seviye daha yüksekse binek hayvanın kanının bıraktığı tortudan hayvanın katır olduğu bilgisine de ulaşılıyor gibi.
Kitabın mitler bölümü çok özenle hazırlanmış. Harika çizimlere sahip ve Cthulhu soyunun detayları çok uzman bir anlatımla verilmiş. Bunun gücü şudur, şöyle saldırıları vardır yerine, madde madde varlığın özellikleri verilmiş. Öyle bir anlatım ki bu, okurken kafanızda hazırlayacağınız maceralar beliriveriyor.
Oyun pulp tarzı oyun severler için farklı meziyetler ve kurallar kullanarak pulp oyununa da dönüşebilecek şekilde hazırlanmış. Daha önce Call of Cthulhu oynamış olanlar için nasıl bu oyuna geçiş yapacakları bir kaç sayfada detaylı olarak anlatılmış.
Oyun bir korku oyunu! Korkacak, kaçacak hatta delireceksiniz! Kendinize gelmeniz için diğer arkadaşlarınız uğraş verecek. Bu oyunda “Ghoul mu? Saldırıyorum! Kaçlık zar atayım?” yok! Normal hayatta ghoul görünce ne olması gerekiyorsa o olacak! Korkacaksınız! Aklınıza ve kalbinizin atış hızına mukayyet olmaya çalışacaksınız. Herkes bir dalda uzmanlaşacak ve birbirinizden yardım alarak olayları zarar görmeden (Asgari zarar demek daha doğru olur) çözmeye çalışıyoruz. Çok kısmetliysek de dünyayı ciddi tehlikelerden kurtarabiliriz.
Büyü kavramı da var oyunda. Tabi ki büyüyle ya da herhangi bir büyü kitabıyla karşılaşmak bile akli dengenizi sarsıveriyor. Kısacası: “Gerçek dünyaya hoş geldiniz!”
Son olarak şunu yazmalıyım: Oyun gerçekten çok güzel! Fakat anlatıcının kusursuz bir ön hazırlık yapmasını gerektiriyor. İpuçları, hangi meziyetlerin hangi delilleri gün ışığına ne oranda çıkaracağının dikkatlice hazırlanması gerekiyor. Elbette biz anlatıcılar olarak bundan pek de şikayetçi değiliz!
Anlatıcılar için Keeper’s Screen and Resource Book adlı içerisinde setin içinde yer alan yan kitap gerçekten oldukça faydalı. Her bir araştırma meziyeti için bunu oyunda nasıl etkin olarak kullanabileceğinizi söz konusu dönemden çeşitli örnekler vererek anlatıyor. Şahsen bu kitaptan çok etkilendim. Anlatıcı olarak ufkunuzu açıyor. “Sahi bunu niye düşünmemiştim?” dedirttiği pek çok nokta var.
Bu oyunu oynayın arkadaşlar! Trail of Cthulhu aldığı ödülleri sonuna kadar hak etmiş bir oyun!
Künye | |
---|---|
Tasarımcı: | Kenneth Hite |
Yayıncı Kuruluş: | Pelgrane Press |
Sistem: | Gumshoe |
Çıkış Tarihi: | 2008 |
Tür: | Korku |